Au roadă istorică, dar nu se pot bucura de ea. Este situația în care s-au pomenit agricultorii din Căușeni care au livezi de piersici. Ei spun că sunt nevoiți să le scuture de pe copaci și să le lase jos să se strice, deoarece fructe sunt prea multe, iar cumpărători prea puţini.
La Căuşeni piersicii se vând cu un leu, iar tone de fructe vor fi şi în acest an scuturate la pământ şi călcate cu tractorul. Problema se repetă pentru al doilea an consecutiv după ce producătorii de piersici din sud-estul ţării nu pot exporta fructe în Federaţia Rusă, fabricile de conserve primesc cantităţi limitate, iar piaţa internă are surplus de producţie, transmite Studio-L.
Valeriu Rusu din satul Ursoaia raionul Căuşeni de pe cele 5 hectare de livadă a recoltat în acest an în jur de 40 de tone de piersici. Bărbatul spune că în jur de 15 tone de fructe au fost scuturate la pământ în lipsă de cumpărători şi de export. Din cele 40 de tone de piersici, mai mult de jumătate au fost vânduţi cu un leu, iar restul scuturaţi de pe copaci.
Situaţia este aceeaşi în mai toate gospodăriile ţărăneşti care produc piersici, Gheorghe Gogu spune şi el că o mare parte din fructe vor fi nimicite în acest an.
O parte dintre producătorii agricoli spun că au dat piersicii la procesare numai că preţul încă nu-l cunosc, aceştia afirmă că fabricile au achiziţionat, dar că preţul de procesare va fi anunţat mai târziu.
În Moldova sunt peste 7300 de hectare de livezi de piersici. De pe aceste suprafețe anual se strâng până la 15 mii de tone de fructe.
Comentarii