‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTrenduri în tehnologia de cultivare a cartofilor

Trenduri în tehnologia de cultivare a cartofilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Culturile de cartofi au solicitat un grad deosebit de flexibilitate din partea fermierilor în sezonul de vegetație al acestui an, din cauza schimbărilor intensive ale condițiilor meteorologice.

Împreună cu schimbările emergente ale condițiilor politice, acest lucru duce la noi provocări care trebuie abordate și cu ajutorul unei tehnologii adaptate.

Păstrarea cartofilor

În contextul producției de cartofi, depozitarea cartofilor este deosebit de afectată de creșterea considerabilă a costurilor energetice, deoarece în multe ferme, sistemul existent de ventilație cu aer exterior a fost completat cu răcire mecanică. Acest lucru permite asigurarea unei depozitări orientate spre calitate – chiar și la temperaturi mai ridicate.

‹ adv ›

În cazul depozitelor noi, grosimea izolației învelișului exterior este, prin urmare, mărită considerabil, în timp ce în depozitele existente se urmărește minimizarea punților termice, precum și a oricărei intrări necontrolate de aer. De asemenea, este susținută înlocuirea ventilatoarelor AC vechi cu modele EC mai eficiente, care pot fi apoi reglate și fără trepte de viteză.

În cazul depozitelor noi, se poate observa în același timp o compartimentare mai puternică în spații de depozitare mai mici. Acestea pot fi umplute mai repede și apoi gestionate mai specific din punct de vedere al temperaturii, decât o sală mare.

O creștere a eficienței poate fi obținută și în cazul depozitării în lăzi, prin trecerea la sistemele de ventilație forțată, care pot asigura o uscare și o răcire mai rapidă, datorită suprafeței mult mai mari de contact dintre aer și cartofi.

‹ adv ›

Pe lângă suportul individual pentru gestionarea depozitării orientate spre calitate, procesoarele de control mai noi oferă adesea și posibilitatea de optimizare a gestionării energiei.

Acest lucru se realizează prin integrarea unei cât mai mari utilizări a energiei regenerative autogenerate sau a managementului temperaturii, ținând cont de condițiile meteorologice prognozate pentru următoarele câteva zile.

Depozitarea și condiționarea cartofilor

Pe măsură ce capacitatea de recoltare continuă să crească, cresc și exigențele față de linia de depozitare pentru a face față cantităților necesare în cadrul lanțului de recoltare. Pe lângă diversele unități pe role pentru separarea solului, există un interes din ce în ce mai mare pentru sistemele electronice și pneumatice de separare a amestecurilor, deoarece fermele nu reușesc adesea să găsească personal la recoltare.

‹ adv ›

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că cu cât pietrele sau bulgării de pământ sunt sortate mai târziu în lanțul de procesare, cu atât mai mare este riscul de deteriorare a cartofilor.

Pentru încărcarea și curățarea directă la marginea câmpului sau direct de pe câmp, se utilizează atât echipamente de recoltare mobile, cât și utilaje de transfer, dintre care unele pot fi echipate și cu dispozitive de separare electronice sau pneumatice.

În procesarea cartofilor, sistemele de sortare și sortare optoelectronice își găsesc din ce în ce mai mult locul în practica agricolă, iar forța de muncă disponibilă în acest domeniu este de asemenea insuficientă. Pe lângă o tehnologie de detecție care se dezvoltă continuu, s-a îmbunătățit și operabilitatea sistemelor.

În timp ce sistemele compacte cu flux vertical pot fi împărțite în doar două până la trei clase de calitate sau de sortare, cu sistemele de operare orizontală sunt posibile subdiviziuni suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru necesită o suprafață de pardoseală mai mare, care nu este întotdeauna disponibilă în liniile existente.

Cultivarea cartofilor

Influența schimbărilor climatice se manifestă în mod deosebit în amenajarea terenurilor cultivate cu cartofi. Cel mai eficient mod de a reduce intensitatea perioadelor de secetă și de căldură este de a închide rapid rândurile în cultura de cartofi.

În acest scop, sunt utile atât soiurile cu frunze mai dese, cât și distanțele mai mici între plante, în timp ce biloanele și lățimile mai mari dintre rânduri sunt utilizate din ce în ce mai mult, datorită randamentului mai mare sau cultivării în paturi separate.

În plus, există eforturi politice de a spori protecția solului, de exemplu prin acoperirea solului în cât mai mare măsură posibil și prin reducerea intensității cultivării.

Cu unitățile combinate de utilaje de prelucrare a solului, de plasare și de montare, reglarea separată sau utilizarea unităților se facilitează adaptarea la condițiile de operare în schimbare.

În plus, uneltele pentru prevenirea eroziunii solului în brazde vor deveni și ele din ce în ce mai importante în regiunile plane, deoarece mențin apa mai mult timp la suprafață, făcând-o disponibilă plantelor. Aici, se adaugă necesitatea infiltrării rapide a precipitațiilor în brazde și prevenirea eroziunii apei.

Îngrijirea și protecția cartofului

Vremea ploioasă din acest an înregistrată în unele regiuni europene de producere a cartofului a arătat că mana cartofului (Phytophthora infestans) continuă să fie o boală foarte distructivă în cultura cartofului, care trebuie combătută în mod intens în fazele critice.

Pe fondul unei reduceri planificate sau deja convenite semnificative a utilizării produselor de protecție a plantelor, acest lucru înseamnă că vor fi căutate posibilități de reducere a pesticidelor în celelalte direcții ale producției de cartofi.

