‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUnica uscătorie de fructe și legume din raionul Cahul a fost deschisă în comuna...

Unica uscătorie de fructe și legume din raionul Cahul a fost deschisă în comuna Burlacu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În procesul de preclucrare a fructelor și legumelor sunt utilizate cele mai moderne tehnologii și utilaje de producție sârbă.

„Întreprinderea are volumul de prelucrare a prunelor de 6 tone produs finit sau 24 de tone prune proaspete timp de 24 de ore. La moment, la întreprindere sunt angajați 30 de persoane. Avem 4 sobe care lucrează pe gaz natural, echipament produs în Serbia. Tot utilajul este adus de firma „Matinc” din Serbia care, la ziua de astăzi, prelucrează producția: atât uscarea cât și prelucrarea producției finite pentru export. La ziua de astăzi noi exportăm în Republica Belorusă, iar reprezentantul Chinei, căruia i-a plăcut producția, s-a arătat interesat de colaborare.  Avem propuneri de colaborare și cu alte țări cum ar fi Germania și Anglia pentru a usca și alte tipuri de fructe și legume”, a comunicat, pentru ziuadeazi.md, Zahar Telpiz, administratorul companiei.

Totodată, domnul Telpiz a menționat că utilajul le permite să prelucreze toate tipurile de fructe și legume, întreprinderea fiind interesată de prelucrarea pomușoarelor și a plantelor medicinale pentru a le comercializa firmelor farmaceutice.

În dependență de compoziția legumelor sau a  fructelor, procesul de uscare în mediu durează 24 de ore, după aceasta se prelucrează și se ambalează pentru păstrare. În cadrul uscătoriei a fost construit și un depozit frigorific care permite păstrarea producției finite un timp mult mai îndelungat.

‹ adv ›

La moment în procesul de prelucrare sunt antrenați 30 de angajați, însă capacitatea de producție a uscătoriei permite chiar și dublarea numărului acestora.

„Este un lucru care duce la diversificarea produsul nostru și dă o plus-valoare la producția agricolă. Importanța acestei uscătorii pentru raionul Cahul este foarte mare pentru că nu întotdeauna putem să vindem totul din livadă, dar când noi dăm o plus-valoare la acest produs, el respectiv capătă un preț mult mai avantajos pe piață, termenul de păstrare este mult mai mare și posibilitatea de a-l vinde crește. „Procesarea” este foarte necesară în raionul Cahul. Deocamdată noi ducem lipsa de întreprinderi de prelucrare a producției agricole pe motiv că fabricile care au existat au fost distruse, iar antreprenorii nu dispun de resurse financiare pentru a investi în procesare. Aceasta duce la aceea că antreprenorii noștri sunt nevoiți să vândă marfa „de pe bucată” sau să o țină depozitată în frigider, în așteptarea unei oferte de preț mai avantajoase”, a comunicat, pentru sursa citată, Vlad Cășuneanu, Vicepreședintele de ramură a raionului Cahul.

Sectorul de prelucrare fructelor este în dezvoltare permanentă. În 2015, la Ungheni a fost deschisă o fabrică de prelucrare a fructelor cu o capacitate de producție de 50 mii tone anual.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›