‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 martie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVaccinarea iepurilor – schema, instrucțiuni și sfaturi utile

Vaccinarea iepurilor – schema, instrucțiuni și sfaturi utile

‹ adv ›
‹ adv ›

Majoritatea crescătorilor de iepuri cunosc bine despre necesitatea vaccinării acestor animale. Iepurii de casă au o imunitate mai slabă, decât alte animale de fermă. Chiar și o doză mică de agenți virali este în stare să infecteze animalele și să ducă la pierderi economice grave.

Orice boală este mai ușor de prevenit, decât de tratat. Unele maladii, printre care este și boala hemoragică, nu au un tratament eficient. În acest context, vaccinarea iepurilor este cel mai simplu și sigur mod de a evita bolile contagioase la iepuri și pierderile în urma acestora.

Important! Majoritatea bolilor sunt provocate de un oarecare agent patogen, însă dezvoltarea și răspândirea acestora este facilitată de condițiile de întreținere și alimentație necorespunzătoare.

Unul dintre mijloacele principale de profilaxie este respectarea condițiilor sanitar-veterinare. Într-un mediu curat, uscat și dezinfectat, microorganismele periculoase nu pot rămâne active.

Citiți în continuare:

  • Ce este vaccinul;
  • Reguli generale la vaccinarea iepurilor;
  • Schema de vaccinare a iepurilor;
  • Vaccinarea iepurilor contra Mixomatozei;
  • Imunizarea iepurilor contra Bolii Hemoragice;
  • Vaccinarea iepurilor contra Pasteurelozei;
  • Profilaxia Coccidiozei la iepuri;
  • Cum efectuăm corect vaccinarea iepurilor.

Ce este vaccinul

Vaccinul este un produs biologic, care se obține din bacterii, virusuri, ciuperci microscopice sau toxinele produse de acești agenți. În urma inoculării acestuia are loc instalarea imunității active față de agentul corespunzător.

‹ adv ›

Aceste produse nu provoacă boala propriu-zisă, dar produc un răspuns imun unic, cu elaborarea celulelor speciale, capabile să-și „amintească” de ea. Vaccinurile pot conține o formă slăbită sau inactivată a agentului patogen sau un fragment mic al acestuia, care poartă denumirea de antigen.

La administrarea vaccinului, sistemul imun recunoaște antigenul drept „străin”. Ulterior, celulele sistemului imun se activează pentru a omorî virusul sau bacteria și are loc producerea anticorpilor împortiva agentului inoculat.

La contactul repetat al organismului cu virusul sau bacteria, sistemul imun își „amintește” de aceștia și are loc producerea rapidă a anticorpilor corespunzători și activarea celulelor imunitare responsabile de distrugere. Astfel, organismul este protejat de boală sau o trece în formă ușoară.

‹ adv ›

Procesul de formare a celulelor responsabile de „memorie” durează aproximativ două săptămâni. Imunitatea instalată poate dura câteva luni, ani sau toată viața, în funcție de boală sau vaccin.

Citiți și despre regulile de întreținere a iepurilor primăvara, pentru a obține iepurași sănătoși.

Reguli generale la vaccinarea iepurilor

  • Animalul trebuie să fie sănătos, îngrijit corect și hrănit adecvat. Nu se vaccinează animalele care au fost recent transportate.
  • Se vaccinează iepurii ajunși la vârsta de 30 de zile în cazul vaccinurilor monovalente și 45 de zile la administrarea vaccinurilor bivalente. Iepurașii sunt protejați până la această vârstă de anticorpii obținuți cu laptele matern.
  • Greutatea corporală minimă la momentul vaccinării este de 500 gr.
  • Obligatoriu se face deparazitarea tineretului cu 5-7 zile înainte de vaccinare. La ignorarea acestui pas, există probabilitate sporită că vaccinul nu își va face efectul.
  • Se respectă cu strictețe condițiile și termenul de păstrare a preparatelor.
  • Iepuroaicele gestante pot fi vaccinate, astfel se transmite o parte din imunitate și fetușilor. Aceștia nu vor fi ulterior protejați pe deplin de boală, dar vor avea un grad de rezistență mai mare, comparativ cu progenitura animalelor nevaccinate.
  • Iepuroaicele lactante nu se recomandă să fie vaccinate, decât în caz de epidemie, când riscul infectării este major.
  • Animalele, utilizate în reproducere, se vaccinează o dată în an, cu cel puțin 2 săptămâni înainte de montă.
  • La introducerea iepurilor noi în gospodărie, aceștia se izolează pentru carantină timp de 14 zile, după care se imunizează.

Schema de vaccinare a iepurilor

Există câteva boli, des întâlnite la iepuri, care pot fi evitate prin imunizare. Cele mai frecvente și periculoase sunt mixomatoza și boala hemoragică.

Aceste boli au un caracter sezonier. Pentru dezvoltarea lor este nevoie de temperatură caldă, transmițători (țânțari, muște) și curenți de vânt.

