Producătorii de piersici din sud-estul țării sunt cu moralul la pământ. Din cauza secetei din acest an piersicii sunt foarte mărunți, iar la piață nimeni nu îi întreabă. Producătorii care au investit și câte 30 de mii de lei la hectar afirmă că în acest an riscă să rămână cu producția pe deal, iar din această cauză au depus documentele ca la toamnă o parte din livezi să fie defrișate, anunță postul TV Căușeni.
Situația afectează cel mai mult producătorii primilor soiuri de piersici care nu sunt achiziționate de fabricile de conserve. În piețele din Căușeni un kg de piersic abia dacă atinge 3-4 lei pentru un kg.
În livada lui Valeriu Rusu din satul Ursoaia unii copaci cu piersic s-au rupt în două din cauza greutății fructelor, fermierul afirmă că recolta este bună, doar că fructele mici nu se întreabă pe piață. Unica soluție pentru fermieri ar fi fabricile de conserve, care însă nu achizițioează soiul Colins, așa că și în acest an tone de fructe riscă să fie nimicite de roțile tractoarelor.
În acest an producătorii de piersic din sud-estul Moldovei recoltează în jur de 8 tone la hectar. Fermierii afirmă că de ani buni nu mai exportă niciun fruct, iar intermediarii demult nu le mai intră în livadă. În aceste condiţii fermierii afirmă că sunt nevoiţi să vândă cantităţi mici, iar o parte din fructe vor rămâne pe câmp.
Situația nu este mai bună nici în livada lui Gheorghe Gogu, acesta are 7 hectare de piersic, iar în toamnă o parte din copaci vor fi defrișați, motivul principal fiind lipsa unei pieți sigure de realizare.
Miercuri în piețile din Căușeni un kg de piersic se vindea cu 3-4 lei, fermierii abia dacă reușesc să vândă pe zi 100 de kg, ei spun că ţara noastră nu are un sistem bine pus la punct pentru producătorii agricoli.
Cumpărătorii care se bucură de prețuri mici afirmă că preţul din acest an la piersic este foarte avantajos, doar că producătorul autohton nu este protejat. Totuși unele soiuri se vând și cu 6-9 lei, unii comercianți afirmă că sezonul piersicilor abia începe.
Potrivit Direcției Agricultură și alimentație din Căușeni, la moment în raion există 257 de ha de livezi de piersici. Din cauza greutăților pe care le întâmpină producătorii, numai în ultimile zile au fost depuse cereri pentru ca în toamnă să fie defrișate circa 25 de ha de livezi. Anul trecut raionul Căușeni a recoltat în total 2200 de tone de piersic. Majoritatea producției a fost comercializată pe piața internă.
trebuiau rarite domnule