‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Gorincioi: „Agricultorii sunt afectați de situația din țară și solicită implicarea autorităților”

Vitalie Gorincioi: „Agricultorii sunt afectați de situația din țară și solicită implicarea autorităților”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În plină campanie a lucrărilor agricole de primăvară producătorii și exportatorii de fructe, struguri de masă, pomușoare și produse apicole sunt îngrijorați de impactul pe care l-ar putea avea epidemia de COVID-19 asupra activității agricole și economice. Producătorii afirmă că COVID-19 va influența negativ pe termen lung nu doar producătorii de produse horticole, dar și businessurile conexe (serviciile de aprovizionare cu mijloace de producție, de transport, de construcții și montaj etc.).

Solicitat de Agrobiznes, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct a comunicat că producătorii de la noi sunt afacetați de situația creată, deoarece se înregistrează un deficit de produse pentru protecția plantelor, care se importă.

„Din cauza dificultăților create mai multe camioane sunt blocate în vamă. S-a comunicat că o parte au pornit deja spre Republica Moldova, dar încă nu au ajuns. Totodată, țările de unde importăm aceste produse sunt la fel în carantină și respectiv nu putem aduce produsele contractate. O parte din preparate sunt importate din Italia, dar sunt necesare pentru campania de primăvară cum ar fi stimulatori de creștere, preparate pentru a minimaliza efectul înghețurilor tardive, preparate pentru rărirea chimică la măr. O altă problemă cu care se confruntă producătorii se referă la faptul că în Legea nr. 119 din 2004 se stipulează că produsele de uz fitosanitar care au un termen de valabilitate mai mic de 12 luni nu pot fi importate. Am solicitat de la MADRM ca să fie făcute derogări de la această Lege, pentru o perioadă de 3 luni, ca să putem aduce produsele cu un termen de valabilitate nu mai mic de 6 luni, deoarece ele vor fi aplicate acum în primăvară. Totodată, cerem instituirea cât mai grabnica a unui punct de contact în cadrul MAEIE la care importatorii de mijloace de producție să poată apela pentru facilitarea traversării frontierelor de stat în țările de tranzit a încărcăturilor cu mijloace de producție destinate agriculturi. Excluderea prin derogare de la Anexa nr.2 a Hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 8 din 15 martie 2020 a unităților de comerț care comercializează mijloace de producție pentru agricultori cum ar fi: semințe, vopsea pe bază de ulei și perii, mănuși de lucru, pentru a prelucra locurile de tăiere a ramurilor, instrumente de tăiere, piese de schimb, anvelope pentru mijloacele de transport și tractoare, reparația tehnicii agricole precum și materialelor de curățenie și igienizare. Dacă e să vorbim de partea financiară, atunci solictăm implicare în soluționarea problemei cu achitarea TVA la vamă. referitor la export atunci pot să vă comunic că mai avem camioane care sunt blocate în vamă cu toate că nici o țară nu a interzis trasportarea mărfurilor. în general cred că agricultorii sunt obișnuiți cu situații de urgență, pentru că se confruntă în fiecare an. Într-un an avem grindină, în altul înghețuri și tot așa. Avem nevoie de comunicare și sprijin”, ne-a spus Vitalie Gorincioi.

Amintim că, astăzi 18 martie, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Asociația Pomușoarele Moldovei, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE”, Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova a elaborat o scrisoare adresată organelor de conducere a țării în care și-au arătat îngrijorarea, dar au propus și anumite soluții pentru a minimiza pierderile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›