Victor Guțu este un tânăr care, în ciuda faptului că îi plăcea mult sportul, a decis să-și lege destinul de agricultură. Așa că a depus actele la agronomie, mai ales că era motivat și de părinți să o facă.
E cel mai mic dintre cei trei frați și înțelegea că este inevitabilă implicarea lui în procesul de dezvoltare a businessului de familie.
După absolvirea universității, a făcut și un masterat în același domeniu, iar cunoștințele căpătate, le pune în practică în hectarul de solarii pe care le deține în satul Piatra, Orhei.
Victor Guțu este un tânăr care știe teoretic și practic cum să faci legumicultură în țara noastră. O parte din adolescență și-a petrecut-o în solare, ajutându-și părinții, iar de trei ani, a devenit proprietarul afacerii.
Muncește în rând cu angajații și chiar dacă uneori fizic simte că e obosit, își încarcă bateriile când simte aprecierea venită din partea clienților.
Victor nu duce lipsă de clienți, iar producția o vinde la punctul de comercializare a fructelor și legumelor, pe care l-au deschis în Orhei.
Această practică îi oferă posibilitatea să înțeleagă mai bine consumatorii și să le satisfacă cerințele. Și-ar dori să aibă rafturile pline doar de legume și fructe autohtone, dar deocamdată nu poate îndeplini acest obiectiv.
Victor a învățat să lege conexiuni strânse cu clienții și cu angajații. Știe cât de greu e să găsești muncitori de încredere. Și chiar dacă e o criză în toată țara de lucrători, el nu are probleme la acest capitol. A descoperit o familie harnică, dedicată și cu mult simț al responsabilității.
Pe lângă munca administrativă, Victor și-a asumat o parte din activitățile de îngrijire a serelor. El se ocupă în totalitate de stropit și de lucru cu freza.
Decizia a venit dintr-un singur motiv – să-și protejeze echipa de contactul cu produsele chimice, dar și de muncă fizică obositoare.
Victor este convins că agricultura îți poate oferi posibilitatea să te dezvolți acasă. Iar banii făcuți în străinătate, pot fi adunați și aici, dacă muncești și dacă știi cum să o faci corect.
Totuși, spune că lucrurile ar merge și mai bine în acest domeniu, dacă fermierii ar primi susținere din partea statului. Iar cel mai sigur suport este simplificarea procedurii de obținere a subvențiilor.
Și, totodată, revizuirea condițiile și a criteriilor de eligibilitate, care ar permite unui număr mai mare de fermieri să beneficieze de acest buget.
Chiar dacă și-ar dori o legislație mai prietenoasă pentru a încuraja tinerii să-și dezvolte o afacere în agricultură, Victor nu așteaptă ajutor de la nimeni și este pe cont propriu.
Experiența l-a învățat să-și calculeze riscurile și să nu aștepte rezultate imediate. Datorită faptului că a diversificat spectru de culturi pe care le crește, antreprenorul a lărgit și perioada în care poate produce legume.
Are planuri mari de viitor, își propune să mai facă un masterat pentru a se specializa în designul spațiilor verzi. Acesta este nou lui vis, de a lansa o afacere cu plantație de copaci decorativi, multianuali.
Victor Guțu este membrul Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori ai Federației Agricultorilor din Moldova „FARM”, și administratorul GȚ „Guțu Victor”, organizația gazdă a atelierilor practice din cadrul programului de extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de „FARM”. De asemenea, Victor a participat la tabăra de vară organizată de FARM, „Youth ASC – Youth Agro Summer Camp”.
Comentarii