„Pentru mine este foarte important ca oamenii care vin la mine și cumpără, să plece mulțumiți. Mai bine să pierd eu ceva bani, decât să vând ceva necalitativ”.
Nicu Tudor din orașul Cahul a ajuns să dezvolte o afacere în domeniul oieritului îndemnat de soartă și de mâna lui Dumnezeu. S-a întors acasă după ce a lucrat timp de 11 ani pe meleagurile Siberiei și spune că neam din neamul lui nu a fost cioban și totul a început dintr-o simplă întâmplare, scrie ziarulnational.md.
„Aveam o pasiune aparte pentru animale, iar de aici până la dragostea pentru această activitate a fost doar un pas. Am început totul de la zero, de la o suprafață de pământ pe care erau câteva cocioabe”, își deapănă amintirile ciobănașul din Cahul.
A cumpărat vreo 70 de cârlani și a construit cu mâinile sale ferma de oi de care acum nu se poate despărți nicio clipă. Nu s-a lăsat descurajat de greutăți și obstacole și cu mult curaj și ambiție a ridicat, rând pe rând, stâna, depozitele pentru păstrarea lânii și a pielicelelor, diferite anexe și un abator modern, iar afacerea înflorește zi de zi. „Secretul este să faci totul din inimă, fiindcă, dacă urmărești numai să-ți umpli buzunarele, nimic nu crește și nu se dezvoltă. Pentru mine este foarte important ca oamenii care vin la mine și cumpără, să plece mulțumiți. Mai bine să pierd eu ceva bani, decât să vând ceva necalitativ”, spune încrezut fermierul.
Nicu Tudor zice că este mândru de cele 800 de oițe care acum reprezintă universul lui și luptă zi de zi pentru perfecționarea activității sale. Mioarele sunt de rasa țigaie, precum și de rasa friza, bune de lapte, aduse din Austria. Vinde anual sute de mioare și miei, iar pe lângă veniturile care îi asigură un trai decent și îl ajută în extinderea afacerii, ciobanul este preocupat și de promovarea oieritului.
Nicu Tudor a organizat anul trecut un concurs la tuns oi în care zeci de fermieri și-au demonstrat măiestria. Implicarea sufletească în această activitate, dar și munca asiduă i-au dus faima în toată regiunea. Astfel, ciobanul de la Cahul a obținut în acest an premiul „Cea mai bună mioară” în cadrul „Târgului de ovine și caprine” de la Cimișlia.
Deși uneori greutățile îl copleșesc, Nicu Tudor, ca un adevărat bărbat al neamului, spune că nu renunță și tinde să creeze o fermă de oi unică în Republica Moldova, iar în scurt timp va investi într-o linie de prelucrare a laptelui.
Bună ziua.Se poate numărul D-tra.E pentru pornirea afacerii