Una dintre cele mai mari expoziții horticole din UE, Macfrut, care s-a desfășurat în perioada 4-6 mai 2022 la Rimini Italia, a adunat sute de participanți din diferite țări.
În mare parte, companiile participante s-au axat pe prezentarea și promovarea celor mai noi soluții, dar și celor care deja au devenit populare în ultimii ani, astfel că vizitatorii au avut ocazia să-și reseteze planurile optând pentru tehnologii menite să eficientizeze munca.
În acest articol, vorbim despre top 5 ce au captat atenția publicului, atât inovative, cât și care au reușit să se remarce pe deplin datorită utilității în sectorul horticol.
1#. Garford Robocrop – menținerea controlului buruienilor în culturi
Garford Robocrop a prezentat mai multe utilaje pentru controlul eficient al buruienilor în culturi, care se dovedesc a fi tot mai populare în ciuda faptului că au apărut pe piață acum câțiva ani.
Garford Robocrop InRow și InterPlant Weeder folosește tehnici Robocrop testate de analiză a imaginilor video din câmp pentru a determina localizarea plantelor, cu scopul de a îndepărta mecanic buruienile atât dintre rânduri, cât și de pe rândul de plante.
Dezvoltat pentru a fi utilizat pe culturi cultivate prin răsad, cum ar fi salata verde, varza, țelina etc. Robocrop InRow poate fi totuși utilizat pe majoritatea culturilor care sunt plantate cu distanță obișnuită, unde frunzișul plantei este separat clar de planta următoare.
Cel mai recent model Robocrop Inrow eRotor poate prelucra cu o precizie ridicată până la 6 plante pe secundă pe rând, rezultând un randament de peste 3 hectare pe oră.
Alte modele Robocrop oferă posibilitatea aplicării erbicidului localizat, în locul în care au fost depistate buruienile.
2#. Mașina XAG R150 – lucrări fără muncitori, control inteligent
Dronele XAG deja sunt bine cunoscute pe piața locală, iar de serviciile acestora au beneficiat mai mulți fermieri. În cadrul expoziției, compania a ales să opteze pentru promovarea R150.
XAG R150 este construit pentru următoarea generație de agricultură cu sisteme fără pilot. Scalabilitate puternică și moduri de operare multiple, îl face primul robot agricol de acest fel produs în serie.
De la protecția de precizie a culturilor, monitorizarea câmpului și până la livrarea de materiale la fermă, R150 oferă soluții autonome, care vi se potrivesc cel mai bine.
Când este echipat cu sistemul XAG JetSprayer™, R150 poate efectua operațiuni de pulverizare a culturilor cu o productivitate maximă de 5 hectare pe oră. Volumul rezervorului – 100 de litri, lățimea maximă de pulverizare – 12 m.
*Productivitatea maximă se măsoară cu condiția ca vehiculul să funcționeze continuu pe câmpuri cu viteza de 1,2 m/s și lățimea de pulverizare de 12 m.
Echipat cu dotările necesare pentru transportor, R150 poate livra până la 150 de kg pe durata a 4 ore. Totodată, puteți să-l utilizați pentru deplasare și monitorizarea câmpurilor.
3#. Maf Roda Agrobotic – echipamente post-recoltă pentru sortarea și scanarea inovativă a fructelor
Maf Roda Agrorobotic a prezentat linii de sortare performante pentru culturile de cireș și afin: Cherryway IV & Cherryscan 7 și Berryway & Berryscan.
Pentru prima dată, acestea au fost lansate pe piață în 2020. Ambele calibratoare sunt echipate cu cele mai noi sisteme electronice de sortare de calitate Berryscan și Cherryscan.
Fiecare linie are propriile sale camere. Fiecare cameră funcționează pe mai multe lungimi de undă diferite în infraroșu și în spectrul vizibil.
Combinația dintre aceste date spectrale diferite și rezoluția foarte mare a camerelor oferă o mai mare acuratețe, și anume pentru detectarea dimensiunii fructelor, precum și analiza defectelor externe și a culorii fructelor.
Totodată, modelele îmbunătățite dispun și de senzorii necesari pentru determinarea conținutului de zahăr (BRIX) în afine.
Astfel de utilaje deja au fost achiziționate de către producători din România, cu toate acestea interesul este sporit.
4#. Agrinsight – aplicație ce revoluționează managementul livezilor
Software-ul Agrinsight, prezentat în cadrul expoziției de către Advice&Consulting, permite controlul de la distanță în timp real prin intermediul smartphone-ului, tabletei sau computerului, a datelor detectate de senzorii instalați în livadă:
- stație meteo cu conexiune GPRS;
- senzor de umiditate a frunzelor pentru frunzele din interiorul coronamentului;
- capcană cu feromoni dotate cu camere pentru insectele dăunătoare;
- senzor avansat pentru preluarea probelor de sol cu determinarea temperaturii.
Cu ajutorul aplicației Agrinsight, echipa din cadrul companiei poate comunica, organiza eficient activitățile. Totodată, aplicația oferă informații privind perioada optimă de recoltare a fructelor, dar și recomandări la depozitarea acestora.
5#. Utilajul japonez de altoire a culturilor solanacee – Tsugitaro
Piața mașinilor de altoit s-a dezvoltat mult în ultimii ani, iar marii producători le-au testat deja. Unul dintre utilajele care a atras privirile a fost Tsugitaro, dedicat altoirii culturilor solanacee.
În câteva secunde acesta permite altoirea calitativă a plantelor, facilitând esențial munca legumicultorilor.
Acestea au fost unele dintre cele mai populare tehnologii și utilaje prezentate în cadrul Macfrut 2022. Revenim în curând cu un nou top care va include alte 5 tehnologii performante.
Comentarii