joi, 7 decembrie, 2023
-1.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoUnicul ceai certificat ecologic din Moldova va fi exportat în Germania - istoria Bio...

Unicul ceai certificat ecologic din Moldova va fi exportat în Germania – istoria Bio Cămara

Recomandate

Acum aproape 10 ani, a început istoria ceaiului Bio Cămara, ce a ajuns a fi cunoscut aproape în întreaga țară. Având la bază tradițiile călugărilor de la Mănăstirea Zăbriceni, Edineț, ceaiurile Bio Cămara ajung a fi unice – toată munca este realizată manual, cu excepția utilizării unor utilaje de ambalare a produsului finit, iar ceaiul produs este unicul certificat ecologic din Moldova.

Melisa, mentă, levănțica, mușețel, petale de floarea soarelui și alte zeci de plante cu diverse proprietăți ajung a fi combinate pentru producerea acestora. Ideea de a produce ceaiuri pentru comerț le-a fost sugerată de câțiva experți din Cehia. Totodată, și primul utilaj necesar a apărut la mănăstire datorită suportului Organizației People in Need.

„Munca este grea, însă recunoștința cu care se întorc de fiecare dată consumatorii ne face să ne dorim să producem ceva și mai bun. De la câteva sute de kilograme de ceai produs la început, acum am ajuns să avem circa 2-3 tone anual. Datorită cantității mai mari, am mai angajat câteva persoane, iar călugării de la mănăstire realizează circa 50% din lucrul necesar. Fiecare plantă necesită multă grijă, de la apariția ei până la uscare. Este un proces special căruia, dacă nu te dedici cu tot sufletul, nu-i faci față”, ne-a explicat Mihai Ceban, administratorul Bio Cămara.

Au depus maxim efort nu doar pentru a produce un ceai de calitate, ci și pentru a dezvolta din activitatea de zi cu zi o afacere de succes. Astfel, în anul 2013 au obținut certificarea ecologică, iar în anul 2017 indicația geografică „Zăbriceni”.

„Certificarea ecologică, cred eu, este ceva absolut necesar, ar fi ca o răsplată pentru munca pe care o facem. Spre regret, avem prea puține produse ecologice sau făcute manual la noi în țară. Aici, la producerea ceaiurilor, utilajele, tehnica performantă nu știu cum ne-ar fi de folos, căci nimic nu se compară cu acuratețea și dibăcia mâinilor”.

În acest an vor fi implementate noi idei și planuri, iar gama de ceaiuri Bio Cămara va fi completată cu noi mixuri, inclusiv ceai cu fructe.

„Dorim să diversificăm cât mai mult produsele, dar nici nu uităm de calitate. Anul acesta urmează să producem ceai cu diverse mixuri de fructe, credem că vor fi pe placul consumatorilor. Am lansat și o gamă premium de ceai, după o tehnologie specială, ambalate diferit, pentru a putea fi oferite cadou. Totodată, acest ceai este fermentat, ceea ce-i oferă un gust și aromă deosebită. Acest ceai este preparat pe baza fermentării frunzelor și a florilor de Epilóbium angustifolium, după o veche tradiție mănăstirească”.

Forfota în câmp deja a început, iar primele plante ce urmează a fi uscate sunt alese cu multă grijă.

„Spre regret, timpul de afară creează unele dificultăți, florile nu conțin mult nectar. Însă, sperăm timpul să se încălzească și să avem flori numai bune pentru ceai. La moment, menta, busuiocul și florile de soc sunt colectate, urmează apoi salcâmul. Per total, avem circa 3 hectare”.

În curând, ceaiurile autohtone Bio Cămara vor ajunge a fi livrate și peste hotare, în Germania.

„Am transmis câteva cutii de ceai pentru degustare. Urma să exportăm în această primăvară ceai în Germania, era să fie primul export realizat, însă ANSA nu ne-a oferit certificat, deoarece situația cu exporturile era problematică. Planificăm până la finele anului, totuși, să realizăm exportul. Propuneri au fost multe, însă, majoritatea vor materie primă să vindem – plantele uscate, iar ei să le amestece, ambaleze și să vândă produsul. Noi nici nu avem suprafețe mari, iar cel mai important este să promovăm imaginea țării și munca pe care o depunem zi de zi la producerea acestor ceaiuri, de aceea vom exporta doar produse ambalate sub marcă proprie”.

Și în timpul pandemiei ceaiul Bio Cămara și-a găsit loc pe mesele consumatorilor din țară. Mai mult, ceaiurile naturale se bucură de tot mai multă popularitate în ultima perioadă.

„Chiar dacă oamenii au stat o bună parte de timp acasă, nu au uitat să cumpere ceai. Am făcut livrări datorită magazinului online Bio Cămara, nu aș spune că au scăzut vânzările. Totodată, ceaiul poate fi găsit în o bună parte din magazinele din țară. Oamenii au devenit mai selectivi, atrag atenția la ceea ce consumă, iar acest lucru nu poate să nu bucure. Participăm mereu la expozițiile organizate la noi, discutăm cu consumatorii, aflăm ce-și doresc și producem ceea ce așteaptă ei. Sunt ani buni de când producem ceai, am trecut prin foarte multe, însă, totodată, mai avem încă multe de schimbat și perfecționat”, a conchis Mihai Ceban.

Dacă veți avea vreodată ocazia să vizitați lăcașul sfânt unde sunt produse ceaiurile Bio Cămara, la sigur n-o să regretați. Pe lângă liniște și frumusețea naturii, veți putea descoperi și alte lucruri deosebite. În cadrul Mănăstirii Zăbriceni sunt crescute diverse legume, fructe, mai este și o prisacă. Astfel, varietatea produselor de care vă puteți bucura este extraordinară.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco