‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUTM a câștigat un grant de 120 mii de euro pentru prelucrarea deșeurilor din...

UTM a câștigat un grant de 120 mii de euro pentru prelucrarea deșeurilor din industria agroalimentară

‹ adv ›
‹ adv ›

În Moldova, vinăriile și fabricile de conserve, pe lângă principalele produse, generează tescovină ca deșeu. Aceste deșeuri poluează mediul și contribuie la creșterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră.

În septembrie anul trecut, a fost lansat un proiect moldo-român de cercetare „IntelWastes”, dedicat prelucrării deșeurilor din industria agroalimentară.

Universitatea Tehnică a Moldovei a câștigat un grant de 120 de mii de euro pentru a participa la acest proiect, care este finanțat de UE în cadrul cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova.

Partenerul UTM este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

„În prezent, un grup colectează date de la crame și fabrici de conserve despre cantitatea de deșeuri disponibilă după prelucrarea strugurilor, fructelor și legumelor. În toamnă, au fost prelevate probe, le-am uscat și acum extragem din ele componente biologic active.

Credem că se pot obține extracte valoroase din tescovină de struguri: substanțe biologice active, cum ar fi polifenolii, din tescovina de fructe – carotenoidă și pectină pentru utilizare în cofetărie, din tescovina legumelor – fibre, care sunt utilizate în producția alimentară ca aditivi care reduc conținutul caloric al produsului și îi cresc valoarea biologică”, a menționat pentru Wine-and-spirits.md Rodica Sturza, coordonatorul proiectului.

Partenerul UTM, USAMV Iași se va ocupa de extragerea compușilor bioactivi solubili în apă și dezvoltarea tehnologiei pentru obținerea de sorbanți naturali pentru purificarea apei de fracțiuni solide din deșeuri agricole, inclusiv după extragerea componentelor bioactive.

Utilizarea ulterioară a deșeurilor rezultate din procesarea primară a legumelor, strugurilor sau fructelor este slab dezvoltată în Moldova. Ce ține de procesarea tescovinei de la struguri, avem doar două companii care se ocupă de extragerea uleiului din semințele acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii