Deși, anul trecut, s-a investit masiv pe piața tehnologiilor agricole, finanțările au fost selective. În plus, creșterea spectaculoasă ridică unele semne de întrebare.
Anul 2015 a fost crucial pentru dezvoltatorii de tehnologii agricole care au primit mai multe investiții decât se așteptau. Totodată, deși fondurile cu capital de risc consideră industria una promițătoare, mulți investitori se arată reticenți și astfel frânează dezvoltarea sectorului.
1. Cu o creștere peste cele mai optimiste așteptări, investitorii se tem de o bulă economică
Piața mondială a tehnologiilor agricole a beneficiat, în anul trecut, de investiții de circa 4,6 miliarde de dolari, aproape dublu față de 2014. Mai exact dacă în 2014, finanțările în sector crescuserăFOTO cu 166%, atunci în anul următor cu încă 92%. Pentru comparație, investițiile făcute în lume, acum doi ani, de fondurile cu capital de risc s-au majorat cu 78%, iar în 2015 cu 44%.
O asemenea majorare semnificativă în contextul unei piețe aproape pustii creează impresia că s-a format o bulă speculativă.
Deși comerțul cu produse alimentare este în ascensiune și stimulează concurența în businessul agricol, sporirea investițiilor scot la iveală faptul că alte ramuri întâmpină mai des probleme de finanțare decât agricultura. În alte sectoare doar câteva tranzacții au depășit pragul de 50 mil. de dolari, iar fondurile de sprijin sunt puține și modeste.
Putem să ne uităm și altfel la lucruri ca să înțelegem dacă există riscul unui balon economic. În 2015, agricultura a generat 10% din PIB-ul mondial, adică 7,8 trilioane de dolari, pe când investițiile realizate în sector au constituit doar 3,5% din mărimea pieței agricole, ceea ce este foarte puțin. Pentru comparație, sănătatea publică reprezintă 12% din PIB-ul mondial, iar finanțările au constituit 12% din suma totală, practic de trei ori mai mult decât în cazul tehnologiilor agricole.
2. Deși piața dronelor și roboților este în creștere, investitorii rămân apatici
Dacă în 2014 injecțiile de capital în firmele producătoare de drone și roboți s-au dublat, atunci anul trecut cifra a crescut de patru ori datorită potențialului mare de maximizare a profitului. Grosul sumei, 125 mil. de dolari, a fost încasat de la două tranzacții.
Agricultura de precizie este domeniul-cheie în care dronele își dovedesc eficiența economică. În 2015 s-a constatat că circa 80% din agricultori le folosesc în acest sens, alte alternative de întrebuințare fiind slab dezvoltate.
Printre producătorii de roboți remarcăm Blue River Technologies, ce a câștigat 17 mil. de dolari pentru crearea unui robot responsabil de scanarea și monitorizarea bunei dezvoltări a plantelor. Cei mai mari investitori pe acest segment sunt Syngenta Ventures, Monsanto Growth Ventures și Pontifax Global Food.
Unii investitori spun că producătorii de roboți vor finanțări mult prea mari, iar echipamentul poate fi reprodus fără dificultate.
3. Preparatele biologice câștigă tot mai mult teren în fața celor chimice
Gama tot mai largă de soluții biologice la îndemâna fermierilor ar putea înlătura preparatele chimice de pe piață.
Firmele producătoare de preparate biologice ca biopesticidele, îngrășămintele biologice și de îmbunătățire a solului au fost finanțate, anul trecut, cu 168 mil. de dolari. Printre investitori se numără Bill & Melinda Gates Foundation, Sequoia Capital, Monsanto Growth Ventures și Syngenta Ventures.
Numărul tot mai mare al fermierilor eco, convinși de faptul că doar un sol sănătos va face față schimbărilor climatice, este o dovadă în plus că se merită de investit pe piața preparatelor biologice.
4. Agricultura de precizie, tot mai populară
Pe lângă faptul că e unul din cele mai dinamice segmente din agricultură, aici se pompează și cele mai generoase investiții. Anul trecut, 84 de jucători de pe piața agriculturii de precizie au încheiat 96 de tranzacții, cumulând 661 mil. de dolari.
În pofida faptului că investitorii injectează sume impunătoare în sector, mai sunt probleme la capitolul integrarea datelor și standardizare ceea împiedică unele companii să atragă fonduri.
5. SUA riscă să fie detronată de către noii jucători de pe piață
Întreprinderile americane au absorbit, anul trecut, 2,4 miliarde de dolari din totalul investițiilor în agricultură la nivel mondial. Totodată, dacă ne referim la numărul tranzacțiilor încheiate, față de 2014 când SUA obținea 90% din contracte, în 2015 obține doar 58%. Aceasta se explică atât prin majorarea numărului de tranzacții încheiate, cât și prin globalizarea capitalului privat.
Israelul s-a clasat pe poziția secundă după ce a atras fonduri de 550 mil. de dolari. Următoarele în clasament vin India și China. Deși cele mai multe contracte încheiate de acestea țin de comercializarea online a produselor alimentare, liderii de pe piața irigațiilor și dronelor provin din aceste două țări. Mai exact, indienii de la Jain Irrigation au beneficiat de 120 mil. dolari, iar chinezii de la DJI de alte 75 mil. dolari. Pe fondul necesității urgente de inovare a sectorului, China și India ar putea detrona Statele Unite la capitolul tehnologii agricole.
Anul 2015 a fost într-adevăr unul de succes pentru piața tehnologiilor agricole, chiar peste așteptări de bun. Totodată, apariția în sector a noilor jucători din Israel și India a creat un mediu concurențial favorabil ce va determina corporațiile americane să-și perfecționeze proiectele. Aparent cei care mizau pe investiții anuale de 10 miliarde de dolari abia în 2050, vor fi surprinși să constate că cifra va fi atinsă mult mai devreme.
Articol realizat în baza materialelor aggeek.net
Comentarii