duminică, 28 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVasile Brînză, fermier: Am ales trei hibrizi de porumb Dekalb pentru acest an -...

Vasile Brînză, fermier: Am ales trei hibrizi de porumb Dekalb pentru acest an – cei mai buni

Recomandate

Hibrizii cu o genetică performantă își au locul în orice întreprindere agricolă, indiferent de tehnologia și suprafețele gestionate.

Acest lucru îl confirmă și fermierul Vasile Brînză din satul Varatic, Rîșcani, care a testat mai mulți hibrizi de porumb, astfel ca într-un final să ofere prioritate celor de la Dekalb.

„Pierderea rapidă a apei din boabe și o bună rezistență la secetă sunt principalele argumente care m-au făcut să optez pentru genetica Dekalb. Pentru prima dată, am testat acești hibrizi în 2015, iar de atunci am tot majorat suprafețele destinate acestora. Am testat și alți hibrizi, însă în condițiile din gospodăria noastră, anume Dekalb s-au dovedit a fi cei mai buni”, relatează Vasile Brînză.

Întrebat dacă ar oferi prioritate unui anumit hibrid, agricultorul ne-a spus că cu siguranță ar fi vorba de DKC5068.

„Am cultivat DKC5068 mai mulți ani la rând, inclusiv în 2020 – an marcat de o secetă severă. Atunci, pe soluri nu din cele mai bune, am obținut o recoltă pe aproximativ 5 tone la hectar. Diferența de recoltă a fost de aproximativ 1,5-2 tone la hectar, comparativ cu alți hibrizi. Nu m-am așteptat la astfel de rezultate, de aceea sunt mulțumit. În anii buni avem peste 10 tone la hectar, iar ținând cont de faptul că suntem orientați spre optimizarea costurilor, deci avem o tehnologie medie, rezultatul pe care ni-l oferă acești hibrizi este unul foarte bun”.

Anual, dedică culturii porumbului aproximativ 70-80 de hectare, iar hibrizilor Dekalb le revine până la 80% din această suprafață.

Și planurile pentru 2023 sunt aproape definite, evident, rolul decisiv îl vor juca condițiile vremii, însă Vasile Brînză a inclus deja în agendă trei hibrizi care i-au plăcut cel mai mult și urmează să-i cultive:

  • Tradiționalul pentru gospodăria sa DKC5068 (FAO 400-440) – caracterizat printr-o toleranță excelentă la secetă, arșiță, toleranță la frângere și, la fel, o foarte bună pierdere a apei din boabe.
  • DKC4611 (FAO 350-390) – noul produs din portofoliul DEKALB dedicat fermierilor inovatori care își doresc securizarea producției în condiții de secetă.
  • DKC5092 (FAO: 350-390) – o noutate pentru întreprinderea fermierului. Recomandat de alți agricultori pentru producție ridicată și stabilă, cu umiditate scăzută la recoltare, un randament maxim al culturii de porumb.

Solul în cadrul întreprinderii este întreținut în sistem convențional, în condițiile în care utilajele și tehnologiile moderne sunt destul de costisitoare.

Ce-i drept, Vasile Brînză a achiziționat un tractor cu o putere mai mare, astfel încât să poată realiza scarificarea solului. Astfel, optimizează costurile și înlociește unele produse acolo unde este posibil, prioritate însă a oferit mereu geneticii hibrizilor.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale