Casa bunicilor sau a părinților de la țară, o casă cumpărată, casa de vacanță sau propria locuință transformate în pensiuni pot reprezenta o sursă importantă de câștig.
Dorinţa de expansiune, petrecere a timpului liber şi a vacanţelor la „ţară”, constituie preocupări vechi, mai ales ale împătimiţilor de natură. Sinonim cu o vacanţă petrecută cu bani puţini în mijlocul naturii, agroturismul place şi devine din ce în ce mai popular. Fenomenul turismului rural nu este unul nou. Nou este modul în care a evoluat această formă de turism în ultimii ani. Tot mai mulţi turişti preferă astăzi locurile de găzduire şi bucatele oferite de pensiunile turistice sau agroturistice. Un refugiu mult dorit, agropensiunile oferă liniștea şi confortul în mijlocul unei priveliști cu totul speciale.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=CDCrAArO8Os&list” height=”300″]
“Deocamdată nu avem un număr suficient, un număr care ni l-am dori de pensiuni turistice şi probabil că în acest sens ar trebui să lucrăm mai mult, şi ar trebui să promovăm acest fel de turism.” – Mihai Braga, vice-preşedinte a raionului Ialoveni.
Este cât se poate de clar că afacerile în turism nu vor dispărea niciodată. Dimpotrivă, ele au oportunitatea de a crește și a se dezvolta foarte mult în perioada imediat următoare. Dezvoltarea infrastructurii drumurilor, promovarea produselor şi ofertelor turistice locale dar şi îmbunătăţirea deservirii clienţilor va influenţa considerabil procesul de aliniere a obiectivelor turistice la standardele europene.
“Fluxurile turiștilor străini în Moldova sunt în creştere, iar aşteptările lor la destinaţie suntmari, în special ceea ce priveşte infrastructura de asigurare a calităţii.” – Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Un proiect de importanţă naţională, implementat de către Primăria satului Suruceni, Ialoveni va permite agropensiunilor din întreaga ţară să se racordeze la standardele europene.
“Noi trebuie să fim realişti şi să înţelegem că fără investiţii, fără dorinţa de a face ceva, de a deschide ceva, a prezenta ceva, nu putem schima situaţia. Primul pas administraţia locală deja l-a făcut prin implementarea proiectului CerTour” – Vasile Blăniță, primarul satului Suruceni, r. Ialoveni
“Noi nu întotdeauna suntem siguri pe ceea ce facem şi dacă am colabora mai mult, în sensul că nu neapărat cineva să ne dicteze, dar să ne ghideze cu referire la anumite rigori, standarde…însă până când ceea ce facem e mai mult la voia întâmplării.” – Ludmila Buzilă, proprietara agropensiunii “Vila Verde”, s. Tribujeni, r. Orhei
Proiectul CerTour subliniază specificul agroturismului prin elaborarea unui sistem de certificare a calității si a standardelor de calitate, care vor permite agenților economici locali să se identifice mai ușor și să se poată promova la nivel internațional.
“Sistemul de certificare calităţii este de fapt un cadru de standarde, la cărora se pot conforma anumite structuri care, pretind să facă agroturism. Acestea pot fi locaţii pentru cazarea turiştilor, structuri catering, cum ar fi restaurante, cafenele, baruri şi al treilea tip ar fi magazinele care comercializează produse agroturistice” – Oxana Bănăruc, coordonator CerTour in Republica Moldova.
Astfel, agropensiunile care se vor conforma noilor reguli vor obţine şi un certificat european care va confirma calitatea serviciilor, fapt ce va face posibilă atragerea mai multor turişti din ţară dar şi din străinătate.
“Tindem să mergem în pas cu toţii, să luam exemplu de la vecinii noștri români, polonezi, unde sunt foarte multe pensiuni agroturistice, unde lumea se odihneşte. Ascultăm părerea altora, care au vizitat alte ţări şi care ne fac recomandări, de dau sfaturi pe care noi le aplicăm.” – Diana Rotaru, Administratoarea Complexului Agroturistic “Zoo Club”, s. Bardar, r. Ialoveni.
“În asta este şi avantajul acestui certificat CerTour, care încearcă să sistematizeze ce este mai bun din ospitalitatea tradiţională a diferitor regiuni, astfel încât turistul care călătoreşte prin Grecia de exemplu, să găsească minimul garantat şi într-o pensiune certificată CerTour din Moldova” – Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Un alt obiectiv al proiectului CerTour este promovarea conceptului de agroturism. Deși par identice, turismul rural si agroturismul sunt doua concepte diferite. Agroturismul este o forma a turismului rural.
“Oaspeţii doritori de aventuri, pot savura dormitul în fân, pe cojoace, ascultând sunetul natural al ploii care lovește în stuf şi priveliștea din zona Nistrului dimineaţa, la răsăritul soarelui, cu păsările care se aud cântând în zorii zilei…” – Sergiu Hanganu, Proprietarul pensiunii “Hanul lui Hanganu”, s. Lalova, r. Rezina.
Spre deosebire de turismul rural, agroturismul trebuie sa respecte o serie de criterii legate de consumatori, precum: numărul maxim de camere, șederea în gospodăria ţărănească, consumul produselor agricole obținute în respectiva gospodărie, participarea, în limita posibilităților, la diferite activităţi din gospodărie.
