‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVaci de rasa Normandă – combinația de frumusețe și productivitate înaltă

Vaci de rasa Normandă – combinația de frumusețe și productivitate înaltă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cu siguranță nu puteam să fiu în Ardeni și să nu vizitez cel puțin o fermă de vaci de rasă Normandă. 

Și articolul de astăzi despre rasa aceasta, cea Normandă, l-aș numi așa – „O combinație de frumusețe și productivitate” și aș adăuga la „productivitate” cunoscutul slogan al acestei rase: „La race Normande – La fromagère par excellence!”. Traducere semnificativă: Rasa Normandă – cel mai bun producător de brânză!

Dar, la început, un pic și despre ferma pe care am vizitat-o. Aceasta este iarăși o fermă tipică de familie valonă, unde lucrează doar membrii unei familii, ferma este situată în provincia Luxemburg (Belgia) în pitoreasca zonă Ardenilor.

‹ adv ›

Vacile pasc pe pășune aproape tot timpul anului, pășunea în sine este foarte bine întreținută, este gestionată corect, hrănită cu îngrășăminte iar numărul de buruieni este controlat în fiecare an.

Citiți mai multe despre 10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor.

Șeptelul total de vaci este împărțit doar în două turme: „vacile înțărcate” care se pasc separat, dar apoi fată sub supraveghere, iar un alt grup mare de vaci este turma vacilor de muls care se pasc împreună și de două ori pe zi vin singure la sala de muls fără a le aduce aminte că ele trebuie să fie mulse.

‹ adv ›

Pentru a-și consuma rația de hrană concentrată, unele vaci intră uneori în grajd să mănânce puțin fân și, din nou, fără alte invitații, merg iarăși la pășune, unde le așteaptă iarbă verde, gustoasă, hrănitoare și din belșug.

Vițeii timp de cel mult 2,5 până la 3 luni beau lapte dintr-o găleată (acest lucru este corect), apoi sunt înțărcați și transferați treptat în furajarea cu TMR-ul.

Uneori, vacile, dacă este un număr suficient de juninci, sunt însămânțate cu spermă de tauri Blanc-Bleu Belge, dar din moment ce ferma aceasta este destul de renumită și este membră a Cărții Genealogice de rasă Normande, întotdeauna are o cerere mare pentru juninci.

‹ adv ›

Fermierul vinde tot laptele obținut de la vaci la o fabrică locală de procesare a laptelui. Încă un lucru interesant că, la ferma aceasta, în sala de muls, poți regla adâncimea și te adaptezi la înălțimea operatorului de muls, ușurându-i astfel munca.

Bineînțeles, noi am vorbit mult cu proprietarul fermei despre afacerea cu lapte, atât în ​​Europa și în general, și ce tendințe ne așteaptă și cum să le facem față pentru a ne adapta pentru a continua să fim producători eficienți de lapte. Am mai vorbit despre războiul început de Rusia și cât de mult rău ne face țara aceasta teroristă pe Planeta noastră.

Rasa de vite Normandă – caracteristici importante

După cum am scris deja puțin mai sus, voi repeta doar că rasa Normandă este o combinație de frumusețe și productivitate, știți cu toții cât de mult eu iubesc vacile, le iubesc pe toate, dar „Normanduțele” sunt pur și simplu foarte frumoase! Și așa cum spun fermierii francezi, „există multe rase diferite în lume, dar numai vacile din Normandia combină o estetică uluitoare cu o productivitate excelentă”.

Ei bine, să mergem mai departe. Rasa a fost produsă în regiunea pitorească a Normandiei, Franța, undeva în secolul al XVIII-lea, din rase locale de productivitate mixtă. Mult timp așa și rămânea, rasa Normandă fiind folosită pentru producția de lactate și de carne.

De-a lungul timpului, selecția atentă și creșterea selectivă și-au perfecționat trăsăturile unice, ceea ce le-a făcut valoroase nu numai pentru moștenirea regională a Normandiei, ci și pentru toată agricultura modernă a produselor lactate, deși trebuie să remarc că de la începutul secolului XXI, numărul de vaci din această rasă a scăzut destul de semnificativ.