Vaccinurile pot fi monovalente, administrate împotriva unui singur agent patogen și bivalente, care se administrează în o singură doză pentru două boli odată. Primele au, de regulă, un preț mai accesibil. Cele din urmă, însă, sunt mai comode, deoarece se administrează printr-o singură injectare.

Vaccinurile monovalente:

  • Contra mixomatozei, în sezonul cald: se administrează la vârsta de 30 de zile cu rapel la 60 de zile;
  • Contra bolii hemoragice: la 45 de zile, rapel la 75 de zile.

Tineretul, care se selectează pentru reproducere, se revaccinează la 90 de zile împotriva primei boli și la 105 contra celei de a doua. Se repetă vaccinările la un an, apoi în fiecare an următor.

  • Vaccinul contra pasteurelozei se efectuează înainte de sezonul rece, după schema vaccinului contra mixomatozei, pe care îl înlocuiește.

Vaccinurile polivalente: contra mixomatozei și bolii hemoragice – la 45 de zile, rapel la 90 de zile. Animalele reproductive se revaccinează la vârsta de un an, apoi la fiecare an următor. Înainte de sezonul rece se face imunizarea contra pasteurelozei după schema de mai sus.

Profilaxia contra coccidiozei se face la necesitate, independent de restul imunizărilor. Coccidioza este o parazitoză, se combate cu preparate anticoccidiene la recomandarea medicului sau farmacistului veterinar, în funcție de forma bolii.

Citiți și despre canibalism la iepuri – de ce iepuroaicele își mănâncă puii.

Vaccinarea iepurilor contra Mixomatozei

Mixomatoza este o boală infecțioasă, contagioasă. Poate fi tratată medicamentos, în caz de diagnosticare rapidă și terapie cât mai devreme. Mortalitatea variază în funcție de acțiunile întreprinse de la 50 la 100%.

Este o boală strict sezonieră, deoarece agentul patogen se dezvoltă doar pe vreme caldă. Vaccinarea contra mixomatozei se efectuează, de regulă, primăvara, pentru instalarea imunității la momentul încălzirii timpului de afară. Iarna maladia nu se înregistrează, așa că vaccinarea de toamnă nu este necesară.

Imunizarea iepurilor contra Bolii Hemoragice

Boala hemoragică este o afecțiune foarte periculoasă și contagioasă. Se răspândește foarte rapid, de regulă în 2-5 zile se îmbolnăvește tot efectivul. Mortalitatea la animalele neimunizate atinge indici de până la 100%. Nu există un tratament eficient împotriva maladiei.

Deși îmbolnăvirile se înregistrează mai frecvent în perioada caldă a anului, totuși medicii veterinari recomandă și vaccinările de toamnă, pentru sezonul rece.

Vaccinarea iepurilor contra Pasteurelozei

Pasteureloza este o boală infecțioasă, evoluția căreia este în strânsă legătură cu condițiile de întreținere a animalelor. Igiena precară, microclima necorespunzătoare, alimentația neadecvată – sunt factori, care facilitează dezvoltarea bacteriei.

Boala apare mai frecvent în sezonul rece, așa că imunizarea se recomandă în perioada de toamnă-iarnă.

O metodă tradițională de profilaxie, recomandată de unii specialiști, este administrarea de două ori pe săptămână a tincturei de iod, diluate în apă în proporție de 1 ml la 1 l. Acesta distruge bacteriile patogene din tractul digestiv.

Cum efectuăm corect vaccinarea iepurilor

Scenariul perfect presupune efectuarea vaccinării de către medicul veterinar. Procesul nu este însă prea dificil și poate fi efectuat de către proprietar, cu condiția cunoașterii și respectării regulilor de bază.

  • Vaccinul se introduce subcutan sau intramuscular. La administrarea intramusculară imunitatea se instalează mai rapid, datorită vascularizării mai puternice și difuziei mai rapide a preparatului. Aceasta însă are o durată mai scurtă în comparație cu cea obținută la injectarea subcutană. Vaccinul se administrează cel mai frecvent în zona greabănului, care se cutează, formând un buzunar subcutan, în care se introduce preparatul.
  • Se respectă cu strictețe condițiile de transportare și păstrare a preparatelor. Vaccinul în farmacie se păstrează la 2-8oC. În drum spre gospodărie i se asigură temperatura rece cu ajutorul cuburilor de gheață sau cu alte modalități posibile. Acasă din nou se depozitează în frigider. Se extrage nemijlocit înaintea administrării. După deschiderea ambalajului se utilizează în cel mult două ore.
  • După regulile sanitar-veterinare, seringa trebuie schimbată după vaccinarea fiecărui animal. În efectivele mari, dacă iepurii fac parte din aceeași familie, se admite injectarea a până la 10 indivizi tineri cu aceeași seringă. La vaccinarea animalelor adulte, utilizate în reproducere, obligatoriu se utilizează o seringă pentru un singur animal.
  • Locul injectării se prelucrează neapărat cu soluție antiseptică, pentru evitarea infectării iepurelui cu agenți patogeni.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii