‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValentin Airini, fermier: Trecem la No-Till. Vrem să păstrăm solul pentru următoarele generații

Valentin Airini, fermier: Trecem la No-Till. Vrem să păstrăm solul pentru următoarele generații

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valentin Airini, alături de tatăl său, gestionează circa 550 de ha de teren arabil în satul Petrunea din raionul Glodeni. Acum doi ani, au decis că cea mai bună soluție, în condițiile climaterice tot mai complicate, este adoptarea principiilor agriculturii conservative. 

Chiar dacă recunosc că această tehnologie necesită multă răbdare, cunoștințe și investiții, producătorii nu au o altă alternativă pentru ca afacerea pe care o administrează să se dezvolte și să genereze profit. 

Trecerea de la agricultura tradițională, care presupune întoarcerea brazdei, la semănatul direct, la utilizarea culturilor de acoperire sunt doar primii pași spre agricultura conservativă, care oferă posibilitatea nu doar de a păstra sănătatea solului, dar și de a conserva umiditatea, de a îmbunătăți biota, etc.

„Suntem la etapa de tranziție către agricultura conservativă, pas cu pas, ne dorim să ajungem la tehnologia No-Till. Realizăm că această trecere trebuie făcută treptat, bine gândit, implementată rațional, pentru a evita unele probleme, mai ales în ceea ce ține de lupta cu buruienile, dăunătorii, nivelarea solului, asolamentul”, povestește Valentin. 

‹ adv ›

Din cele circa 550 de ha, pe 20-25% aplică semănatul direct (No-Till), adică fără arătură. 

„Restul suprafeței este prelucrată după tehnologia Mini-Till. Desigur că fiecare an este diferit, dar noi credem că implementarea tehnologiilor conservative pornește de la tehnologia Mini-Till către No-Till”, a mai adăugat producătorul. 

Valentin Airini este de părere că trecerea la agricultura conservativă este o necesitate impusă de condițiile climaterice, care se repetă an de an – seceta climaterică, pedologică, lipsa precipitațiilor, vânturile puternice de primăvară care împrăștie solul fertil (humusul).

„Tehnologiile conservative de lucrare a solului No-till, Mini-till presupun lăsarea resturilor vegetale pe câmp, care rețin solul și astfel, atunci când au loc aceste furtuni puternice de vânt, solul nu va fi dus pe drumuri, lacuri. Tot aici, aceste tehnologii ne permit să păstrăm umiditatea în sol”. 

Fermierul menționează că, pentru a adopta și respecta principiile tehnologiei No-Till, este nevoie de tehnică și utilaje speciale, care sunt foarte costisitoare și pe care, nu fiecare producător agricol și le poate achiziționa. 

‹ adv ›

Vezi și Granturi MAC-P pentru echipamente și utilaje agricole No-till și Strip-till, practici MDT.

„Astfel, am fost nevoiți să apelăm la suportul proiectelor ce oferă asistență financiară, în cazul dat vorbim despre Proiectul MAC-P. Datorită suportului acordat, am procurat semănătoarea Agro-Soyuz Turbosem destinată tehnologiei No-Till. Am avut parte de o colaborarea de succes, am fost susținuți și ni s-au oferit răspunsuri la toate întrebările pe care le-am avut. Proiectul l-am elaborat singur, am depus dosarul și apoi am fost anunțați că am fost acceptați.

Mai mult ca atât, acest proiect de susținere a agricultorilor în implementarea tehnologiilor conservative permit fermierilor să dezvolte afacerile pe care le instrumentează la un nou nivel și ca rezultat ne oferă posibilitatea de a păstra solul pentru următoarele generații”.

Valentin Airini susține că, și-ar dori să procure și o stropitoare, pentru o lucrare mai eficientă în ceea ce ține protecția plantelor.

„Țin să menționez că, atunci când decidem să aplicăm tehnologiile conservative trebuie să ne înarmăm cu răbdare, pentru că în primăvara intrarea în câmp are loc cu întârziere. Trebuie să așteptăm până are loc „coacerea” solului, încălzirea până la temperatura potrivită, în dependență de cultura pe care urmează să o semănăm. Acesta este un aspect foarte important și, dacă nu îl respectăm, ne poate costa munca pentru un an întreg”.

Fermierul spune că, cei care doresc să adopte aceste tehnologii trebuie să-și elaboreze un plan bine structurat referitor la asolament, culturile de acoperire, care pătrunzând adânc în sol, ameliorează structura lui.

‹ adv ›

El devine mai poros, mai aerian și astfel se sporește cantitatea de substanțe nutritive și de microorganisme. 

„Tot aici, trebuie luat în calcul și faptul că se măresc cheltuielile pentru produsele de uz fitosanitar, protecție. Recoltele pe care le vor obține inițial nu vor la fel cum au fost până acum și de asemenea, la început va crește cantitatea de îngrășăminte minerale, care sunt necesare inclusiv pentru descompunerea resturilor vegetale”.  

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›