‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUnii producători ar putea să nu mai aibă acces pe piața UE

Unii producători ar putea să nu mai aibă acces pe piața UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă pesticidele din noua generație, dar și alte metode durabile de menținere a organismelor nocive sub control, au un impact substanțial mai redus asupra mediului, nu toți agricultorii se grăbesc să le utilizeze.

Nu este o noutate faptul, că o bună parte din fermierii de la noi optează pentru pesticide a căror origine nu este cunoscută și nici impactul pe care l-ar avea asupra mediului.

Totuși, spre deosebire de practicile adoptate de unii fermieri locali, multe țări deja întreprind măsuri și interzic utilizarea produselor de uz fitosanitar ce conțin substanțe active care ar putea dăuna mediului, nemaivorbind de utilizarea unor produse de calitate proastă.

‹ adv ›

Experții atenționează: geografia exporturilor Republicii Moldova s-ar putea modifica în următorii ani, în condițiile în care și pentru țările ce realizează exportul sunt valabile anumite cerințe de calitate. În special, acest lucru este valabil pentru exporturile realizate către țările UE.

Spre exemplu, au fost interzise unele neonicotinoide, iar din luna ianuarie curent și produsele de uz fitosanitar ce conțin substanța activă clorpirifos-metil nu mai sunt aprobate spre utilizare.

Pentru țările ce exportă în UE, sunt admise cantitățile limită de până la 0,01 mg/kg reziduuri de clorpirifos și clorpirifos-metil la orz, porumb, grâu, dar și la alte cereale și oleaginoase. Totodată, insecticide ce conțin această substanță activă sunt utilizate la combaterea unui spectru larg de dăunători la vița de vie sau pomi.

‹ adv ›

Astfel, producătorii trebuie să limiteze utilizarea insecticidelor în compoziția cărora se conține clorpirifos și clorpirifos-metil, dacă au drept piața de desfacere una dintre țările membre UE.

Totodată, exportatorii din țară menționează despre faptul, că uneori întâlnesc dificultăți la export din cauza depistării unor reziduuri de produse de uz fitosanitar ce sunt de ani buni interzise. Astfel, aceștia îndeamnă producătorii să analizeze bine înainte de a procura un anumit produs și a-l administra, în caz contrar riscă să piardă piețele de desfacere.

FOTO: jumoreglobal.com; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›