‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUCIP-IFAD oferă granturi pentru reabilitarea și înființarea plantațiilor de perdele de protecție forestiere/silvo-pomicole

UCIP-IFAD oferă granturi pentru reabilitarea și înființarea plantațiilor de perdele de protecție forestiere/silvo-pomicole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI), finanţat de Fondul Global de Mediu (FGM) şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă largă de servicii financiare adecvate şi integrate. Restabilirea învelișului vegetal natural și productivității solului contribuie la creșterea rezilienței la schimbări climatice ale comunităților rurale, terenurilor agricole și ecosistemelor la nivel de peisaje agricole.

În agricultura din Moldova se practică în cea mai mare parte tehnologia convențională de lucrare a solului şi gestionare a culturilor agricole. Acestea nu mai sunt optime în ceea ce privește impactul asupra  solului inclusiv fertilităţii în condiţii semi-aride și combaterea eroziunii solului. Crearea rețelei de perdele forestiere/silvo-pomicole de protecție a câmpului  va avea ca prim beneficiu creșterea producției agricole. Perdelele de protecție reduc evaporația și transpirația plantelor, astfel că producția agricolă în câmp crește cu până la 20%, chiar dacă o porțiune din teren este ocupată de perdele. Cercetările au estimat că ponderea optimă a suprafeței ocupate de perdelele de protecție este între 4 și 6% din suprafața câmpului agricol.

UCIP-IFAD va acorda asistență financiară sub formă de grant pentru plantarea/reabilitarea perdelelor de protecție.

‹ adv ›

Beneficiarii eligibili pentru:

reabilitarea plantațiilor de perdele de protecție forestiere/silvo-pomicole – în calitate de beneficiar al granturilor de finanțare pentru reabilitarea perdelelor de protecție și altor tipuri de plantații forestiere pot fi:

  • întreprinderile agricole și autoritățile publice locale (primării)* din toate regiunile Moldovei, fiind acordată o prioritate participanților care dețin plantații de perdele de protecție și necesită măsuri de reabilitare în partea de Sud și Centru a țării.
  • Instituțiile de cercetări științifice, universitățile și colegiile agricole, stațiunile tehnico- și didactico- experimentale înregistrate în mun. Chișinău și Bălți sunt considerate eligibile doar în cazul cînd dețin terenuri agricole și desfășoară activitate în zone

Înființarea plantațiilor noi de perdele de protecție forestiere/silvo-pomicole – în calitate de beneficiar al granturilor de finanțare pentru înființarea plantațiilor noi de perdele de protecție pot fi:

  • întreprinderile agricole și autoritățile publice locale (primării)* din toate regiunile Moldovei (cu excepția orașelor Chișinău și Bălti).

*în cazul în care localitatea solicitantă este parte a unei Primării (comune), fiecare localitate în parte din cadrul acestei primării are dreptul să aplice individual la concursul privind solicitarea de grant, cu solicitare aparte.

‹ adv ›

 Categoriile generale de investiții

Destinația:

Perdele de protecție – unul sau mai multe rânduri de specii de arbori și arbuști amplasate la o anumită distanță unele față de altele și plantate împotriva vântului cu scopul de a proteja culturile agricole, solul, animalele și clădirile.

Fâșii riverane de protecție a apelor – rânduri de arbori, arbuști și vegetație verde plantate de-a lungul malului bazinelor de apă cu scopul de a preveni eroziunea solului.

‹ adv ›

Garduri vii sau paravânturi – un tip de protecție împotriva vânturilor puternice din timpul iernii reprezintă plantarea arborilor/arbuștilor într-un mod ca să rețină și păstreze zăpada pe suprafețele terenurilor agricole. În dependență de necesitate gardurile pot fi confecționate din lemn sau material plastic.

Reabilitarea habitatelor pe terenurile agricole – conservează flora și fauna din ecosistemele naturale ce înglobează zone umede sau de deal. Aceasta, de obicei, implică înierbarea/plantarea cu ierburi/arbuști/arbori pereni, corespunzători faunei respective. Pentru a menține habitatul în mod corespunzător și de a nu permite introducerea speciilor invazive este nevoie de un management al resurselor naturale pe termen lung.

Benzi din pomi și arbuști fructiferi – în scopuri de conservare se plantează plante lemnoase multianuale pentru reîmpădurire și reabilitarea habitatelor, cultivarea pomilor sau arborilor forestieri, paravânturi, restabilirea luncilor inundabile și zonelor umede, precum și pentru implementarea practicilor agrosilvice cum ar fi pășunile împădurite și intercalarea culturilor agricole cu rânduri de arbori. Cultivarea pomilor forestieri include creșterea pomilor de Crăciun și altor plantații de culturi forestiere.

Un interes special îl prezintă arborii ce au o creștere rapidă cum ar fi plopul hibrid sau cel piramidal care poate fi recoltat o dată la 10-15 ani sau chiar mai des și comercializat pentru celuloză, biomasă și alte produse lemnoase. Creșterea produselor forestiere include managementul terenurilor forestiere în scopul obținerii lemnului de calitate înaltă, lemnului pentru foc și produselor forestiere specifice: nuci comestibile, pomușoare și ciuperci; plante medicinale; semințe sau butași de arbori, arbuști sau flori locale; specii de plante destinate pentru fabricarea articolelor decorative: coșuri, paniere, fructiere, mobilă etc.

Exemple de specii din care se poate compune o plantație de perdele de protecție:

  • Arbori: păr, prun, cireș, vișin, nuc, migdal, alun, corn, salcâm, tei, arțar ș.a.
  • Arbuști: Coacăz negru, coacăz roșu, coacăz alb, agriș, zmeur de grădină, mur de grădină, mur cu ghimpi sau fără, măceș, soc negru, cătină, trandafir pentru petale, scorușul negru (aronia) ș.a. ;
  • Specii ornamentale: tuia, castan porcesc, glicemia, berberis, brazi, molid etc.

Mărimea granturilor pe unitate de suprafață și limita per beneficiar:

Pentru reabilitarea perdelelor de protecție vor fi acordate granturi, pentru acoperirea costurilor de reabilitare, în baza proiectelor de execuție elaborate de o instituție abilitată de UCIP-IFAD pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare, dar nu mai mult de 1200 dolari SUA per ha.
Pentru înființarea perdelelor de protecție vor fi acordate granturi, pentru acoperirea costurilor de înființare, în baza proiectelor de execuție elaborate de o instituția abilitată de UCIP-IFAD pentru proiectarea lucrărilor de înființare, dar nu mai mult de 3000 dolari SUA per ha.

Mai multe detalii găsiți pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›