Acest an apicol s-a dovedit a fi extrem de complicat. Vremea nefavorabilă a afectat activitatea albinelor, iar o bună parte din culturile melifere nu au avut suficient nectar.
Drept urmare, exporturile mierii de salcâm, cel mai probabil, nu vor fi realizate în acest an.
„Cea mai mare problemă este că nu avem miere. Nu suntem siguri că vom putea colecta măcar 20 de tone pentru a forma un lot pentru export. Chiar dacă partenerii externi sunt în căutarea mierii, nu putem oferi nicio garanție că vom reuși să formăm loturi și exporta. Spre regret, acest lucru influențează și prețul, în condițiile în care nu putem asigura cantități suficiente, nici prețurile nu pot fi stabilite. Avem doar solicitări, cărora nu le putem face față. Sunt doar câțiva producători ce au câteva sute de kilograme de miere, însă acestea vor fi cu ușurință realizate pe piața locală”, a menționat pentru Agrobiznes Vasile Dolghieru, președintele Asociatiei Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM).
În acest fel, producătorii mizează cel puțin să obțină cantități suficiente de miere pentru export de la celelalte culturi, cum ar fi floarea soarelui sau tei, însă acest lucru va fi posibil în cazul condițiilor vremii favorabile.
Anul trecut, potrivit datelor furnizate de asociație, Republica Moldova a exportat circa 3900 de tone de miere.
Pentru a fi la curent cu noutățile din sector, dar și interacționa cu alți apicultori vă invităm în grupul nostru pe Viber Agrobiznes-Apicultura.
Denumirea corecta a Asociatiei: Asociatia Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM)