Este unul dintre pionierii care cultivă struguri și căpșuni în sistem ecologic pe o suprafață totală de 0,46 ha. Și-a început afacerea în 2013 în satul Chetrosu, raionul Drochia și și-a dedicat întreaga viață agriculturii, în mare parte, marcat de experiența gospodăriilor colective.
Aflați în aceste rânduri povestea agricultorului Victor Bîrnaz – omul care a ales să facă agricultură eco, un sistem de producție care susține sănătatea solurilor, ecosistemelor și a oamenilor.
Ajutat de familie și trei angajați, strugurii și căpșunele ecologice din Chetrosu ajung la Chișinău, dar și în una dintre rețelele de supermarketuri.
Cultivarea strugurilor și a pomușoarelor în sere prezintă multiple beneficii, în special în condițiile climatice din ce în ce mai dure pentru agricultură.
Recent, a obținut un grant oferit de către UCIP IFAD pentru a putea procura echipamentul și construi rezervorul necesar pentru colectarea apei de ploaie de pe sere, în scopul utilizării ulterioare a acesteia în irigare.
Pentru a utiliza echipamentul procurat din grantul UCIP IFAD, au fost necesare mai multe investiții, iar acum beneficiază deplin de avantajele colectării apei de ploaie pentru irigare.
Investiția recent făcută, dar și necesitatea de a optimiza procesele îl fac să-și dorească să îmbunătățească și alte lucruri.
Mai mult de atât, îndemnul agricultorului eco, Vasile Bîrnaz, este ca magazinele, supermarketurile, dar și consumatorii să se orienteze spre producția agricolă de calitate, căci aceasta este sinonimul cuvântului „sănătate”, iar ca acest lucru să capete pondere, sunt necesare măsuri susținute pe mai multe niveluri.
Comentarii