‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTinerii pleacă din agricultură. Ministerul agriculturii caută soluții

Tinerii pleacă din agricultură. Ministerul agriculturii caută soluții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Abandonul afacerilor agricole de către tineri antreprenori, accesul redus la credite bancare, nivelul impozitelor și taxelor, problema subvențiilor și altele au fost numite printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent agricultorii în activitatea de zi cu zi. Fermierii au trasat principalele probleme în cadrul adunării generale a membrilor Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, care a avut loc, pe data de 24 februarie, la Chișinău și au avut ocazia să le exprime ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama.

Acesta a spus că ministerul vrea să impulsioneze politicile statului în privința lansărilor start-upurilor pentru a stimula tinerii să înceapă afaceri agricole.

Agricultura fără tineri

‹ adv ›

Criza economică mondială, situația din Ucraina, dar și embargoul impus de Federația Rusă au fost enumerate ca unele din cele mai cu impact evenimente negative care au influențat activitatea economică a fermierilor, potrivit reprezentantul raionului Florești, Vitalie Cimpoieș. De asemenea, acesta s-a arătat îngrijorat de fenomenul migrației din țară, dar și de faptul că tinerii renunță la afaceri din domeniul agricol.

„Din păcate toate aceste probleme influențează pe toți fermieri, dar mai ales pe cei tineri, care pleacă din sectorul agrar, pleacă în oraș sau chiar în străinătate, abondonând activitatea agricolă. Ne îngrijorează foarte mult și suntem bucuroși că Agroinform atrage atenția și tinerilor. Noi am organizat în luna februarie zece ateliere despre instruirea fermierilor în domeniul agriculturii ecologice și, din păcate, din toți participanții doar 8% erau cu vârsta sub 35 de ani. În rest, vârsta medie – de la 50 până la 60 de ani. Deci, asta este un semnal de care trebuie să ținem cont. Dacă statul nu va ține cont și nu va lua măsuri suplimentare – s-ar putea să rămânem fără forță de muncă în unele localități, și în unele localități, deja, asta se simte”, a spus Cimpoieș.

Start-up agricol

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a recunoscut că se atestă o anumită rezervă a tinerilor față de domeniul agricol. Drept exemplu, acesta a menționat că la specialialitatea de horticultură nu a aplicat niciun student în ultimul an de admitere la studii.

‹ adv ›

Eduard Grama a spus că statul va susține lansarea start-upurilor în agricultură prin diferite programe, fonduri, care reprezintă o formă de susținere a celor care vor să inițieze afaceri. Grama crede că în acest mod poate fi rezolvată și problema cu implicarea tinerilor în agricultură.

„Noi avem o parte de oameni care sunt în vârstă, care au și experiență în domeniu sau sunt mai înstăriți puțin. Dar ce fac tinerii, care au idei? Ei au terminat universitatea și nici nu au apartament! Unii din voi au pus apartamentul în gaj la bancă, dar cel tânăr nu are nimic.Vrem să livrăm avansarea subvențiilor – să fie o formă de start-up. (…) Noi avem nevoie de start-upuri. Pentru că în start-upuri, în mare parte, vin tinerii și ei vin cu idei inovative”, a explicat importanța acestora Eduard Grama.

Banca agriculturilor

Cea mai dureroasă întrebare pentru agricultori a fost, totuși, problema accesului la credite bancare, judecând după reacția fermierilor în momentul când se discuta aceasta problemă. Fermierii s-au plâns că nu le este ușor să întoarcă procentele de credite pe care le culeg băncile și s-au întrebat de ce nu apare în Moldova o bancă, care ar păstra și gestiona resursele financiare ale fermierilor.

‹ adv ›

Grama a spus că există anumite idei în privința creării unei bănci care și-ar asuma riscul de a finanța afacerile agricole, însă aceasta problemă a rămas la nivelul discuțiilor, care s-au redus, inclusiv, în contextul furtului bancar, care a avut loc recent în Republica Moldova. Totuși, acesta s-a arătat optimist și a spus că mai devreme sau mai târziu se vor schimba lucrurile și în acest domeniu.

La adunarea generală a Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform” au participat circa 200 de producători agricoli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›