Condițiile agroclimatice din primăvara anului curent, cu temperaturi scăzute de până la 5°C, au determinat recolta proastă de castraveți autohtoni, precum și prețul mare a acestora.
Potrivit agronomului-consultant Lidiei Cătărău, o soluție în ceea ce privește cultivarea castraveților în câmp deschis o reprezintă hibridul Rubinstein, care este unul dintre cei mai solicitați hibrizi de castraveți pentru procesare în Republica Moldova.
În acest sens, s-a făcut un experiment demonstrativ pe un lot de pământ cu suprafața de 0,1 hectare, în satul Cunicea, raionul Florești, astfel încât, au fost sesizate o serie de atu-uri ale hibridului Rubinstein, față de Shakthi.
„Rubinstein are o masă foliară mai mică, are o creștere limitată, în comparație cu Shakhti, a cărui creștere este nelimitată. Care este scopul experimentului dat? În ultimii ani condițiile sunt foarte drastice în câmp deschis. Avem temperaturi scăzute, care ne afectează din start castraveții și ei se îmbolnăvesc. Avem temperaturi exagerat de mari în perioada iulie-august, ceea ce ne face ca plantația de castraveți să nu reziste. Caracteristica soiului Rubinstein e că acesta poate da roadă timp de 30-40 de zile. Prima recoltă de castraveți de 6-9 cm este în jur de 15 tone la hectar. Acest hibrid este recomandat de a-l planta la densitatea de 90-120 de mii de plante la hectar. Practic, timp de o lună, cu respectarea în totalitate a tehnologiei, putem să obținem recolta. Adică, într-o perioadă scurtă de timp obținem roadă și asta ar fi prioritatea soiului Rubinstein, față de Shakhti”.
Pe lângă aceste calități, pentru recoltarea acestui hibrid de castraveți nu avem nevoie zilnic de muncitori, susține expertul.
„O altă deosebire dintre Rubenstein față de Shakhti e că ultimul necesită a fi recoltat zilnic, pe când Rubentsein putem să recoltăm o dată la 7 zile. Adică am făcut 2-3 recoltări și ne-am scos potențialul de roadă pe care-l poate da hibridul dat și apoi, tot pe acest loc, putem să plantăm tot acest hibrid în ciclul 2. Desigur, în ciclul 2 nu vom obține acea recoltă ca-n ciclul 1, deoarece avem scăderea duratei zilei, temperaturile în timpul nopții scad, intensitatea luminii se micșorează”.
Scopul experimentului inițiat este de a identifica un hibrid rezistent la condițiile agroclimatice și care să permită recoltarea mecanizată.
„Este un experiment și un viitor pentru producătorii de castraveți în Moldova. În funcție de rezultate, ne așteptăm ca-n anul următor să aibă loc implementarea succeselor care ne-au reușit în cadrul acestui lot experimental”.
Satul Cunicea se bucură de o cooperativă de cultivare a castraveților în câmp deschis, pe o suprafață de 11 hectare, iar roada este preluată de fabrica de conserve „Alfa-Nistru”.
Comentarii