‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente de toamnă în livezi. Vezi lucrări recomandate

Tratamente de toamnă în livezi. Vezi lucrări recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După recoltarea fructelor lucrările în livadă nu se finalizează, fiind extrem de importantă pregătirea pomilor pentru noul sezon, reducând din riscurile de infestare cu boli sau dăunători cărora aceștia pot fi supuși. În acest sens, sunt importante tratamentele în livezi realizate toamna, dar și în perioada de repaus.

Totodată, nu ar trebui să uităm și de alte lucrări foarte importante pentru sănătatea pomilor. În acest articol vom discuta despre principalele din acestea.

Lucrări importante în livezi toamna

Îngrijirea corectă a livezii în perioada post-recoltare și repaus poate reduce cel puțin jumătate din riscurile generate de organismele dăunătoare. În primul rând, înainte de realizarea tratamentelor vorbim de igiena culturală:

‹ adv ›
  • Scoateți din livadă pomii bolnavi, tăiați lăstarii sau ramurile uscate, bolnave, cu simptome de boli și înlăturați-le din livadă.
  • Recoltați/strângeți și înlăturați din livadă fructele rămase, în special cele mumificate, cu simptome de boli – acestea pot deveni o sursă importantă de infecție în sezonul următor. De exemplu, cunoscuta boală monilioza se poate răspândi prin intermediul acestor fructe; Detalii despre monilioză pe acest link.
  • Strângeți și îngropați frunzele ce la fel pot deveni surse de infecție.

V-ar putea fi util și articolul despre Îngrijirea câmpului după recoltarea legumelor, fructelor toamna: 5 resturi de plante ce trebuie neapărat înlăturate.

Citiți mai multe despre tratamente în livezile de cais, piersic și măr după recoltare.

După ce ați realizat aceste lucrări, urmează realizarea tratamentelor în livezi după căderea frunzelor.

‹ adv ›

Tratamente în livezi toamna, după căderea frunzelor

Pentru mulți patogeni, dar și dăunători importanți ce pot afecta sănătatea pomilor, ramurile pomilor devin loc de adăpost.

Astfel, la căderea frunzelor este bine să realizăm un tratament cu produse ce conțin drept substanță activă cupru. Una dintre cele mai populare în acest sens este zeama bordeleză care oferă o protecție destul de bună a pomilor împotriva patogenilor cum ar fi fungii și bacteriile, acționând preventiv.

Zeama bordeleză aderă bine de organele pomilor și rezistă în timpul iernii. Pentru tratamente la pomi și vița de vie în perioada de repaus se utilizează zeamă bordeleză în concentrații de 1-2%.

‹ adv ›

Concentrația maximă în cazul a astfel de tratamente este de 3-5% (la un nivel foarte sporit de infecție).

Pe lângă zeama bordeleză, pentru tratamentele pomilor în livezi pot fi utilizate și alte produse ce conțin cupru, cum ar fi cele pe bază de sulfat de cupru tribazic, sulfat de oxiclorură de cupru, sulfat de hidroxid de cupru.

Se consideră că acestea au o rezistență relativ mai redusă la precipitațiile din timpul iernii comparativ cu zeama bordeleză. Găsiți detalii despre tratamentele realizate cu zeamă bordeleză pe acest link.

Important! Zeama bordeleză trebuie să îmbăieze pomii, să fie asigurată o acoperire maxim posibilă, uniformă a organelor pomilor pentru un contact mai bun.

Tratamente realizate după tăierea pomilor

După tratamentul de la căderea frunzelor, urmează tratamentul la pomi realizat în livezi în perioada de repaus după efectuarea tăierilor.

Rolul acestui tratament este să protejeze rănile produse prin tăiere. Detalii despre Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie pe acest link.

Pentru acest tratament la fel se utilizează produse ce conțin cupru, urmărind aceleași principii, ca și în cazul tratamentului anterior.

În general, pe parcursul perioadei de repaus pot fi realizate până la 3 tratamente cu produse ce conțin cupru în funcție de presiunea infecției.

Tratamente în livezi iarna pentru combaterea dăunătorilor

Pentru dăunători cum ar fi păduchele lânospăduchele din San Jose, ouă ale păianjenului roșu al pomilor, ouă de afide, ouă de lepidoptere, coconi, păduchi țestoși și alți dăunători organele pomilor devin loc de adăpost.

Tratamentul împotriva dăunătorilor în livezi trebuie efectuat la sfârșitul ierniinu mai devreme și niciodată înaintea tratamentelor cu fungicide.

Cel mai popular în scopul reducerii rezervei de dăunători este uleiul horticol, aplicat singur, în cazul unei presiuni reduse a dăunătorilor (admis și în agricultura ecologică) sau în combinație cu insecticid.

Este recomandată mai întâi aplicarea produsului pe bază de cupru sau sulf, iar peste 4-5 zile uleiul horticol. În acest mod, asigurăm o aderență și eficiență mai bună a tratamentelor realizate, datorită peliculei de ulei formate.

Moartea dăunătorilor are loc prin asfixiere în general dar și prin ingestie, mai ales când uleiul este combinat cu insecticid. Detalii despre perioadele realizării tratamentelor cu ulei horticol găsiți pe acest link.

Important! Tratamentele cu cupru realizate după tăieri se fac în ferestrele din iarnă ce permit asta. Nu uitați că temperaturile la aplicarea produselor ce conțin cupru trebuie să fie mai mari de 5 grade Celsius

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›