miercuri, 24 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoAndrei Gumovschi: Utilizarea nămolurilor netratate de la stațiile de epurare ca îngrășământ în agricultură...

Andrei Gumovschi: Utilizarea nămolurilor netratate de la stațiile de epurare ca îngrășământ în agricultură este foarte periculoasă

Recomandate

Problema utilizării nămolurilor îi preocupă nu numai pe specialiști, ecologi, medici, sau potențialii utilizatori, dar chiar și pe avocații și judecătorii implicați în procese pe această temă, verdictul în cazul acesteia căutându-se nu de puține ori în tribunalele din întreaga lume.

Motivul îl reprezintă chiar faptul că, în ciuda beneficiilor binecunoscute, nămolurile, în majoritatea cazurilor, reprezintă o amenințare reală atât pentru sănatatea omului cât și pentru mediul înconjurător, cu efecte nocive pe termen lung.

Problema aplicării nămolurilor în agricultură mă preocupă din anul 2009, când am făcut expertiză plantelor de cartofi provenite din material semincer a companiei germane Europlant într-o gospodărie agricolă situată lângă stația de epurare a apelor uzate a municipiului Chișinău. În urma expertizei plantației de cartofi care era foarte slab dezvoltată, am stabilit că nu era pricina în materialul semincer, după cum afirma producătorul agricol, care se lăuda că are o experiență bogată în producera legumelor și cartofi cu utilizarea nămolurilor, pe care le realiza cu succes la piața centrală de la Chișinău, ci nămolul care a fost utilizat în mari cantități în sol. La o distanță mică de la gospodăria dată, un alt fermier cu același material semincer, aplicând gunoiul de grajd avea o plantație de cartofi sănătoasă bine dezvoltată, pe când plantația fertilizată cu nămol de la stația de epurare a apelor uzate era atăcată de boli, iar plantele erau foarte neuniform dezvoltate”, ne-a explicat Andrei Gumovschi, doctor, conferențiar universitar.

Nămol stocat; FOTO: Andrei Gumovschi

Ce este nămolul provenit de la stațiile de epurare și care este compoziția lui?

La stațiile de epurare apa uzată intră în instalațiile de tratare a apelor reziduale care conțin contaminanți diferiți. Nămolul de epurare este o suspensie care este eliberată în procesul de purificare biologică, fizico-chimică și mecanică.

Există 2 tipuri de precipitații la stațiile de epurare a apelor uzate în structură:

  • Sedimentul brut – din rezervoare primare de sedimentare;
  • Nămol activ – din tancurile de sedimentare secundare.

În sedimentul umed sunt prezente microorganisme patogene și ouă de helminți. Datorită faptului că în acest depozit sunt folosite elemente de potasiu, fosfor, azot, aceasta înseamnă că un astfel de precipitat nu poate fi folosit ca îngrășământ.

Nămolul activ – este o substanță complexă care participă la procesul de tratare a apelor reziduale. Biofilmul – este o colecție de microorganisme situate pe suprafața apei uzate.

Compoziția nămolului instalațiilor de tratare variază foarte mult:

Compoziția sedimentului brut (% din masa materiei uscate a precipitatului):

• Carbon (C) – 35,4-87,8;
• Hidrogen (H) – 4,5-8,7;
• Sulf (S) – 0,2-2,7;
• Azot (N) – 1,8-8;
• Oxigen (O) – 7,6-35,4.

Compoziția nămolului a instalațiilor de tratare (%):

• Carbon (C) – 44-75,8;
• Hidrogen (H) – 5-8,2;
• Sulf (S) – 0,9-2,7;
• Azot (N) – 3,3-9,8;
• Oxigen (O) – 12,5-43,2;

În sediment există și alți compuși.
Compoziția chimică a nămolului:

• Materie organică – 29.9037%;
• Apă (H2O) – 70%;
• Bariu (Ba) – 0,05%;
• Bor (B) – 0,002%;
• Crom (Cr) – 0,0075%;
• Plumb (Pb) – 0,0045%;
• Nichel (Ni) – 0,003%;
• Zinc (Zn) – 0,01%;
• Cobalt (Co) – 0,0008%;
• Cupru (Cu) – 0,0035%;
• Mangan (Mn) – 0,015%.

Nămol; FOTO: Andrei Gumovschi

Acumularea de deșeuri în instalațiile de depozitare este una dintre cele mai periculoase și extrem de costisitoare pentru economia țării și mediul înconjurător.

Consiliul Europei a stabilit o serie de reguli stricte privind desfășurarea acestei activități. Astfel, prin Directiva 86/278/EEC au fost adoptate normele privind modul în care fermierii pot să aplice nămolurile provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate orășenești ca îngrășământ.

În mod normal, nămolul trebuie tratat înainte de a fi utilizat în agricultură. În Republica Moldova, aceste activități sunt reglementate prin unele documente pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecția mediului și în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.

La o primă vedere, constatăm că aceste acte normative trebuie revizuite cât mai rapid, având în vedere rezultatele cercetărilor și ale analizelor realizate pe acest subiect, la nivel național și internațional.

