‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Epopeea protestelor ar putea continua. Ce spun autoritățile după ultimele discuții cu producătorii

VIDEO. Epopeea protestelor ar putea continua. Ce spun autoritățile după ultimele discuții cu producătorii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zeci de agricutori din toată țara au protestat și astăzi, nemulțumiți de faptul că autoritățile nu vor să majoreze taxa stabilită per hectar până la trei mii de lei, drept despăgubire pentru secetă. De această dată fermierii și-au manifestat nemulțumirea în fața clădirii Parlamentului.

Ulterior, aceștia au fost invitați la o discuție cu președintele comisiei parlamentare responsabile de mediu și dezvoltare regională, Nicolae Ciubuc. Întrunirea a durat câteva ore. Acolo a mers câte un agricultor, reprezentant al fiecărui raion.

„În acest an agricultura este lovită de această secetă fără precedent, fapt ce a generat foarte mari pierderi. Scopul nostru este ca împreună cu factorii de decizie, cu Guvernul să găsim anumite soluții, așa încât să atenuăm aceste consecințe” a precizat președintele comisiei parlamentare responsabile de mediu și dezvoltare regională, Nicolae Ciubuc

 „Principalele soluții care au fost identificate vreau să le reiterez. Am reușit să obținem reeșalonarea creditelor față de furnizorii de tehnică agricolă prin proiectul 2KR și Mecagro. Aproximativ 200 de milioane de lei pe care agricultorii urmau să le achite în acest an pentru a  lichida aceste credite, practic au fost reeșalonate pentru 12 luni. Certificatul care demostrează lipsa datoriilor față de bugetul de stat a fost omis din lista documentul obligatorii pentru a accesa subvenții, pentru că în acest an a constituit un impediment. A fost schimbat și mecanismul de subvenționare a dobânzilor la creditele agricole” a explicat Ciubuc.

Ciubuc a mai precizat că este foarte important ca aceste măsuri să fie aprobate, iar în acest sens, oficialul a menționat că vor mai avea întâlniri cu agricultorii, dar și cu reprezentanții Guvernului. La fel de important este ca aceste măsuri să fie consultate și cu cei de la Fondul Monetar Internațional, a mai explicat Ciubuc.

‹ adv ›

Totodată, în rezultatul numeroaselor discuții și întruniri, statul a decis alocarea a încă o sută de milioane de lei, bani de care urmează să beneficieze fermierii drept despăgubiri. Asta chiar dacă, această sumă era prevăzută pentru pagubele cauzate de calamitățile naturale în cazul culturilor de grupa a doua. Prin urmare, sumă totală alocată de autorități drept compensații pentru culturile de grupa întâi constituie 300 de milioane de lei.

Odată cu majorarea sumei alocată pentru despăgubiri va crește și taxa per hectar, în funcție de cultura agricolă semănată, până la 1 600 de lei. Fermierii sunt nemulțumiți și spun că își doresc ca această taxă să constituie în jur de trei mii de lei.

„Evident că suma nu-i mulțumește pe agricultori și aici trebuie să recunoaștem că mai avem de discutat” a precizat Ciubuc.

Iar din această cauza fermierii spun că vor continua să-și manifeste nemulțumirea organizând zilnic proteste până nu se vor face auziți de către autorități. Cât privesc despăgubirile pentru culturile de grupa a doua, Nicolae Ciubuc a menționat pentru Agrobiznes că urmează a fi identificate alte surse financiare.

‹ adv ›

VEZI DECLARAȚIILE AUTORITĂȚILOR DUPĂ ULTIMELE DISCUȚII CU AGRICULTORII

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›