În Moldova, vinăriile și fabricile de conserve, pe lângă principalele produse, generează tescovină ca deșeu. Aceste deșeuri poluează mediul și contribuie la creșterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră.
În septembrie anul trecut, a fost lansat un proiect moldo-român de cercetare „IntelWastes”, dedicat prelucrării deșeurilor din industria agroalimentară.
Universitatea Tehnică a Moldovei a câștigat un grant de 120 de mii de euro pentru a participa la acest proiect, care este finanțat de UE în cadrul cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova.
Partenerul UTM este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Partenerul UTM, USAMV Iași se va ocupa de extragerea compușilor bioactivi solubili în apă și dezvoltarea tehnologiei pentru obținerea de sorbanți naturali pentru purificarea apei de fracțiuni solide din deșeuri agricole, inclusiv după extragerea componentelor bioactive.
Utilizarea ulterioară a deșeurilor rezultate din procesarea primară a legumelor, strugurilor sau fructelor este slab dezvoltată în Moldova. Ce ține de procesarea tescovinei de la struguri, avem doar două companii care se ocupă de extragerea uleiului din semințele acestora.
Comentarii