‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 29 octombrie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVictor Opațchi, de 17 ani dezvoltă o afacere cu ovine: Ne-am dori o piață...

Victor Opațchi, de 17 ani dezvoltă o afacere cu ovine: Ne-am dori o piață mai sigură, ca să putem investi în modernizarea fermei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Victor Opațchi, din satul Zaim, raionul Căușeni, are în ferma sa circa 400 de oi, rasa Țigaie încrucișată cu Assaf. Fermierul susține că această combinație este înalt productivă atât pentru lapte, dar și carne, pretabilă pentru zonele cu climă caldă. 

„Am avut și oi de rasa negre-brumării, dar le-am vândut. Am înțeles că rasa Assaf este mult mai bună pentru carne și cantitatea de lapte pe care o oferă este mai mare”, ne-a spus Victor.

„Am revenit acasă pentru a investi într-o pasiune veche”

Afacerea cu ovine a început-o în anul 2007, după ce a revenit acasă și a decis să investească banii adunați într-o activitate de suflet.

Povestește că și părinții lui, la fel, au crescut oi, astfel că nici nu-și imagina să muncească într-un alt domeniu. 

„Mi-a plăcut să îngrijesc animalele și aceasta m-a determinat să investesc anume în acest domeniu. Am pornit cu cumpărarea a 70 de oi, pe care, încetul cu încetul, le-am înmulțit și am ajuns acum până la 400”. 

‹ adv ›

Deși recunoaște că munca la fermă este una destul de grea, fără zile de odihnă, totuși, datorită acesteia nu mai este nevoit să plece la munci peste hotare.

Mulsul mecanizat îi ajută să evite lipsa muncitorilor

În afacere se implică toți membrii familiei, ceea ce îl scapă pe Victor de grija de a găsi muncitori. 

„Mulsul este mecanizat și aceasta ne scutește de a găsi oameni la muncă, pentru că nu sunt sau nu doresc să lucreze. Mă ajută familia, fiecare se implică cu câte ceva”. 

Victor Opațchi spune că, în mare parte, hrana pentru animale o procură de la agricultorii din zonă, pentru că are puțin pământ în gestiune și cultivă pe el doar nutrețuri. Pentru a cultiva cereale este nevoie și de tehnică, și de brațe de muncă. 

„Vindem lapte, brânză, carne și sunt bineveniți toți cei care iubesc aceste produse. Mai mergem și la piața din raion, dar de obicei vindem angro. Un kilogram de brânză de oi ajunge să coste 120 de lei. Cred că este un preț accesibil, pe care și-l poate permite orice cumpărător, dar care îmi oferă posibilitatea de a procura hrană pentru animale. Tot ceea ce reușesc să adun reinvestesc în afacere. Totodată, nu sunt nevoit să accesez credite de la bănci”.

‹ adv ›

De obicei, cumpără orz, mai nou sorg, porumb, lucernă, sparcetă. Pășunatul ovinelor se face pe pășunile din localitate. 

Victor Opațchi: „Nu vrem să ne extindem, vrem doar o piață sigură”

„În ceea ce ține de planurile pentru viitor, cu siguranță că nu ne vom extinde, pentru noi este suficient numărul de oi pe care îl avem. În sate nu mai sunt atât de mulți oameni ca să fie necesar de a mări numărul de animale și a produce mai multă brânză. Ne-am bucura dacă am avea cumpărători pentru produsele pe care reușim să le pregătim. Ne-am dori să avem o piață de desfacere mai sigură, ca să obținem un venit mai mare și să putem investi în modernizarea fermei”. 

Afacerea a crescut doar din banii pe care i-au avut adunați și veniturile reinvestite. Nu au beneficiat de subvenții sau alte proiecte de finanțare.

„În anul curent, am primit un sac de semințe de lucernă. Atât a fost întregul suport pe parcursul celor 17 ani de când muncesc în acest domeniu”. 

„Înveți din greșeli și mergi mai departe”

Principalele provocări sunt lipsa muncitorilor și a pieței de desfacere. Nu în ultimul rând, lipsa unui medic veterinar la care să poată apela atunci când apar careva boli. 

„Din păcate, nu avem specialiști în acest domeniu. De cele mai multe ori, ne consultăm cu vânzătorul de la farmacia veterinară din raion. În rest, ne descurcăm cu propriile forțe și cunoștințe”.

‹ adv ›

Tânărul fermier pune mult suflet și dragoste în afacerea pe care o crește de 17 ani și recunoaște că multe a învățat doar din propria experiență, din propriile greșeli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›