‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control a diferitor boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor, dar și recolta.

În acest articol discutăm mai multe despre acestea și prezentăm momentele cheie de realizare a tratamentelor, inclusiv vom prezenta o schemă de tratament pentru livezile de prun în sistem ecologic.

Pentru a proteja eficient o livadă de prun, tratamentele trebuie realizate cunoscând mai multe despre bolile și dăunătorii caracteristici acesteia. În acest articol vom discuta despre:

‹ adv ›
  • Principalele boli întâlnite în livezile de prun;
  • Dăunători importanți la prun;
  • Măsuri de prevenire a dezvoltării bolilor la prun;
  • Când se fac tratamentele în livezile de prun (livezi convenționale și ecologice).

Principalele boli în livezile de prun

În livezile de prun se întîlnesc mai des bolile cum ar fi Ciuruirea micotică a frunzelor de sâmburoase sau clasterosporioza Clasterosporium carpophilium (detalii aici), Monilioza sâm- buroaselor Monilia laxa (detalii aici), Pătarea roșie a frunzelor de prun sau polisnigmoza (Polystigma rubrum), Verticilioza sâmburoaselor (Verticilium albo-atrum), Ciuruirea bacteriană (Xanthomonas pruni), Vărsatul prunelor (Prunus virus), Hurlupii prunului (Taphrina pruni), Rugina prunului (Tranzschelia prunispinosae) și Boala plumbului (Chondrostereum purpureum).

În mare parte, dacă aveți o livadă sau cel puțin un pom de prun pe lângă casă, la sigur ați putut observa dezvoltarea cel puțin uneia dintre aceste boli.

Un lucru important pe care ar trebui să-l cunoașteți, este acela că pentru o bună parte din boli simptomele vizibile apar atunci când eficiența tratamentelor realizate deja este redusă.

‹ adv ›

De aceea, este important să monitorizați livada, condițiile cum ar fi temperatura și umiditatea și în baza acestora să întreprindeți măsuri de prevenire.

Sporii ciupercilor sau alte surse de dezvoltare a bolii în anii următori sunt prezente chiar pe pomi, astfel e important să avem grijă să înlăturăm toate aceste surse de infecție.

Spre exemplu, dacă e să vorbim de monilioză, boală ce produce pagube extrem de mari, sporii iernează pe cancerele de pe ramuri, pendunculii fructelor din anul precedent și prin muguri.

‹ adv ›

La sigur, ați observat fructe putrezite, mumificate în livezile de prun, acestea sunt rezultatul moniliozei.

De aceea, este foarte importantă îngrijirea corespunzătoare și dezinfectarea rănilor, dar și înlăturarea ramurilor rupte, lăstarilor afectați, frunzelor cu simptome de boală sau a fructelor pentru a reduce rezerva de infecție.

În livezile unde există risc sporit de dezvoltare a bolilor, este importantă strângerea și compostarea sau îngroparea prin arătură a frunzelor căzute toamna.

Dăunători importanți la prun

Prunul poate fi afectat și de o serie de dăunători importanți. Spre exemplu, unul dintre aceștia, bine cunoscut, e Viermele prunelor (Cydia funebrana). În plus, în livezi poate fi observat atacul de

  • Gărgăriţa mugurilor (Sciaphobus squalidus)
  • Gândacul păros al florilor (Epicometis hirta). Detalii aici.
  • Cicada gheboasă a pomilor (Stictocephala bubalus)
  • Viespea neagră a prunelor (Hoplocampa minuta). Detalii aici.
  • Viespea seminţelor de prun (Eurytoma schreineri)
  • Musculița frunzelor de prun japonez (Dasineura prunicola)
  • Diferite molii: Molia orientală a fructelor (Grapholita (Cydia) molesta), Molia vărgată (Anarsia lineatella), Molia cojii fructelor sau viermele pieliţei fructelor (Adoxophyes orana)
  • Păduchi: Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni), Păduchele din San – Jose (Quadraspidiotus perniciosusdetalii aici, Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)
  • Acarieni: Acarianul frunzelor și ramurilor de prun (Aculus fockeui), Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi), Acarianul galicol al prunului (Acalitus phloeocloptes).

Pentru a evita răspândirea dăunătorilor puteți instala capcane-brâie pe suprafețe mici pentru capturarea unor dăunători cum ar fi gărgărița fructelor, molia orientală a fructelor.

Efectuarea arăturilor de toamnă, prelucrarea repetată a solului vara pentru distrugerea larvelor retrase în sol și a adulţilor hibernanţi.

În plus, este recomandată adunarea și distrugerea fructelor căzute imediat după cădere, celor mumifiate, captarea fluturilor cu ajutorul capcanelor cu feromoni.

Pentru a evita răspândirea viermelui mărului, este recomandată distrugerea fructelor viermănoase, inainte de ieșirea larvelor.

Tratamente în livezile de prun

Precum am menționat, pentru a obține fructe de calitate și a evita realizarea tratamentelor inutile, este foarte importantă monitorizarea stării pomilor.

Ținând cont de particularitățile din zona noastră, este recomandată realizarea tratamentelor la prun în perioadele indicate în următoarele tabele.

Schemă de tratament recomandată în livezile certificate ecologic (FIBL, Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică):

Schemă orientativă de tratament recomandată în livezile de prun (Producerea prunelor):

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›