Anul 2020, caracteristic prin secetă, inclusiv hidrologică, a făcut ca agricultorii să apeleze la irigare mai mult decât acum un an.
Astfel, pe lângă suprafețele irigate în creștere, s-a majorat și volumul de apă folosit, fapt declarat de către Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova.
Per total, s-au irigat peste 5 mii 900 de hectare de terenuri agricole gestionate atât de către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații create în programul Compact, cât și cele post – Compact. Preponderent, cea mai frecvent irigată zonă a fost cea de centru-nord-vest a republicii.
La etapa actuală, în Republica Moldova există 23 de Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, 10 dintre care au fost create în cadrul programului Compact și 13 în perioada post – Compact.
Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în râurile mici și bazinele acvatice din țară se va menține „Cod Galben”, iar pe bazinul inferior al râului Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul se atestă „Cod Portocaliu” de Secetă Hidrologică. Avertizarea este valabilă până la miezul lunii septembrie.
Comentarii