Controlul efectuat la data de 30 iunie 2020 într-o cultură de porumb de la SCDA Lovrin a pus în evidență prezența larvelor de Ostrinia nubilalis în nervurile frunzelor, în teci, în tulpini (mai puțin), în panicule și chiar în știuleții în formare. La acest moment putem vedea pe plante larve de toate vârstele. Unele larve (cele provenite din primele ponte) sunt mature și se pregătesc de împupare.
Ce ar trebui să mai știm despre ecologia Ostriniei nubilalis?
Numeroasele studii realizate la nivel mondial asupra ecologiei sfredelitorului tulpinilor de porumb Ostrinia nubilalis arată că, în medie, împuparea larvelor hibernante începe după data de 10 mai și se finalizează undeva către sfârșitul primei decade din iunie.
Zborul primilor adulți de Ostrinia începe, de regulă, la sfârșitul lunii mai și poate atinge maximul în săptămânile doi și trei din iunie. Încheierea zborului fluturilor din prima generație are loc la începutul lunii iulie. Perioada maximă de depunere a pontei primei generații se situează în ultima jumătate a lunii iunie.
Ne așteptăm, prognozăm ca, data aproximativă a începutului împupării larvelor din prima generație să fie jumătatea lunii iulie (poate chiar mai repede), cu finalizare aproximativă în prima jumătate a lunii august. Zborul maxim al adulților generației a doua, de obicei, are loc în prima jumătate a lunii august iar maximul de depunere al pontei, la începutul lunii august către mijlocul acestei luni.
Funcție de condițiile climatice ale zonei aceste perioade pot suferi modificări. În zona noastră, de regulă, Ostrinia nubilalis are două generații anual. Zborul fluturilor și ovipoziția apar în perioadele iunie – iulie și august – septembrie.
Dacă corelăm datele din câmp cu cele de la capcanele feromonale observăm că rezultatele noastre sunt în acord cu literatura de specialitate. Suntem la începutul lunii iulie, iar curba de zbor la Ostrinia nubilalis este în scădere în zona Banatului, numărul de capturi la capcanele feromonale și alimentare fiind foarte mic, iar la unele capcane chiar zero.
Despre larvele de Ostrinia nubilalis și modul de hrănire
Pragul de dezvoltare al larvelor este de aproximativ 11°C. În mod normal, larvele trec prin șase vârste. Pe parcursul dezvoltării, lungimea medie a larvelor începe de la 1,5 mm și ajunge la aproximativ 25 mm la maturitate.
Larvele tinere ale primei generații tind să se hrănească în verticilul plantei, mai ales în paniculul nedesfăcut. Când paniculul se deschide, larvele, de regulă, migrează sau se dispersează către frunze și zona tecilor. În această situație mortalitatea poate fi destul de ridicată în primele zile de viață ale larvelor.
După ce își stabilesc un loc de hrănire, mortalitatea scade. Larvele primei generații de Ostrinia nubilalis se hrănesc, de obicei, în partea superioară a plantelor de porumb, observându-se o preferință pentru zona paniculului.
În aceste zone, de multe ori tulpina din apropierea paniculului se poate rupe ușor sub acțiunea vânturilor. Mai târziu, larvele celei de-a doua generații vor tunela puternic tulpinile în zona internodurilor producând galerii extinse [Jarvis J. L., Guthrie W. D., 1987].
Așadar, verificați culturile! Încă se mai pot face tratamente, deoarece din observațiile mele, la această dată pe plante se află populații de larve foarte tinere care încă nu au pătruns în interiorul tulpinilor. La porumbul zaharat, unde axul principal al paniculului este mai gros larvele au pătruns în interior. În astfel de situații vârful paniculului se frânge cu ușurință.
În zilele următoare voi face o estimare a frecvenței plantelor de porumb atacate de larvele primei generații de Ostrinia nubilalis și vă voi prezenta rezultatele.
Mai multe detalii despre metodele de combatere a sfredelitorului porumbului găsiți pe acest link.
Bibliografie
- Jarvis J. L., Guthrie W. D., 1987 – Ecological studies of the European Corn Borer (Lepidoptera: Pyralidae) in Bone County, Iowa, Environmental Entomology, vol. 16, Issue 1, p. 50 – 58.
Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin – CS III dr. ing. Cotuna Otilia, Șef lucr. dr. FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USAMVB Timișoara
Comentarii