În combaterea buruienilor, erbicidele chimice pot fi completate cu măsuri mecanice sau chiar înlocuite cu totul. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnică în domeniul controlului mecanic al buruienilor la cartof nu a luat încă amploarea care poate fi observată la alte culturi, cum ar fi, de exemplu, sfecla de zahăr.

Acest lucru se datorează în parte cultivării culturii în biloane, dar și masei foliare extinse a cartofului, deoarece implică provocări diferite. Prin urmare, combinația dintre tratamentul chimic în benzi și tratamentul mecanic al zonei în afara biloanelor ar putea fi o soluție.

O altă provocare în întreținerea mecanică a cartofului este să crească randamentul pe suprafață prin creșterea vitezelor de lucru și lărgirea lățimii de lucru. Ultima ar fi favorizată de utilizarea plantatoarelor cu șase sau opt rânduri, care încet își găsesc drumul în practică, cum ar fi soluții cu un bunker de depozitare central și unități de plantat pliabile lateral.

În plus, încă lipsesc soluții tehnice pentru nivelarea crestelor transversale acumulate în șanțuri înainte sau în timpul lucrărilor de întreținere.

Reducerea foliajului

Combinarea defoliatorului mecanic cu desicarea chimică, care acum este din nou utilizată la un număr mai mare de ferme, poate reduce de asemenea utilizarea produselor chimice de protecție a culturilor. Cu toate acestea, o cerință esențială din practică este creșterea lățimii de lucru, care, din păcate, este contracarată de greutatea relativ mare a mașinilor clasice de defoliat.

Pentru reducerea frunzelor complet fără chimicale, sunt disponibile mașini de înlăturat frunzișul pe de o parte, cu o gamă de unelte care acum include și benzi de cauciuc rotative orizontal și noi discuri rotative de cauciuc, pe lângă uneltele de smuls cunoscute.

La arzătoarele termice, eficiența a fost îmbunătățită cu ajutorul suflantelor de aer de susținere, dar amprenta de CO2 a procesului rămâne comparativ mare. Lățimea de lucru a mașinilor pentru înlăturarea electrică a frunzelor a fost deja mărită la nouă sau doisprezece metri.

Recoltarea cartofilor

Frunzele deshidratate ale cartofilor au devenit, de asemenea, o problemă tot mai mare la recoltarea cartofilor în ultimii ani, deoarece nu mai este îndepărtat la fel de eficient de echipamentul actual de separare a frunzișului al combinei de recoltat, datorită unei consistențe presupus schimbate.

O cantitate mare de frunze îngreunează munca combinei și poate duce, de asemenea, la erori în liniile de procesare, când cartofii sunt comercializați mai târziu. Separatoarele asistate de aer în combinele de recoltat ar putea oferi o soluție aici încă la începutul recoltării, în timp ce separatoarele care se rotesc în sens opus, și în zona de procesare, sunt adesea asociate cu un stres mecanic mai mare asupra tuberculilor.

Deoarece metodele pur mecanice, termice și electrice de reducere a buruienilor nu au un efect permanent, este de așteptat să se producă o re-îmburuienare mai puternică a culturilor până la recoltare, în special dacă data de recoltare planificată nu poate fi respectată din cauza vremii sau a performanțelor.

Această problemă este intensificată de tendința către o sarcină de bază mai mare a culturilor întreținute exclusiv mecanic, astfel încât și aici sunt impuse noi cerințe uneltelor de separare a frunzelor ale mașinilor de recoltat.

Un blocaj în performanța de recoltare este adesea reprezentat de dispozitivele active de separare a amestecurilor, cum ar fi răzuitoarele rotative sau benzile de perii, deoarece o performanță de lucru satisfăcătoare necesită un flux de culturi cât mai distribuit uniform și un randament care să nu fie prea mare.

Variabilitatea crescândă a impurităților de pe câmpurile individuale, odată cu creșterea suprafeței cultivate cu cartofi în ferme, face dificilă selectarea dispozitivului de separare „potrivit” pentru combina de recoltat, astfel fermele sau contractanții cer o mai mare flexibilitate din partea producătorilor.

La fel ca în cazul altor culturi de câmp, digitalizarea și gestionarea datelor se stabilesc din ce în ce mai mult în cultura cartofului. Exemple în acest sens sunt hărțile de aplicare pe zone specifice pentru fertilizanți și produse de protecție a plantelor sau utilizarea desicanților chimici în funcție de gradul de maturitate.

Cu o cartografiere practică a randamentului recoltei de cartofi, care să ia în considerare nu numai randamentul în cantitate, ci și compoziția pe dimensiuni a culturii, precum și proporția respectivă de amestec, ar putea fi închisă acum o lacună pentru a permite un control eficient al măsurilor de gestionare a culturilor implementate.

În același timp, setările mașinii în zona separatoarelor pot fi optimizate și riscul de deteriorare a cartofilor poate fi redus. Compoziția pe dimensiuni a loturilor individuale, care este deja cunoscută la momentul recoltării, oferă, de asemenea, avantaje pentru comercializarea ulterioară.

Agrobiznes, partener media oficial al Agritechnica 2023

Producătorii de cartofi au avut ocazia să vadă cele mai noi inovații în tehnologia de cultivare la Agritechnica 2023, care a avut loc în perioada 12-18 noiembrie 2023 la Hannover, Germania. Agrobiznes este partener media oficial al Agritechnica 2023.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›