FOTO: Andrei Gumovschi

„Despre utilizarea nămolurilor de epurare în agricultură au apărut peste 20 de mii de articole unde companiile de apă din multe țări promovează entuziast această abordare. Recent, directorul tehnic al SC Apă Canal SA Galaţi în revista Ferma, anunță că aşteaptă fermierii să fie transportate în mod gratuit cu mijloacele unităţii şi administrate pe terenurile agricole în aceast an. Totodată menționează că Romeu Burciu, fermier din comuna gălăţeană Barcea, timp de trei ani la rând „înămoleşte” cu fertilizant organic natural terenurile pe care cultivă plante furajere pentru hrănirea lotului de vaci cu lapte. Pe suprafaţa îngrăşată cu nămolul provenit de la staţia de epurare din Tecuci a obţinut cu aproape 50 la sută mai mare producție decât pe alte sole fertilizate clasic. Compania menționează numai avantajele, fără a indica aspectele negative implicate de alegerea acestei opțiuni”, susține Andrei Gumovschi.

În cele ce urmează, vom prezenta câteva dintre cazurile privind utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate orășenești:

  • În 26 martie 2003, Curtea Federală Elvețiană a interzis utilizarea nămolurilor ca și fertilizator în agricultură pe tot teritoriul;
  • În anul 2008, fermierul McElmurrays din Georgia (USA), a primit o decizie emisă de judecătorul federal Anthony Alaimo (11th Circuit Court) care confirmă faptul că, în urma aplicării nămolurilor în cadrul fermei sale, bovinele au murit, contaminând în același timp mai multe rezerve de lapte de vacă din mai multe state;
  • În Districtul Washington, curtea federală a decis ca Agenția de Protecția Mediului nu are suficiente dovezi credibile, cu excepția câtorva studii, care să demonstreze justețea limitei maxime pentru crom.

„Cazurile menționate sunt menite să tragă un semnal de alarmă extrem de serios pentru companiile de apă-canal, fermieri, ecologi, dar și pentru autorități. În ciuda beneficiilor, în unele situații, nămolurile pot deveni un cal troian” pentru fermier, punând în pericol vieți omenești, distrugând pe termen lung unele dintre marile avuții ale acestei nații: exceptionalele sale terenuri agricole”, explică Andrei Gumovschi.

Un aspect foarte important, despre care atât directiva Europeana nu vorbesc, este faptul ca nămolurile provenite de la stațiile de epurare conțin patogeni. Unii dintre aceștia au mijloace proprii de protecție și, ca urmare, distrugerea acestora necesită respectarea unor reguli foarte stricte.

Patogenii conținuți de nămolurile provenite de la stațiile de epurare sunt periculoși pentru mediul înconjurător, pentru oameni și pentru animale. Cu toate acestea, nici un document oficial care trateaza subiectul nămolurilor provenite de la stațiile de epurare, nu face nici o referire la acest subiect.

Specialiștii recomandă utilizarea nămolurilor tratate doar pe câmpurile unde nu este crescută producție agroalimentară, spre exemplu în plantațiile de salcie energetică.

Studiile realizate de către Comisia Europeană, vorbesc despre realizarea unui sistem de tratare și reciclare nămolul din stațiile de epurare a apelor reziduale extrem de costisitor.

Tratarea se efectuează în III etape:

Etapa I. Dezinfecția. Se efectuază cu produs dezinfectant „AlcoPerit” sau altul, în care componenta principală este peroxidul de hidrogen.

Etapa a II-a. Detoxifierea. Cu ajutorul sorbentul „Agroionite” care este introdus pe timp de aproximativ 2 ore.

Etapa III. Deshidratarea.

Și numai după tratare, nămolul poate fi utilizat:

  • Ca sursă de combustibil.
  • În producția de proteine ​​furajere.
  • Pentru fertilitatea solurilor nisipoase – ca ameliorant.
  • În producția de chlorella ca mediu nutritiv.
  • Ca îngrășământ organomineral.

În concluzie, înainte de a continua practica răspândirii nămolurilor netratate pe terenurile agricole ca și fertilizant natural, propunem autorităților responsabile, fermierilor și companiilor de apă-canal să își aducă aminte celebra frază rostita de Ștefan cel Mare: „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri”, a conchis Andrei Gumovschi.

Articolul realizat reprezintă punctul de vedere oficial al profesorilor catedrei Medicină fundamentală și Ecologie a ULIM privind problematica complexă a tratării și utilizării nămolurilor provenite de la stațiile de epurare. De asemenea, specialiștii recomandă ca nămolurile să fie utilizate pentru terenurile destinate cultivării plantelor energetice așa ca salcia energetică, plopul energetic, miscanthus sau stuf chinezesc, și altele. Utilizarea nămolurilor în agricultură, în special a celor provenite de la stațiile de epurare, reprezintă un subiect foarte serios pentru dezbatere.

Autor: Andrei Gumovschi, doctor, conferențiar universitar.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco