Victor Opațchi, din satul Zaim, raionul Căușeni, are în ferma sa circa 400 de oi, rasa Țigaie încrucișată cu Assaf. Fermierul susține că această combinație este înalt productivă atât pentru lapte, dar și carne, pretabilă pentru zonele cu climă caldă.
„Am revenit acasă pentru a investi într-o pasiune veche”
Afacerea cu ovine a început-o în anul 2007, după ce a revenit acasă și a decis să investească banii adunați într-o activitate de suflet.
Povestește că și părinții lui, la fel, au crescut oi, astfel că nici nu-și imagina să muncească într-un alt domeniu.
Deși recunoaște că munca la fermă este una destul de grea, fără zile de odihnă, totuși, datorită acesteia nu mai este nevoit să plece la munci peste hotare.
Mulsul mecanizat îi ajută să evite lipsa muncitorilor
În afacere se implică toți membrii familiei, ceea ce îl scapă pe Victor de grija de a găsi muncitori.
Victor Opațchi spune că, în mare parte, hrana pentru animale o procură de la agricultorii din zonă, pentru că are puțin pământ în gestiune și cultivă pe el doar nutrețuri. Pentru a cultiva cereale este nevoie și de tehnică, și de brațe de muncă.
De obicei, cumpără orz, mai nou sorg, porumb, lucernă, sparcetă. Pășunatul ovinelor se face pe pășunile din localitate.
Victor Opațchi: „Nu vrem să ne extindem, vrem doar o piață sigură”
Afacerea a crescut doar din banii pe care i-au avut adunați și veniturile reinvestite. Nu au beneficiat de subvenții sau alte proiecte de finanțare.
„Înveți din greșeli și mergi mai departe”
Principalele provocări sunt lipsa muncitorilor și a pieței de desfacere. Nu în ultimul rând, lipsa unui medic veterinar la care să poată apela atunci când apar careva boli.
Tânărul fermier pune mult suflet și dragoste în afacerea pe care o crește de 17 ani și recunoaște că multe a învățat doar din propria experiență, din propriile greșeli.
Comentarii