‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUnde exportă Moldova material săditor. Cerințele piețelor

Unde exportă Moldova material săditor. Cerințele piețelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Circa 28 de agenți economici exportă material săditor din Republica Moldova atât în țările CSI, cât și UE.

Solicitat de Agrobiznes, Dumitru Rusu, șeful Direcţiei seminţe şi material săditor, ANSA a menționat că în anul 2020, cel mai mult material săditor (pomicol, portaltoi pomicol, bacifer, viticol) a fost exportat în Belarus.

Pe poziția doi este Federația Rusă, unde Republica Moldova a exportat material săditor pomicol, portaltoi și material viticol.

‹ adv ›

În Ucraina, s-a exportat material viticol și material pomicol nucifer.

La fel, Republica Moldova a exportat în Bulgaria material săditor bacifer și pomicol. În Georgia (Abhazia) și Serbia a exportat material săditor viticol. 

„Totodată, în anul 2021, la fel am exportat cel mai mult material săditor pomicol, portaltoi de pomi și bacifer în Belarus. În Federația Rusă am exportat material pomicol și nucifer. În Ucraina – material săditor pomicol și viticol. În Bulgaria – bacifer și pomicol, iar  în Serbia – viticol. Acestea sunt țările de referință unde Republica Moldova a exportat material săditor în ultimii doi ani, 2020-2021”, a explicat Dumitru Rusu. 

Actele necesare pentru a exporta material săditor

Agenții economici care intenționează să exporte material săditor trebuie să fie înregistrați conform Legii nr. 68 din 2013 despre semințe și nr. 728 din 1996 cu privire la pomicultură.

‹ adv ›

Odată înregistrați, producătorii, pe lângă dreptul de a exporta, au și obligațiuni pe care trebuie să le respecte. 

După ce sunt efectuate inspecțiile fitosanitare, agenții economici trebuie să obțină un Certificat de valoare biologică care le permite să comercializeze materialul săditor în Republica Moldova, dar și în alte țări.

În baza acestuia, ANSA eliberează certificatul de export, care conține informații referitor la respectarea tuturor normelor tehnice.

‹ adv ›

Condiții de export în Federația Rusă

În toamna anului 2020 de comun acord cu Federația Rusă s-a decis realizarea video inspecțiilor la locul de păstrare a materialului săditor. Până la moment, au fost efectuate deja 2 astfel de inspecții, la doi agenți economici din țara noastră.

Pentru a avea dreptul de export agentul economic trebuie să dispună de un contract cu agentul economic din Rusia, unde urmează să exporte materialul săditor, care să conțină sortimentul materialului ce urmează a fi exportat (altoi, portaltoi, soi, cultura).

Astfel, toți cei care intenționează să exporte material săditor în Federația Rusă trebuie să depună o cerere, însoțită de alte acte confirmative. După care, va fi întocmită o listă a agenților economici și un grafic de desfășurare a controalelor pe care o prezintă Federației Ruse.

„Pot să spun că, în ceea ce ține de exportul în Rusia, sunt cerințe drastice, dar odată ce ne dorim să exportăm, trebuie să le îndeplinim”.

La moment, sunt 12 agenți economici care s-au înregistrat pentru a trece această procedură și a putea exporta material săditor în Federația Rusă. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›