‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVânturile puternice au afectat circa o mie de hectare de sfeclă de zahăr

Vânturile puternice au afectat circa o mie de hectare de sfeclă de zahăr

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primăvara curentă a pus la mare încercare producătorii. După ce s-au confruntat cu secetă, au fost încercați de înghețuri și vânturi puternice. Astfel, producătorii de sfeclă de zahăr au comunicat că o parte importantă din suprafețele însămânțate cu această cultură au avut de suferit.

Contactat de Agrobiznes, Vasile Jubîrcă, manager regional, reprezentant al companiei KWS, a confirmat că vânturile au afectat sfecla de zahăr, iar producătorii s-au văzut nevoiți să reînsămânțeze o parte din suprafețe.

„Temperaturile care se înregistrează la moment nu afectează foarte mult cultura de sfeclă de zahăr. Însă, vânturile puternice care au fost în luna mai au prejudiciat cultura. Din informațiile pe care le deținem circa o mie de hetare au fost afectate. O parte dintre producători au reînsămânțat cu porumb și floarea soarelui, deoarece nu mai erau rezerve de semințe de sfeclă. Primăvara curentă a afectat toate culturile, nu doar sfecla de zahăr. Însă, ploaia care s-a înregistrat în mai multe raioane a favorizat dezvoltarea sfeclei de zahăr”.

Alexei Chiriac, președintele Asociației producătorilor de sfeclă de zahăr, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni, a menționat că vânturile din luna mai au afectat circa 500 de ha din suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr.

„Anul curent este unul de mare încercare pentru gospodăria noastră. Vânturile din luna mai au afectat foarte mult cultura de sfeclă de zahăr. Circa 500 de ha au fost suflate, respectiv am fost nevoiți să intervenim suplimentar și să reînsămânțăm această suprafață. O parte, pentru că mai aveam ceva rezervă de semințe, au însămânțat-o tot cu sfeclă de zahăr, iar o altă parte am semănat porumb, pentru că prelucrasem deja cu ierbicid și nu puteam să semănăm altceva decât porumb. Prima suprafață de sfeclă de zahăr, care a fost semănată mai devreme a fost afectată de înghețuri, iar suprafața care a fost semănată mai târziu și a fost o răsărire mai bună a fost afectată de vânt. Acolo unde au fost resturi vegetale pagubele au fost mai mici, iar acolo unde era câmpul deschis au fost pagube foarte mari. Avem o situație catastrofală, cel puțin în gospodăria noastră. Sperăm că ploile care se înregistrează în ultima săptămână să ajute și să avem o recoltă bună de sfeclă de zahăr, măcar pe suprafețele care au rămas”.

‹ adv ›

Și Victor Hropotinschi, administratorul Agro-SZM SRL, a spus că circa 20% din suprafețele însămânțate cu sfeclă de zahăr au fost afectate de vânturile puternice.

„În anul curent am însămânțat 2300 de ha dintre care 460 de ha au fost suflate de vânt. O parte din această suprafață am reînsămânțat-o cu sfeclă de zahăr, dar și cu porumb, floarea soarelui. Deja, sperăm că ploaia care a căzut să ajute la dezvoltarea sfeclei. În regiunea noastră avem de la 26 la 55 de mm precipitații căzute”.

Anatolie Gorodenco, șeful Departamentului materie primă a Companiei Sudzucker Moldova a explicat că primăvara curentă a fost cu mai multe provocări pentru producători, inclusiv pentru cei care cultivă sfeclă de zahăr.

„Vânturile puternice au afectat anumite suprafețe de sfeclă de zahăr, dar primăvara capricioasă a creat mari probleme în dezvoltarea tuturor culturilor. Deja ne bucurăm de precipitațiile care se înregistrează și sperăm că ele vor ajuta la dezvoltarea normală, inclusiv a sfeclei de zahăr. Situația este totuși sub control și sperăm la o roadă bună”.

Amintim că, principalele probleme cu care s-au confruntat în sezonul curent cultivatorii de sfeclă au fost lipsa precipitațiilor în perioada toamnă-iarnă și chiar începutul primăverii curente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›