“Logo-un nostru este “Casa ta departe de casă” şi normal că trebuie că acesta trebuie să corespundă serviciilor pe care le oferim. Oaspeţii care ne vizitează, anume pentru asta şi vin, pentru că simt aici o părticică din casa copilăriei lor, de la bunei sau casa părintească sau ceva ce le este aproape sufletului.” – Sergiu Hanganu, Proprietarul pensiunii “Hanul lui Hanganu”, s. Lalova, r. Rezina.
Standardele agropensiunilor sunt stabilite în cadrul unui proiect întitulat „Sistemul de certificare a calităţii în agroturism – CerTour” care face parte din programul „Bazinul Mării Negre 2007-2013”, finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul CerTour este unul ambițios, care presupune impact național dar si impact la nivelul regiunii bazinului Mării Negre , având în vizor Republica Moldova dar și alte cinci țări precum Armenia, Bulgaria, Georgia, Ucraina și Grecia.
“Acest sistem de certificare a fost gândit de către partenerii proiectului CerTour. Este vorba de Grecia, de fapt iniţiatorul acestui proiect, reprezentată de municipalitatea Xanthi.” – Oxana Bănăruc, coordonator CerTour în Republica Moldova.
Ca rezultat al proiectului, va fi creată o rețea a partenerilor și beneficiarilor CerTour. Membrii acestei rețele vor putea, și după finalizarea proiectului, să înainteze inițiative comune de dezvoltare a agroturismului, evaluare și monitorizare a procesului de certificare în acest domeniu.
“În cele câteva zeci de criterii pentru pensiunile care vor fi membre ale acestei reţele, bine-înţeles că va conta foarte mult felul în care comunică cu turistul la început, în timpul călătorie şi important după călătorie. Accesul la infrastructura elementară este foarte important. Locaţiile trebuie să fie asigurate cu un nivel minim de dotări.” – Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Până la finele proiectului cinci pensiuni agroturistice din fiecare țară parteneră a proiectului, inclusiv din ţara noastră vor fi certificate gratuit şi vor fi promovate în calitate de model pentru celelalte pensiuni care vor dori ulterior să se alinieze standardelor şi să beneficieze de un certificat de calitate.
“Este important să te integrezi şi să înţelegi că ai acelaşi certificate ca şi respective în Grecia, Bulgaria sau altă tară membră a reţelei” – Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
“Desigur că este necesar un anumit complex de cerinţe, rigori, pentru ca studiind oferta, turistul să îşi poată face imediat o impresie despre calitatea serviciilor care va fi prestată şi respectiv să poată face un raport calitate – preţ.” – Mihai Braga, vice-preşedinte a raionului Ialoveni.
Pagina web www.certour.eu este unul din produsele proiectului care va reprezenta o platformă pentru reflectarea rezultatelor comune, un cadru de comunicare şi schimb de experienţă între parteneri precum şi un canal de promovare pentru agropensiunile din ţările participante la proiect şi nu doar. Republica Moldova este cea care coordonează acest instrument de comunicare. Ideea paginii web este de a consolida rețeaua partenerilor proiectului. Pe această pagină web va fi publicată o bază de date cu practici de succes din țările cu istorie bogată în domeniul agroturismului. Aceste practici vor reprezenta un punct de referință pentru a prelua aspectele pozitive, racordate bineînțeles la posibilitățile locale.
“Alte activităţi realizate în Republica Moldova sunt cercetări, studii elaborate pentru a putea evalua mai obiectiv ce avem la moment în domeniul agroturismului şi ce trebuie îmbunătăţit prin intermediul acestui instrument de certificare.” – Oxana Bănăruc, coordonator CerTour în Republica Moldova.
“Este important să prestăm servicii de o calitate mai bună, să ne cunoască lumea şi să promovăm şi noi mâncarea noastră tradiţională, avem şi noi multe bucate gustoase şi noi vrem să le ajungă faima şi în alte părţi. Aşa cum pleacă toată lumea în Italia şi vrea pizza, aşa să vină şi să vrea mămăligă, plăcintă sau tăieţei cu ciulămică” – Iraida Popa, managerul restaurantului “Popas Vînătoresc”, s. Rusca, r. Hînceşti.
“Este primordial ca antreprenorul din Republica Moldova, care porneşte o afacere în domeniul cazărilor, în spaţial rural, să găsească îndrăzneala să se integreze în cât mai multe reţele care îi asigură calitatea minima garantată, cunoscută cetăţeanului străin care intră în această ţară, astfel încât să aibă un flux continuu de turişti mulţumiţi şi care ştiu ce îi aşteaptă la destinaţie” – Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Mediul rural este cel mai bun loc unde natura şi cultura au fost păstrate. Acum tot mai mulți oameni încearcă sa scape de stresul, zgomotul si poluarea orașelor industrializate si astfel, ei redescoperă natura şi ofertele mediului rural.
Moldova este o republică ce nu are resurse naturale. Avem însă produse care pot fi promovate cu succes: peisajul rustic, bucatele tradiționale, licoarea lui Bachus pe care țara noastră o are din belșug și bineînțeles oameni care prețuiesc şi respectă pe cei ce le trec pragul.
Comentarii