Într-un efort de a sprijini Republica Moldova în fața crizei energetice și a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, Uniunea Europeană a alocat generos 13 milioane de euro.
Acest sprijin financiar remarcabil a fost acordat prin intermediul Programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat cu succes de PNUD.
În ultimii doi ani, acest program a fost esențial în ajutarea Moldovei să depășească criza energetică, în special prin crearea unui sistem de compensații pentru 800.000 de familii vulnerabile din punct de vedere energetic.
Pe termen lung, programul a avut un impact semnificativ prin facilitarea implementării celor mai importante directive europene în domeniul energiei și prin punerea în aplicare a programelor pilot menite să reducă consumul de energie. Aceste inițiative promițătoare vor fi preluate ulterior de către autorități.
De asemenea, programul include o componentă de energie verde, prin instalarea panourilor fotovoltaice cu o capacitate totală de 1 MW în cinci spitale raionale importante din Moldova, și anume Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași.
Aceste panouri vor genera anual aproximativ 1,2 GWh de energie electrică verde și vor reduce emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu 585 de tone de CO2eq.
Comentarii