Un grup de apicultori din țară, dar și reprezentanți din sector, au participat recent la o vizită de studiu în Ungaria. În cadrul acesteia, producătorii apicoli autohtoni au realizat un schimb de experiență și bune practici cu apicultori de top din Ungaria. Vizita a fost organizată de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova.
În Ungaria sunt înregistrați circa 20 de mii de apicultori, dintre care 13 mii fac parte
din Asociația Națională a Apicultorilor din Ungaria (OMME) prin intermediul a 126 asociații teritoriale. În total, sunt circa 1,2 milioane de familii de albine sau, în medie, câte 60 de familii la apicultor, cu o roada medie anuală de miere de circa 25 kg per stup sau în jur de 30 de mii de tone anual.
Din totalul de stupi deținuți, circa 50% sunt stupi orizontali și restul etajați. În Ungaria se crește albina de rasa Carnică, însă nu se atrage mare atenție la rasa deținută de apicultor, cresc diferite rase, fiecare după placul său.
Taxa de membru al OMME în Ungaria este de 15 euro anual plus 0,2 euro pentru fiecare familie. Achitarea taxei se face pâna la sfârșitul lunii martie anual. La rândul său, OMME lunar editează revista apicultorului plus o broșura specială cu noutăți și recomandări o data pe an. În cazul de otrăviri la prelevarea probelor participă și reprezentantul OMME, iar achitarea expertizei fiind efectuată de către Asociație cu asigurarea asistenței juridice până în instanța de judecată.
Totodată, apicultorii au avut ocazia să se informeze despre măsurile aplicate în Ungaria pentru susținerea apicultorilor ce ar fi benefice și în Moldova, printre care: supravegherea sănătății albinelor este asigurată de specialiști atestați din cadrul asociației; monitorizarea sănătății albinelor este permanentă, cu întocmirea actelor primăvara și toamna la fiecare în parte; finanțarea de la stat pentru fiecare familie a cîte 0,3 euro, totodată, este oferit sprijin contra varroa în valoare de 5 euro per familie (Sprijinul de la stat se acordă numai în cazul dacă apicultorul este persoana juridică și este membru al OMME);
Potrivit comunicatului ANARM, o metodă bună de susținere a apicultorilor este elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare a speciei salcâm la nivel național, cât și implementarea măsurilor enumerate anterior.
Comentarii