Utilizarea nămolului de la curățarea lacurilor în agricultură poate avea efecte benefice, deoarece vine cu un aport substanțial de azot, fosfor și potasiu – nutrienți necesari tuturor culturilor.
Altfel spus, nămolul este un bun fertilizant dacă este aplicat corect, conform tehnologiilor și fiind supus unei analize ce confirmă prezența nutrienților și a materiei organice benefice.
Gheorghe Jîgău, doctor, conferențiar universitar, specialist în pedologie, susține că nămolurile care au fost scoase odată cu curățarea lacurilor de acumulare cum ar fi iazurile, pot fi folosite înainte de lucrarea de bază a solului și se distribuie la fel ca și îngrășămintele minerale, gunoiul de grajd, cu ajutorul unui distribuitor.
Specialistul recomandă încorporarea nămolului odată cu resturile organice. Drept exemplu, ar fi un câmp de grâu, pe care, după recoltare, rămân resturile organice, adică paiele, pentru descompunerea cărora ar fi necesare 7-10 kg de azot activ per tonă de paie, ceea ce nu este accesibil, în contextul prețurilor actuale, pentru marea majoritate a fermierilor.
Totodată, Gheorghe Jîgău, atrage atenția fermierilor asupra faptului că nămolul nu poate fi folosit imediat, deoarece atunci când este curățat acesta este sub forma unei paste, fără structură, ceea ce va aduce un efect invers.
În ceea ce ține de prevederile legale pentru utilizarea nămolului, Radu Cazacu, director adjunct al Agenției Apele Moldovei, a specificat că, recomandă, în primul rând, producătorilor agricoli să efectueze analiza nămolului, ca acesta să nu fie contaminat, să nu conțină metale grele, nitrați, nitriți și altele.
Amintim că, specialiștii atenționează despre necesitatea tratării nămolurilor înainte de utilizare în cazul provenienței acestora de la stațiile de epurare. În UE, utilizarea acestora este reglementată în baza Directivei 86/278/CEE privind protecția mediului, în special a solului, atunci când se utilizează nămoluri de epurare în agricultură.
Comentarii