În procesul de preclucrare a fructelor și legumelor sunt utilizate cele mai moderne tehnologii și utilaje de producție sârbă.
„Întreprinderea are volumul de prelucrare a prunelor de 6 tone produs finit sau 24 de tone prune proaspete timp de 24 de ore. La moment, la întreprindere sunt angajați 30 de persoane. Avem 4 sobe care lucrează pe gaz natural, echipament produs în Serbia. Tot utilajul este adus de firma „Matinc” din Serbia care, la ziua de astăzi, prelucrează producția: atât uscarea cât și prelucrarea producției finite pentru export. La ziua de astăzi noi exportăm în Republica Belorusă, iar reprezentantul Chinei, căruia i-a plăcut producția, s-a arătat interesat de colaborare. Avem propuneri de colaborare și cu alte țări cum ar fi Germania și Anglia pentru a usca și alte tipuri de fructe și legume”, a comunicat, pentru ziuadeazi.md, Zahar Telpiz, administratorul companiei.
Totodată, domnul Telpiz a menționat că utilajul le permite să prelucreze toate tipurile de fructe și legume, întreprinderea fiind interesată de prelucrarea pomușoarelor și a plantelor medicinale pentru a le comercializa firmelor farmaceutice.
În dependență de compoziția legumelor sau a fructelor, procesul de uscare în mediu durează 24 de ore, după aceasta se prelucrează și se ambalează pentru păstrare. În cadrul uscătoriei a fost construit și un depozit frigorific care permite păstrarea producției finite un timp mult mai îndelungat.
La moment în procesul de prelucrare sunt antrenați 30 de angajați, însă capacitatea de producție a uscătoriei permite chiar și dublarea numărului acestora.
„Este un lucru care duce la diversificarea produsul nostru și dă o plus-valoare la producția agricolă. Importanța acestei uscătorii pentru raionul Cahul este foarte mare pentru că nu întotdeauna putem să vindem totul din livadă, dar când noi dăm o plus-valoare la acest produs, el respectiv capătă un preț mult mai avantajos pe piață, termenul de păstrare este mult mai mare și posibilitatea de a-l vinde crește. „Procesarea” este foarte necesară în raionul Cahul. Deocamdată noi ducem lipsa de întreprinderi de prelucrare a producției agricole pe motiv că fabricile care au existat au fost distruse, iar antreprenorii nu dispun de resurse financiare pentru a investi în procesare. Aceasta duce la aceea că antreprenorii noștri sunt nevoiți să vândă marfa „de pe bucată” sau să o țină depozitată în frigider, în așteptarea unei oferte de preț mai avantajoase”, a comunicat, pentru sursa citată, Vlad Cășuneanu, Vicepreședintele de ramură a raionului Cahul.
Sectorul de prelucrare fructelor este în dezvoltare permanentă. În 2015, la Ungheni a fost deschisă o fabrică de prelucrare a fructelor cu o capacitate de producție de 50 mii tone anual.
Comentarii