‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn impozit unic în loc de şase pentru agricultori

Un impozit unic în loc de şase pentru agricultori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unificarea votată de Guvern urmează să simplifice administrarea fiscală şi să prevină schemele de evaziune. Agricultorii salută decizia, dar cer ca documentul să conţină prevederi mai clare.

La ultima sa şedinţă, Guvernul demisionar a decis pe neaşteptate să adopte un proiect de lege ce prevede introducerea impozitului unic în agricultură. Vasile Bumacov, ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, spune că proiectul a fost discutat cu fermierii timp de mai bine de un an şi, dacă acesta va trece de Parlament, noul impozit va substitui alte şase taxe. Este vorba de impozitul pe venit, cel funciar, pe imobil, taxa pentru apă, cea pentru drumuri şi cea pentru amenajarea teritoriului.

Plus TVA, contribuţii sociale şi medicale

‹ adv ›

„Impozitul consolidat va fi plătit în funcţie de calitatea terenului agricol, adică de nivelul de bonitate. În Republica Moldova, media este de 64 de grade la un hectar, care va fi înmulţită cu 3,1 lei şi astfel va rezulta valoarea impozitului pentru fiecare hectar”, a precizat Bumacov. Impozitul unic nu va include însă şi TVA, contrubuţiile la fondul social şi cele medicale.

Guvernul propune ca achitarea impozitului unic să se facă în două etape: până pe 30 septembrie – 50% din suma anuală, iar restul până pe 30 noiembrie. Potrivit prognozelor făcute de autorităţi, încasările anuale la bugetul de stat ca urmare a implementării impozitului agricol unic vor constitui 353,5 milioane de lei.

Alexandru Sliusari, preşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli Uniagroprotect, salută decizia Guvernului, dar atrage atenţia asupra faptului că documentul a fost adoptat cu întârziere şi mai trebuie perfecţionat. „În varianta discutată în grupurile de lucru, nu era clar cine vor fi subiecţii impozitării. Or, sunt producători agricoli care se ocupă doar cu prelucarea pământului, dar sunt şi cei care deţin terenuri, însă au şi moară, şi ferme de vite. Mai sunt şi agenţi economici care prestează servicii cu tehnică agricolă. Nu e clar ce regim fiscal va fi aplicat pentru astfel de activităţi?”, spune Sliusari.

‹ adv ›

În opinia preşedintelui Uniagroprotect, ar fi potrivit modelul din Ucraina sau cel din Rusia, unde impozitul unic este aplicat doar în cazul gospodăriilor cu peste 75% din venituri provenite din vânzarea produselor agricole. Sliusari susţine că pentru a evita apariţia unor probleme de aplicare, ar fi fost indicat ca în 2013 să fie implementate trei proiecte-pilot de testare a acestui sistem de impozitare, ca apoi, din 2014, să fie extins în toată ţara.

„Toţi trebuie să plătească taxe”

Vasile Cociu, directorul gospodăriei agricole Carahasani-Agro SRL, califică decizia Guvernului drept una adecvată. „Până acum cei care îşi lăsau terenul paragină nu plăteau o serie de impozite. Achită doar cei care declarau că au avut vânzări. Nu este echitabil. Or, unii au cumpărat terenurile pentru a le revinde. Din cauză că ei nu le lucrează, se dezvoltă paraziţii şi buruienile. Cu impozit unic va fi mai multă dreptate”, a menţionat agricultorul. În opinia lui, autorităţile ar trebui să promoveze o politică fiscală mai clară şi previzibilă.

‹ adv ›

Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Expert-Grup, susţine că inovaţia, pe lângă simplificarea taxării în agricultură, ar putea avea ca efect şi mărirea bazei de impozitare.

Nemulţumiţi de TVA de 20%

TAXE

Tot joi, Guvernul a decis ca diferenţa de 12 puncte procentuale dintre cota TVA de 20% la producţia agricolă aplicată de la 1 ianuarie şi cea veche de 8% să rămână în contul întreprinderilor pentru dezvoltarea acestora. Anterior se prevedea că diferenţa va fi restituită producătorilor agricoli în termen de 30 de zile.

„Este corect, pentru că Fiscul dispune deja de suficiente capacităţi pentru monitorizarea plăţii TVA şi nu este necesară procedura de restituire”, explică economistul Dumitru Budianschi. Expertul sugerează însă că această inovaţie fiscală nu este încă bine gândită: „Nu e clar modul în care va fi gestionată returnarea TVA la exportul de produse agricole”.

În acelaşi timp, Vasile Cociu, directorul Carahasani-Agro, susţine că deja se confruntă cu dificultăţi în relaţia cu Fiscul în urma introducerii cotei TVA de 20%. „Au spus că, de fapt, nu se schimbă nimic, dar ne-am trezit cu numeroase probleme. Anterior, noi făceam plata TVA prin achitări reciproce cu Fiscul. Or, se întâmplă să avem sold în cont la TVA. Acum, deşi aveam la început de an un sold de peste 700.000 de lei, după noul sistem de calcul, va trebui să plătim suplimentar peste un milion de lei. Cred că ar trebui să revenim la sistemul vechi”, a afirmat directorul.

Sursa: adevarul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›