Recoltele înalte, caracteristicile bune ale hibrizilor și asigurarea culturii sunt 3 factori importanți care a determinat întreprinderea Agropopuros să cultive hibrizii de rapiță Lidea pe toată suprafața dedicată acestei culturi.
Valeriu Pîrău, agronomul întreprinderii, spune că an de an sunt organizate loturi demonstrative pentru determinarea potențialului hibrizilor diferitor producători de top. Pentru cultura de rapiță, preferații s-au dovedit a fi cei de la Lidea.
Per total, în acest an, cultivă rapiță pe suprafața de 220 de hectare. Densitatea la semănat pentru care optează este de 450-600 de mii de semințe, în funcție de hibrid, astfel încât la recoltare să obțină 350-450 de mii de plante.
Cultura de rapiță este semănată după premergătorul grâu, fiind realizate lucrările de pregătire a solului: dezmiriștirea, afânarea fără întoarcere a brazdei, introducerea îngrășămintelor cu fosfor (de obicei până la 200 kg amofos), nivelarea solului.
În condiții optime pentru semănat, de obicei începând cu decada a doua a lunii august până în prima decadă a lunii septembrie, este realizat semănatul culturii.
Ulterior, este realizat un tratament cu fungicide și insecticide.
În cazul în care nu se obține densitatea recomandată din cauza intemperiilor, Valeriu Pîrău spune că Lidea îi oferă și aici un plus – asigurarea culturii de rapiță.
Primăvara pe loturile cu rapiță este realizată o erbicidare și sunt repetate tratamente pentru menținerea sub control a patogenilor. Pentru fertilizarea de primăvară sunt folosite, în medie, 200-300 de kilograme de salpetru amoniacal.
Întrebat ce hibrizi ar recomanda și altor fermieri, agronomul Valeriu Pîrău ne-a spus următoarele:
„ES Imperio este hibridul semitardiv pe care îl cultivăm de ani buni. Are toleranță bună la boli, iar recoltele sunt stabile. Într-un clasament, cred că i-aș oferi primul loc. Din categoria hibrizilor semitardivi aș recomanda ES Momento, iar din categoria hibrizilor semitimpurii hibridul Memori CS. Suntem mulțumiți de recoltele oferite de acești hibrizi și cred că merită a fi testați de alți fermieri”.