‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. O fabrică de textile din Transnistria creşte bumbac

VIDEO. O fabrică de textile din Transnistria creşte bumbac

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Încă cu 60 de ani în urmă pe teritoriul Republicii Moldova s-a încercat a creşte bumbac, însă fără succes. De atunci s-au schimbat multe, cercetătorii au creat soiuri cu o rezistenţă sporită la anumite boli şi au dezvoltat metode eficiente de combatere a dăunătorilor.

Deja de 45 de ani compania Tirotex cumpără bumbac din Asia Centrală, însă preţul acestuia creşte anual ajungând la circa 80% din sinecostul produsului. Astfel compania a decis să crească „aurul alb” la noi în ţară, iar prima roadă a fost recoltată de pe o suprafaţă de 30 de ari, unde au fost plantate opt soiuri de bumbac.

Potrivit lui Constantin Calistru, angajat al laboratorului de tehnologie al Institutului de Cercetare a Agriculturii din Transnistria, scopul final al acestui experiment ar trebui să fie un volum de 4 tone de bumbac brut pe hectar, iar aceasta înseamnă aproximativ o tonă de fibre de bumbac pur. În același timp, el a menționat că productivitatea este determinată nu numai de climă, dar și de dăunători.

„Dăunătorii sunt o amenințare nu numai în țările din Asia Centrală, ci și în țara noastră. De aceea, pe lotul experimental, agricultorii desfăşoară cercetări și studiază cum să lupte împotriva dăunătorilor. Desigur, mulți factori afectează şi productivitatea bumbacului. Este vorba de regimul termic al solului, care se schimbă în funcţie de temperatură, radiații, udare, particularităţile plantelor, distanța dintre rânduri”, a spus omul de știință.

Directorul general al „Tirotex”, Andrei Mejinski, consideră că, în pofida succeselor evidente, este prematur să se vorbească despre posibilitatea de a cultiva bumbac în Transnistria la scară industrială și de a trece la substituirea materiilor prime de import.

„Pentru aceasta este nevoie nu numai de investiții de circa $15-20 mil. (pentru fabricile de prelucrare a bumbacului, mașini agricole etc.). Un alt factor important reprezintă condițiile climatice. Dacă semințele de bumbac pot rezista la temperaturile totale active, datorită selecției lor, atunci condițiile meteorologice la momentul maturării fibrelor în august-septembrie pot da greș. Și acest lucru poate duce la pericol pentru recoltă și, în consecință, la riscuri financiare mari”, a spus el.

Este încă devreme să vorbim despre o înlocuire a materiei prime importate cu bumbacul autohton, însă munca pe care o depun specialiştii de la această fabrică pentru a găsi soluţii inovative este de remarcat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›