Acum, puțin despre principalele caracteristici ale vacilor de rasă Normandă:

  • Blana tricoloră și foarte tărcată, aceasta este probabil una dintre cele mai izbitoare trăsături ale vitelor Normande, care variază de la alb la diverse nuanțe de roșu și maro, uneori încă se spune că este o culoare „tigru” și despre „ochelarii” caracteristici din jurul ochilor. Aceste modele distinctive nu numai că se adaugă la atractivitatea lor estetică, dar demonstrează și diversitatea lor genetică. Ei bine, asta spun geneticienii francezi și vă sugerez doar să vă bucurați din nou de fotografiile acestor vaci.
  • Adaptabilitate – da, așa este, adaptabilitate, iar pentru mine, ca pentru marele avocat al Holstein, este de asemenea plăcut să știu că vitele de rasă Normandă au și o adaptabilitate destul de practică la diferite medii. Ele se simt bine atât sub sistemul pășunilor de întreținere, cât și în agricultura intensivă a vacilor de lapte, acest fapt dovedește răspândirea foarte largă a vitelor Normande pe diferite continente, în condiții climatice diferite și sub diferite abordări tehnologice.
  • Combinație sau „performanță dublă”. Rasa Normandă este o combinație excelentă între productivitatea laptelui și carnea de vită obținută din ea, apropo, acest lucru este aproape întotdeauna subliniat de fermierii care cresc această rasă, și această „productivitate dublă” îi ajută să maximizeze eficiența producției.

Un fapt interesant, cel mai mare preț la carnea de vită este obținut de la vaci, da, da, anume de la vaci, dar cu siguranță nu mai în vârstă de a patra lactație. Iar acum puține „cifre”, adică statistici:

  • Carne de vită. Voi adăuga la punctul anterior că vitele din rasa Normandă sunt extrem de renumite pentru productivitatea lor excepțională a cărnii. Cu o greutate medie în viu de 600 până la 800 kg (conform asociației belgiene, 700-900 kg și o înălțime la greabăn de 1,50 m), produc carne de vită de înaltă calitate, care este apreciată pentru moliciune și marmorare.
  • Lapte. Da, despre lapte, pentru că eu ceva mai mult vorbesc despre carne). Vacile Normande sunt probabil mai renumite pentru productivitatea laptelui, și, cu atât mai mult, pentru caracteristicile laptelui în sine, din care se produce o mare varietate de brânzeturi diferite, de exemplu, faimoasa brânză Camembert. Camembertul adevărat este făcut anume din laptele vacilor de rasă Normandă. Productivitatea laptelui este în medie de la 6500 la 8500 kg pe lactație, cu grăsime 4,2-4,3 și proteină ​​3,6.

Laptele este apreciat pentru astfel de indicatori de grăsime și proteină, și tocmai pentru un astfel de raport între ele, ceea ce îl face ideal, repet încă o dată, pentru producția de brânză. Personal, eu cunoscut vaci care au deja mai mult de 10 tone de lapte pe lactație.

  • Fertilitatea și longevitatea. Vitele de rasa Normandă au, de asemenea, caracteristici excelente aici. Vârsta medie a vacilor din ferme este adesea de cinci lactații, repet – vârsta medie. Și în ceea ce privește fertilitatea, aici fără exagerare, vacile devin fertile de la prima însămânțare, foarte rar după a doua oară (personal am revizuit statisticile).

Fermierii francezi și belgieni subliniază mereu că rezistența naturală a rasei și un sistem imunitar puternic este acela care îi ajută să lucreze cu rasa aceasta, deoarece aceste caracteristici asigură o productivitate constantă pentru mulți ani (lactații).

  • Câteva cuvinte despre viței. Vițeii se nasc destul de mari (cu siguranță voi adăuga această rasă la statisticile mele privind greutatea la naștere pe care le folosiți de mult timp), iar fătarea este aproape întotdeauna ușoară. Ei cresc rapid, de exemplu, sporul mediu zilnic este mai mult de un kilogram.
  • În Franța, rasa Normandă este a treia cea mai numeroasă rasă de vaci de lapte.
  • Vitele de rasa aceasta, de asemenea, sunt foarte ascultătoare, docile și au un caracter calm.

P.S. Deja, din tradiție, la sfârșit, ofer ceva mai mult decât doar informații interesante, așa că: Culoarea rasei de bovine Normande este considerată una dintre cele mai unice dintre culorile vitelor și mai mult de patru sute studii științifice au fost dedicate studiului diferitelor variații ale culorii vitelor Normande!

V-ar putea fi util și articolul despre Stresul termic la vaci – cum evităm pierderea productivității în ferme pe timp de vară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›