‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValentina Badrajan: În 2020, cea mai irigată zonă a fost cea de centru-nord-vest a...

Valentina Badrajan: În 2020, cea mai irigată zonă a fost cea de centru-nord-vest a țării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2020, caracteristic prin secetă, inclusiv hidrologică, a făcut ca agricultorii să apeleze la irigare mai mult decât acum un an.

Astfel, pe lângă suprafețele irigate în creștere, s-a majorat și volumul de apă folosit, fapt declarat de către Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova.

„La momentul actual prin intermediul a 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), create în cadrul programului Compact, au fost irigate 3600 ha sau cu circa 1700 ha mai mult decât în anul 2019. Practic majoritatea asociațiilor au dublat suprafețele irigate, concomitent depășind semnificativ și volumele de apă preconizate pentru irigare (real s-au utilizat 4,1 mln. metri cubi față de 3,3 mln. metri cubi planificați). Drept exemplu aș menționa asociațiile din Jora de Jos (Orhei), Puhăceni și Roșcani (Anenii Noi), Criuleni”.

Per total, s-au irigat peste 5 mii 900 de hectare de terenuri agricole gestionate atât de către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații create în programul Compact, cât și cele post – Compact. Preponderent, cea mai frecvent irigată zonă a fost cea de centru-nord-vest a republicii.

„Cel mai mare volum de apă s-a consumat pentru irigarea legumelor, fiind înregistrați până la 1800 m3 la hectar, comparativ cu anii precedenți când se foloseau între 700 – 900 de metri cubi de apă. Cel mai mult s-a irigat la Asociația Utilizatorilor de apă pentru Irigații din Blindești, Ungheni, aici agricultorii au plantat peste 40 de hectare de căpșun. De asemenea, la Asociațiile din Gura Bîcului, Roșcani, Puhăceni s-au folosit câte 1700 m3 apă/ ha”.

‹ adv ›

La etapa actuală, în Republica Moldova există 23 de Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, 10 dintre care au fost create în cadrul programului Compact și 13 în perioada post – Compact.

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în râurile mici și bazinele acvatice din țară se va menține „Cod Galben”, iar pe bazinul inferior al râului Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul se atestă „Cod Portocaliu” de Secetă Hidrologică. Avertizarea este valabilă până la miezul lunii septembrie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›