‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 1 mai, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Bonitarea animalelor - gestionarea/perfectarea documentelor primare

VIDEO. Bonitarea animalelor – gestionarea/perfectarea documentelor primare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În scopul determinării calităților de rasă, a performanțelor productive și destinația taurinelor, în toate fermele puse la evidență, indiferent de forma de proprietate, anual în lunile septembrie-octombrie se efectuează bonitarea raselor specializate pentru lapte și mixte, cu excepția tineretului în vârsta de până la 6 luni, tăurașilor care nu sunt destinați reproducției şi a taurinelor supuse îngrășării. 

Bonitarea se efectuează de către specialistul pentru lucrul de ameliorare, zootehnicianul – şef, cu participarea specialiștilor din asociațiile de specialitate din ramura zootehniei, sau prin contract cu cercetătorii instituțiilor de cercetări științifice, instituțiilor de învățământ superior care cunosc bine rasele.

Componenta comisiei de bonitare o stabilește conducătorul gospodăriei și o perfectează prin ordin. Salarizarea specialiștilor și a cercetătorilor  științifici invitați se efectuează prin contract.

Rapoartele rezultatelor bonitării taurinelor din gospodăriile supuse bonitării, indiferent de forma de proprietate, se prezintă Centrului Republican de Ameliorare și Reproducție a Animalelor până la 1 noiembrie a fiecărui an.

Apartenenţa de rasă se determină în baza documentelor de provenienţă, în plus pentru stabilirea manifestării tipului de rasă este  obligatoriu de examinul vizual al animalului. După apartenenţa de rasă animalele se divizează în:

  • rasă pură;
  • metiși.

Testarea vacilor după producția de lapte

Testarea taurinelor se efectuează după producția de lapte kg, conținutul de grăsime %, cantitatea de grăsime globală kg, conținutul de proteine, % (după caz), pe perioada de 305 zile ale lactației, sau scurte (nu mai scurtă de 240 zile).

‹ adv ›

Începutul lactației se consideră prima zi de la fătare, iar finalizarea – ziua ultimii mulsori, prima zi cu o singură mulsoare.

Cerințele minime de performanță productivă pentru acordarea punctajului la testarea vacilor pe lactații (Rasa Simmental, laptele pe 305 zile a primiparelor în vârsta de până la 25 luni, kg)

V-ar putea fi util și articolul Curățarea copitelor la vaci – sfaturi de urmat.

‹ adv ›

Testarea exteriorului, conformației corporale și constituției la taurine

Exteriorul, conformația corporală, constituția la tauri reproducători se efectuează anual până la vârsta de 5 ani, la vaci – în a II-a și a III-a lună a primei și a treia lactație. Dacă taurinele n-au fost testate la vârsta indicată, ele pot fi testate la bonitarea ordinară.

Acordarea claselor la taurile conform indicilor de selecție

Clasele la taurine se acordă la bonitare după un complex de indici:

  • La tauri – pentru dezvoltare (masa corporală), conformația corporală, constituție, genotip (proveniență, testul după calitatea descendenței).
  • La vaci –  pentru producția de lapte (grăsimea în lapte), constituție, genotip (proveniență), conformație corporală și dezvoltare (masa corporală)*.

Clasele după complexul de indici la tauri și tăurași se împart în: elita record, elita și clasa I-a; la vaci și vițele: elita record, elita, clasele I-a și a II-a. Taurinele care nu se încadrează cerințelor acestor clase sunt plasate în afara clasamentului.

Acordarea clasei vacilor după complexul de indici

Clasa vacii după complexul de indici se acordă prin aplicarea scării de 100 puncte în conformitate cu totalul de punctaj:

  • elita – record: 85 – 100 
  • elita: 75 – 84
  • clasa I-a: 65 – 74 
  • clasa  II-a: 55 – 64

Vacile care au rezultatul aprecierii după conținutul de proteină în lapte și depășește cerințele minime ale standardului de rasă suplimentar se apreciază cu:

  • pentru 0,3 % și mai mult: 5 puncte
  • pentru 0,2 %: 3 puncte
  • pentru 0,1 %: 1 puncte

Dacă vaca are două și mai multe fiice lactate de clasa elita record și elita aprecierea ei după complexul de indici se majorează cu o clasă.

Vacile cu longevitate de exploatare după a 4-a fătare primesc suplimentar câte 1 punct pentru fiecare fătare.

Punctele suplimentare acordate sunt incluse în totalul punctajului pentru acordarea clasei vacii după complexul de indici (în limita de 100 puncte).

Măsuri organizatorice de acțiuni bazate pe rezultatele bonitării

În conformitate cu rezultatele bonitării și calitățile individuale ale taurinelor se determină destinația fiecărui animal. Și anume taurinele sunt repartizată după cum urmează:

  • nucleul de selecție – vaci de la care se crește tineret pentru reformarea efectivului;
  • grupa de vaci de performanță productivă; 
  • grupa de vaci pentru reformare și eliminare;
  • grupa de vițele destinate reproducției;
  • grupa de tăurași și vițele destinată pentru comercializare ca material genetic;
  • grupa tineretului destinat pentru îngrășare.

Formele de evidență obligatorii pentru fermele de prăsilă elaborate și aprobate în modul stabilit:

  1. Fișa taurului de rasă, formularul T-1;
  2. Fișa vacii de rasă, formularul T-2;
  3. Certificatul de rasă (pentru taurinele procurate), formularul T-3; 
  4. Registrul de însămânțări, înțărcări și fătări, formularul T-4;
  5. Registrul de evidență a fătărilor și creșterii tineretului, formularul T-5;
  6. Registrul de evidență a mulsului de control, formularul T-6;
  7. Registrul tineretului bovin bonitat, formularul T-7;
  8. Registrul vacilor bonitate, formularul T-8;
  9. Totalurile bonitării bovinelor, formularul T-9.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›