joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVânzarea terenului agricol dat în arendă. Cine are prioritate

Vânzarea terenului agricol dat în arendă. Cine are prioritate

Recomandate

Dreptul la preemțiune la vânzarea sau cumpărarea terenurilor agricole reprezintă un drept pe care îl are cineva, printr-un contract sau printr-o lege, la o vânzare-cumpărare, de a fi, în condiții egale, cel preferat dintre mai mulți cumpărători.

Potrivit Codului Civil, arendașul are drept de preemțiune în cazul vânzării de către arendatorul proprietar a terenului dat în arendă.

Arendaș – Persoană care ia în arendă un teren agricol.

Arendator – Persoană care dă în arendă.

Dispoziția nu se aplică dacă arenda este inopozabilă terțului cumpărător. Dreptul arendașului de a cere repararea prejudiciului de la arendatorul care a încălcat dreptul de preemțiune rămâne neafectat.

*Inopozabil – (Despre un act juridic) care nu poate fi invocat față de alte persoane și în alte cazuri decât cele determinate de lege.

Cumpărarea terenului în baza dreptului de preemțiune

Titularul dreptului de preemțiune (în cazul respectiv arendașul) îl poate exercita atunci când persoana obligată (arendatorul) îi face o ofertă de vânzare a terenului agricol, în lipsa ofertei, dacă persoana obligată încheie cu un terț (o altă persoană) un contract de vânzare-cumpărare cu privire la acel bun.

În cazul în care de același drept de preemțiune beneficiază câteva persoane împreună, acest drept poate fi exercitat numai în comun dacă legea sau contractul nu prevede altfel.

Dreptul de preemțiune nu este transmisibil și nu trece prin succesiune dacă legea sau contractul dintre persoana obligată și titularul dreptului de preemțiune nu prevede altfel.

Obligația de informare (articolul 1145)

Persoana obligată (arendatorul) trebuie să comunice titularului dreptului de preemțiune (în cazul nostru arendașului) oferta completă de vânzare a bunului (alineatul 1).

Dacă contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu un terț (o altă persoană care nu figurează în acte), arendatorul trebuie să îi remită neîntârziat titularului dreptului de preemțiune (arendașului) un exemplar al contractului. Obligația de remitere poate fi realizată și de terț.

Exercitarea dreptului de preemțiune (articolul 1146)

După primirea de către titularul dreptului de preemțiune (arendașului) a ofertei sau a exemplarului contractului conform art. 1145 alin. (2), dreptul de preemțiune poate fi exercitat în termen de o lună în cazul bunurilor imobile și în termen de 10 zile în cazul altor bunuri.

În cazul în care dreptul de preemțiune este instituit de lege, orice clauză prin care se modifică termenul de exercitare a dreptului de preemțiune este nulă.

În cazul în care dreptul de preemțiune este exercitat ca urmare a comunicării ofertei conform art. 1145 alin. (1), declarația de exercitare se consideră acceptare a ofertei de vânzare.

Dacă pentru validitatea contractului de vânzare-cumpărare legea cere respectarea unei anumite forme, arendașul și arendatorul sunt obligați să încheie contractul în acea formă.

În caz de neexecutare nejustificată a acestei obligații de către una dintre părți, cealaltă parte poate cere instanței de judecată să pronunțe o hotărâre judecătorească în loc de contract (alineatul 3).

În cazul în care dreptul de preemțiune este exercitat după încheierea contractului de vânzare-cumpărare dintre persoana obligată și terț, atunci între persoana obligată (arendator) și titularul dreptului de preemțiune (arendaș) se consideră încheiat un contract de vânzare-cumpărare în condițiile stabilite de persoana obligată și de terț (alineatul 4).

În acest caz, vânzătorul (arendatorul) răspunde față de terț (persoană căreia i-a vândut terenul) pentru viciul juridic ce rezultă din exercitarea preemțiunii.

În cazul în care arendatorul sau terțul (persoana care a cumpărat terenul agricol) nu doresc să îndeplinească cerințele scrise anterior, titularul dreptului de preemțiune (arendașul) poate cere instanței de judecată să pronunțe o hotărâre de constatare a încheierii contractului conform alin. (4) și de dobândire de către titular a drepturilor și a obligațiilor de cumpărător (alineatul 5).

Dreptul la acțiunea prevăzută de prezentul alineat sau de alin. (3) se prescrie în termen de 6 luni.

Condițiile speciale ale vânzării (articolul 1147)

Dacă terțul a cumpărat terenul care face obiectul dreptului de preemțiune împreună cu alte bunuri contra unui preț total, titularul dreptului de preemțiune (arendașul) trebuie să plătească o parte proporțională din prețul total.

Persoana obligată (arendatorul) poate cere ca dreptul de preemțiune să se extindă asupra tuturor bunurilor care nu pot fi separate fără a-l dezavantaja.

Dacă terțului i s-a amânat achitarea prețului de cumpărare, arendașul poate beneficia de o amânare, dacă oferă o garanție a plății sumei amânate (alineatul 2).

Garanția poate consta în constituirea unui drept de gaj sau ipotecă de rangul întâi asupra bunului care face obiectul contractului de vânzare-cumpărare ori rezerva proprietății în folosul persoanei obligate până la plata sumei care beneficiază de amânare.

Concursul dintre titularii dreptului de preemțiune (articolul 1148)

În cazul în care mai mulți titulari și-au exercitat preemțiunea asupra aceluiași bun, contractul de vânzare-cumpărare se consideră încheiat:

  • cu titularul dreptului legal de preemțiune, atunci când se află în concurs cu titulari ai unor drepturi convenționale de preemțiune;
  • cu titularul dreptului legal de preemțiune ales de vânzător, atunci când se află în concurs cu alți titulari ai unor drepturi legale de preemțiune;
  • dacă bunul este imobil sau este un alt bun asupra căruia dreptul de proprietate se dobândește, conform legii, prin înregistrare într-un registru de publicitate, cu titularul dreptului convențional de preemțiune care a fost mai întâi înregistrat în registrul respectiv, atunci cînd acesta se află în concurs cu alți titulari ai unor drepturi convenționale de preemțiune;
  • dacă bunul este altul decât cel prevăzut în alineatul anterior, cu titularul dreptului convențional de preemțiune având data certă cea mai veche, atunci când acesta se află în concurs cu alți titulari ai unor drepturi convenționale de preemțiune.

Inopozabilitatea clauzei de neaplicare a dreptului de preemțiune (articolul 1149)

Dispoziția (specială) prevăzută în contract stabilită de persoana obligată (arendator) și terț potrivit căreia contractul de vânzare-cumpărare este condiționat de neexercitarea dreptului de preemțiune sau potrivit căreia persoana obligată își rezervă dreptul de a soluționa contractul la exercitarea dreptului de preemțiune nu este opozabilă titularului dreptului de preemțiune.

*Opozabil – care trebuie respectat și de alte persoane, nu numai de titularul dreptului sau de părțile în litigiu.

Executarea obligaţiilor suplimentare (articolul 1150)

Dacă terţul şi-a asumat, conform contractului de vânzare-cumpărare, o obligaţie suplimentară pe care arendașul nu poate să o execute, ultimul va fi obligat să plătească valoarea obligaţiei suplimentare (alineatul 1).

Dacă evaluarea bănească a obligaţiei suplimentare este imposibilă, nu se admite exercitarea dreptului de preemţiune.

Dispoziția obligației suplimentare nu este opozabilă arendașului, dacă contractul s-ar fi încheiat cu terțul chiar și în lipsa acelei clauze.

Citește și despre Rezilierea contractului de arendare a terenului agricol.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco