‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUn tânăr din Fălești face investiții masive într-o fermă de bovine și iepuri

Un tânăr din Fălești face investiții masive într-o fermă de bovine și iepuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce a lucrat mai mulţi ani în Rusia şi a câştigat nişte bani, Cristian Caras a decis că trebuie să revină în R. Moldova şi să încerce să facă ceva util. „Oricât de bine ar fi în altă ţară, oricum vrei să faci ceva în ţara ta. Însă, ajuns aici, te ciocneşti de multe piedici pe care ţi le pune propriul stat, unde vrei să faci ceva frumos şi util, nu doar pentru tine, ci şi pentru ţăranii care vor avea de lucru la ei acasă”, spune tânărul, care încearcă să privească optimist spre viitor.

Cristian Caras vrea să se ocupe de creşterea bovinelor şi a iepurilor. De aceea, a cumpărat o fermă de vaci, care era considerată, în perioada sovietică, una dintre cele mai mari ferme din R. Moldova. „Ferma nu funcţionează de mai bine de 20 de ani”, spune viceprimarul satului Sărata Veche, r-nul Făleşti. Timp în care a fost lăsată în voia naturii şi a celor care se plimbau pe acolo. Clădirile înalte şi lungi ale adăposturilor, unde stăteau în urmă cu două decenii sute de vaci, acum sunt nişte construcţii părăsite. „După atâţia ani, doar şapte adăposturi au rămas întregi şi nu s-au transformat în grămezi de piatră, pe care le-ar fi dus sătenii pe la casele lor, dintre care doar cinci sunt în stare normală, dar care, totuşi, necesită câteva lucrări de renovare”, spune tânărul, care a plătit pentru fermă şi pământul din jur circa 800 de mii de lei.

Deja de trei ani tânărul e nevoit să umble pe la toate instituţiile, să-şi facă actele necesare. „E epuizant, dar greutăţile şi prostiile pe care mi le spun unele autorităţi mă fac mai puternic. Mi-am propus să reuşesc şi nu am de gând să cedez”, spune tânărul. „Particip la toate şedinţele consiliului, sunt deja de-al casei, aici la primărie”, glumeşte Cristian, care susţine că, dacă nu ar fi părinţii, nu ar reuşi să facă ceva. „Părinţii continuă să lucreze în afara ţării, iar eu încerc de aici să pun afacerea pe picioare”, relatează băiatul.

‹ adv ›

Cristian a propus să facem o plimbare pe „moşia” lui, care necesită multă muncă şi investiţii. „Trebuie să mai reparăm acoperişurile construcţiilor, să cumpărăm bovinele din Olanda”, enumeră el. Potrivit lui, afacerea urmează să fie pornită în această primăvară. „Dar pentru început vreau să-mi fac toate actele necesare unei afaceri ca să fie în regulă”, subliniază Cristian.

„Trebuie să fii pregătit pentru orice. Stranie mai e mentalitatea oamenilor, decât să ajute să fie deschis ceva ce ar oferi locuri de muncă, ei preferă să dărâme totul şi să ia câte o cărămidă”, spune tânărul cu tristeţe, privind spre două grajduri din depărtare, care sunt acoperite de crengile uscate ale unui copac bătrân.

Cristian Caras a spus că visează ca afacerea sa să fie în conformitate cu standardele europene, unde e o piaţă de desfacere mai mare. „Prin muncă asiduă şi practică se învaţă totul şi le reuşeşti pe toate”, spune tânărul, care citeşte zilnic literatură de specialitate.

‹ adv ›

„E foarte greu să-ţi pui o afacere pe picioare, dar dacă munceşti şi nu cedezi, atunci nu ai cum să pierzi”, se arată optimist tânărul.

„Aproape toţi tinerii din sat sunt plecaţi, iar cei care vor să facă ceva se sperie de condiţiile în care îţi poţi deschide o afacere. Dar trebuie să distrugem acest sistem vicios, care nu face decât să anuleze optimismul şi eforturile celor care încearcă să producă ceva în R. Moldova”, a conchis Cristian.

Sursa: ZdG.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›