‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUliana Buzganu: „Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea succes...

Uliana Buzganu: „Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea succes în agricultură”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uliana Buzganu din satul Ustia, raionul Dubăsari, împreună cu soțul dețin 7 hectare de pământ pe care cresc legume, porumb, pepeni galbeni și verzi.

„Unele terenuri le-am moștenit de la părinți, iar o parte au fost procurate de soț după ce a lucrat câțiva ani peste hotare. Afacerea cu pepeni verzi și galbeni am început-o acum trei ani, iar în prezent deținem aproximativ un hectar și jumătate de pământ pe care am plantat aceste culturi agricole”, a povestit Uliana Buzganu.

FOTO: sda.gov.md

Femeia povestește că un rol important în afacerea cu pepeni verzi îl are accesul la irigare, întrucât sunt necesare 2-3 udări în perioada înfloririi și fructificării, pentru obținerea unei producții sporite.

Datorită proiectului investițional finanțat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova, la Sistemul Centralizat de Irigare (SCI) „Holercani”, au fost create condiții favorabile atât pentru funcționarea echipamentului electromecanic din incinta stațiilor de pompare, cât și pentru activitatea de zi cu zi a personalului Asociației, implicat în procesul de exploatare și operare a stațiilor.

„Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea succes în agricultură, întrucât o dată la 2-3 ani ne confruntăm cu un sezon secetos. De asemenea, dacă până nu demult toți producătorii agricoli din zonă ne descurcam pe cont propriu, începând cu 2019, odată cu înființarea AUAI „Holercani-Ustia”, procesul de exploatare a sistemului de irigare gestionat este unul mult mai efectiv”, a menționat producătoarea.

‹ adv ›

Odată culeși, pepenii verzi ajung la piața din localitate sau sunt comercializați direct de pe câmp doritorilor.

FOTO: sda.gov.md

Producătoarea și-ar dori să aibă acces pe o piață mai largă de desfacere, dar o problemă cu care se confruntă agricultorii este concurența de pe piața cu pepenii verzi de import, inclusiv adaosul comercial mărit al intermediarilor.

FOTO: sda.gov.md

Și lipsa brațelor de muncă reprezintă o provocare, de aceea pe timp de vară toți membrii familiei Buzganu, de la mic la mare, sunt implicați în procesul de cules și comercializare.

„Nu este deloc ușor să îmbini rolul de agricultor și producător cu cel de soție și mamă. E nevoie de multă răbdare și putere, dar atunci când ai parte de susținerea celor apropiați, nimic nu este imposibil”, a mărturisit femeia.

‹ adv ›
FOTO: sda.gov.md

Producătoarea se mândrește cu o producție sută la sută naturală, fără nitrați și alți aditivi. Totodată, dă asigurări că în vânzare ajung doar pepenii copți și proaspeți.

„Dacă vă doriți un pepene verde copt, trebuie să țineți cont de câteva reguli simple. Prima este testul sunetului – bătaia în coaja unui pepene copt va scoate un ecou. De asemenea, e important să cunoașteți că un pepene care este copt va avea o greutate mai mare, chiar dacă pare mai mic comparativ cu alții. Totodată, nu optați pentru un pepene cu codița verde, pentru că aceasta înseamnă un singur lucru: nu este copt”, a explicat protagonista.

FOTO: sda.gov.md
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›