Uniunea Europeană va acorda un grant în valoare de 1,2 milioane de euro pentru implementarea primului proiect Twinning (un instrument de cooperare între administrația publică dintr-o țară beneficiară și instituția echivalentă dintr-un stat membru) în domeniul subvenționării. Proiectul a fost lansat azi, 23 noiembrie 2017, de către Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) și este destinat pentru dezvoltării sistemului de subvenționare din Moldova, potrivit potrivit unui comunicat de presa din partea instituției.
Proiectul se numește „Consolidarea capacităților şi competențelor Agenției de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) din Moldova în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul Dezvoltării Rurale conform normelor și standardelor UE” și are o durată de 24 de luni.
Administrare mai bună
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, s-a arătat convins că implementarea proiectului va contribui la o mai bună administrare a măsurilor aferente Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ţara noastră.
„Pentru a dinamiza acest proces, este necesară stimularea materială a investițiilor, din partea statului și desigur din partea partenerilor de dezvoltare”, a precizat Eduard Grama.
Implementatorii proiectului sunt Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în cooperare cu partenerii de Twinning – consorțiul format din AgrarMarkt Austria (partener superior) și cu Fondul de Intervenție de Stat în Agricultură (SZIF) din Republica Cehă și Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA) din Polonia (parteneri juniori).
Asistență financiară din Europa
Acum doi ani, Comisia Europeană și Republica Moldova au încheiat un Acord de Finanțare pentru punerea în aplicare a Acordului de Finanțare ENPARD Moldova pentru a sprijini Agricultura și Dezvoltarea Rurală din Republica Moldova. Conform acestui Acord, în anii 2016-2018 Republica Moldova urmează să beneficieze de asistență financiară și tehnică în sumă de 64 075 000 Euro, dintre care: 53 milioane de euro – componenta de suport bugetar sectorial; alte 11 milioane de euro – asistenţă tehnică pentru valorificarea Programului.
În anul 2016, în urma primei tranșe de bani alocate în cadrul Programului, în mărime de 17 milioane de euro, s-a reușit finanțarea activităţilor agricole a peste 1400 de fermieri, care au investit în implementarea tehnologiilor de prelucrare conservativă a solului, sisteme de irigare, diverse echipamente utilizate în infrastructura postrecoltare, promovarea producției agricole ecologice, precum și investițiilor în infrastructura rurală
Comentarii