‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-4.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUn tânăr din Ungheni și-a văzut visul împlinit! Și-a deschis o fermă pentru creșterea...

Un tânăr din Ungheni și-a văzut visul împlinit! Și-a deschis o fermă pentru creșterea prepelițelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mic copil iubeşte animalele şi păsările, iar anul acesta şi-a văzut realizat un vis mai vechi. Vorbim despre Vasile Gorohovschi, un tânăr din oraşul Ungheni, care în acest mod a iniţiat şi o afacere proprie. El acum creşte prepeliţe.

E un business mai rar întâlnit în raion, dar care tinde să devină unul profitabil în republică. Faptul că nu are studii zooveterinare nu l-a împiedicat să facă acest pas riscant, iar astăzi să se bucure de cele realizate şi să traseze planuri mari pe viitor.

„M-am ocupat cu creşterea gâştelor, dar anul aceasta am decis să cresc prepeliţe”, spune Vasile. Au existat două motive: după ce a făcut analiza pieţei, a observat că în ultimul timp a crescut cererea de carne şi ouă de prepeliţă, iar aceste păsări nu ocupă mult spaţiu. În luna aprilie a procurat 300 de pui, care au ajuns la maturitate, şi acum se bucură că are un număr mare de păsări ouătoare.

‹ adv ›

Pentru a acumula capitalul necesar, a muncit timp de jumătate de an peste hotarele ţării. Fiindcă de profesie este bucătar şi nu are nicio tangenţă cu domeniul zooveterinar, primele cunoştinţe despre creşterea prepeliţelor le-a aflat din internet: „Am citit multă informaţie, credeam că ştiu totul, dar după câteva săptămâni de activitate am înţeles că multe din cele citite nu corespund realităţii. Se spune că păsările nu au nevoie de îngrijire specială, că le poţi hrăni doar de 3 ori pe zi şi încep să se ouă după şase săptămâni. Pe parcurs am realizat că creşterea prepeliţelor nu este o afacere atât de uşoară. Eram nevoit să mă trezesc şi la ora 4 dimineaţa, împreună cu soţia, pentru a verifica temperatura aerului, a vedea cum se comportă păsările, cât mănâncă, care sunt bolnave, ca apoi să le izolăm de cele sănătoase”.

Asigură că ouăle de la ferma lui sută la sută corespund unui produs natural: „În hrana păsărilor nu folosesc adausuri. Cum pot propune cuiva ceea ce eu nu consum, mai ales că avem şi copil mic, iar în alimentaţia lui soţia la fel foloseşte ouă de prepeliţă”. Primii cumpărători au fost rudele apropiate şi prietenii lui. Recent a încheiat contracte de livrare a ouălor cu câteva magazine de produse alimentare din oraş.

Are planuri mari, dar principalul e să mărească ferma de păsări. Iar pentru aceasta deja a construit o încăpere separată, ce corespunde tuturor cerinţelor, având sistem de ventilare, încălzire autonomă. Acum intenţionează să procure şi un incubator propriu.

‹ adv ›

Vasile Gorohovschi nu poate spune ce venit a acumulat pănâ acum, deoarece toţi banii pe care îi câştigă îi investeşte imediat în afacere. La pieţele din Chişinău un kilogram de carne de prepeliţă costă aproximativ 150 de lei, iar 20 de ouă – 16-18 lei.

Valeriu Botnari, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, spune, că e o noutate pentru dânsul faptul că în oraşul Ungheni sunt persoane care se ocupă cu creşterea prepeliţelor. Până acum nu a oferit încă nicio consultanţă celor interesaţi de subvenţionarea afacerilor de acest gen. Botnari însă menţionează că creşterea prepeliţelor se poate înscrie la capitolul subvenţionarea fermelor de păsări. Proprietarilor acestora statul le oferă subvenţii de 30 la sută din valoarea utilajului procurat.

Sursa:Unghiul.info

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›