‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUCIP IFAD a lansat Ghidul agricultorului, primul e-curs pentru antreprenori

UCIP IFAD a lansat Ghidul agricultorului, primul e-curs pentru antreprenori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova întreprinderile agricole mici reprezintă 95% din totalul exploatațiilor, iar gospodăriile țărănești sunt una dintre cele mai răspândite forme organizatorico-juridice, care asigură 71% din totalul producției agricole din țară.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă și să-i respecte un fermieri care își propune să-și lanseze o afacere, cum să-și gestioneze corect finanțele, ce surse de finanțare există, cum să acceseze piața, cum să asigure reziliența afacerii, dar și multe aspecte sunt descrise în Ghidul agricultorului. 

În cadrul evenimentului de lansare a Ghidului, organizat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) în parteneriat cu Business Development Capital (BDC), au fost enumerate informații utile și practice despre aspectele-cheie legate de activitatea gospodăriilor țărănești, începând de la înregistrare, până la strategii de dezvoltare, poziționare pe piață și evidență contabilă, aplicabile pentru gospodăriile țărănești.

‹ adv ›

Vasile Șarban, secretarul de stat, MAIA, a menționat că pentru a dezvolta un sector este nevoie de multă informație, mai ales dacă vorbim despre sectorul agricol. 

„Lansarea unei afaceri începe de la informații despre planificarea corectă, mijloace financiare necesare și disponibile, inclusiv sursele de unde pot fi accesate. Considerăm imperios ca producătorii agricoli să cunoască cum să-și pună pe roate o activitate eficientă și planificată. Și dacă vorbim despre lansarea Ghidului agricultorului, atunci cred că acesta va veni cu răspunsuri exacte pentru fermieri în ceea ce ține de condițiile pe care trebuie să le respecte pentru a putea accesa anumite resurse financiare, iar odată cu aceasta și pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru o dezvoltare de succes”.  

Samir Bejaoui, director de țară IFAD, a remarcat că Ghidul Agricultorului constituie continuarea campaniei de Educație Financiară, lansată în vara anului 2021, în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (RRP) finanțat de IFAD, în cadrul căreia 581 de persoane, micro antreprenori și studenți, au fost instruiți în domeniul educației financiare, urmare a căruia a fost dezvoltată o aplicație inovatoare de buget Agribusiness Budget.

„Implementarea Programelor IFAD (UCIP  IFAD), are o valoare de 38,73 de milioane de dolari SUA, din care IFAD a contribuit cu un total de 23,7 milioane de dolari SUA. De la primul proiect de investiții din anul 2000 și până în prezent, suntem mândri să afirmăm că, datorită proiectelor IFAD și Unității sale de implementare, un număr total de 5.200 de persoane din zonele rurale au avut acces la credite și alte servicii financiare, dintre care: aproximativ 3.100 de micro antreprenori, 1.100 de IMM-uri și aproape 1.000 de tineri antreprenori au fost susținuți financiar cu împrumuturi. Printre care 30% sunt femei.

În prezent, Republica Moldova s-a dovedit a fi la o etapă excelentă de dezvoltare rurală, cu antreprenori mici și fermieri extraordinari. Scopul RRP este, într-adevăr, de a îmbunătăți bunăstarea populației rurale, prin sprijinirea oportunităților economice durabile și incluzive. Aceste cifre încurajatoare sunt doar o picătură în oceanul activităților care sunt fezabile datorită împrumuturilor și granturilor la care puteți avea acces, cu o pregătire adecvată oferită în cadrul campaniei de Educație Financiară și Ghidul Agricultorului”.

Ghidul agricultorului pentru lansarea și dezvoltarea gospodăriilor țărănești în Republica Moldova îmbrățișează formatul unui e-curs interactiv și are scopul de a oferi agricultorilor și celor ce intenționează să lanseze o afacere agricolă un instrument de educație antreprenorială accesibil, însoțit de exemple practice. 

‹ adv ›

Totodată, materialul oferă informații utile despre Modelul de Business Canvas – organizarea unei idei de afaceri, identificarea partenerilor cheie, elaborarea propunerii de valoare, canalele de comunicare, structura de costuri și modalitățile de obținere a unui profit – pentru a asigura o mai bună modelare financiară și planificare strategică a afacerii.

Elena Burlacu, director interimar UCIP IFAD a subliniat că până la moment, nu a existat suport informațional consolidat privind înființarea și administrarea unei gospodării țărănești. 

„Obiectivul ghidului este de a facilita accesul la informații pentru micii agricultori, inclusiv tinerii și femeile fermieri, prin furnizarea unui instrument digital gratuit, cu un conținut practic și explicit. Este o modalitate alternativă de formare antreprenorială pentru micii fermieri, flexibilă, bazată pe propriul ritm de învățare. Facilitând accesul la resurse financiare și informație, UCIP IFAD își dorește să contribuie la consolidarea unei comunități de antreprenori agricoli puternici, competenți și determinați pentru susținerea economiei și creșterea bunăstării în regiunile rurale ale țării”.

Lansarea Ghidului agricultorului a adunat peste 40 de persoane interesate de sectorul agricol. Inițiativa de elaborare aparține UCIP IFAD Moldova și Business Development Capital SRL, în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (PRR), cu susținerea financiară a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), Programului de adaptare pentru micii producători (ASAP) și a Guvernului Republicii Moldova. 

‹ adv ›

Doritorii de a cunoaște informațiile cuprinse în Ghidul agricultorului pot accesa acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›