Valentin Airini, alături de tatăl său, gestionează circa 550 de ha de teren arabil în satul Petrunea din raionul Glodeni. Acum doi ani, au decis că cea mai bună soluție, în condițiile climaterice tot mai complicate, este adoptarea principiilor agriculturii conservative.
Chiar dacă recunosc că această tehnologie necesită multă răbdare, cunoștințe și investiții, producătorii nu au o altă alternativă pentru ca afacerea pe care o administrează să se dezvolte și să genereze profit.
Trecerea de la agricultura tradițională, care presupune întoarcerea brazdei, la semănatul direct, la utilizarea culturilor de acoperire sunt doar primii pași spre agricultura conservativă, care oferă posibilitatea nu doar de a păstra sănătatea solului, dar și de a conserva umiditatea, de a îmbunătăți biota, etc.
Din cele circa 550 de ha, pe 20-25% aplică semănatul direct (No-Till), adică fără arătură.
Valentin Airini este de părere că trecerea la agricultura conservativă este o necesitate impusă de condițiile climaterice, care se repetă an de an – seceta climaterică, pedologică, lipsa precipitațiilor, vânturile puternice de primăvară care împrăștie solul fertil (humusul).
Fermierul menționează că, pentru a adopta și respecta principiile tehnologiei No-Till, este nevoie de tehnică și utilaje speciale, care sunt foarte costisitoare și pe care, nu fiecare producător agricol și le poate achiziționa.
Vezi și Granturi MAC-P pentru echipamente și utilaje agricole No-till și Strip-till, practici MDT.
Valentin Airini susține că, și-ar dori să procure și o stropitoare, pentru o lucrare mai eficientă în ceea ce ține protecția plantelor.
Fermierul spune că, cei care doresc să adopte aceste tehnologii trebuie să-și elaboreze un plan bine structurat referitor la asolament, culturile de acoperire, care pătrunzând adânc în sol, ameliorează structura lui.
El devine mai poros, mai aerian și astfel se sporește cantitatea de substanțe nutritive și de microorganisme.
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.
Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.
Comentarii