‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Se anunță proteste în legătură cu preţurile scăzute la cereale. Agricultorii sunt nemulțumiți...

VIDEO. Se anunță proteste în legătură cu preţurile scăzute la cereale. Agricultorii sunt nemulțumiți de ministrul Grama

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de cereale, al căror număr în Moldova ajunge la peste 100 de mii, ameninţă cu proteste la Chişinău, dacă în decurs de două săptămâni Guvernul nu va soluţiona problema preţurilor de achiziţie a grâului şi orzului din recolta anului 2016.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Uniunii republicane „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari a spus că, din cauza monopolismului pe piaţa grânelor şi a inactivităţii Consiliului Concurenţei, fermierilor li se propune un preţ de 2,3 lei pentru un kilogram de grâu alimentar şi 1,9 lei pentru un kilogram de orz.

„Astfel de preţuri vor duce la falimentarea agricultorilor şi la pierderea locurilor de muncă în spaţiul rural, ceea ce va înrăutăţi şi mai mult problema pieirii satelor moldoveneşti”, consideră el.

Agricultorii au adus drept exemplu preţurile de achiziţie a cerealelor în ţările vecine – România şi Ucraina, unde grânele din recolta nouă sunt procurate cu peste 3 lei per kilogram.

„De exemplu, la porturile din Odessa şi Constanţa, un kilogram de grâu costă 3,3 lei, fapt ce nu corespunde nicicum cu politica de preţuri stabilită de statul moldovenesc la grâul de roadă nouă”, consideră producătorii de grâne.

‹ adv ›

În opinia lor, piaţa şi opinia publică au fost induse în eroare în mod intenţionat prin declaraţiile iresponsabile ale ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, potrivit cărora productivitatea de cereale va constitui 45 q/ha, ceea ce nu s-a mai înregistrat în ultimii 50 de ani.

Potrivit unuia dintre agricultori, „în alte ţări, după astfel de declaraţii ministrul trebuie să-şi dea demisia, căci indicele real al productivităţii abia de ajunge la 30 q/ha”.

Agricultorul a criticat lipsa de activitate a Consiliului Concurenţei, care nu se grăbeşte să cerceteze semnalele despre înţelegerea de cartel a cumpărătorilor de grâne.

„La adresarea noastră către Consiliu am primit un răspuns în care suntem rugaţi să indicăm toţi producătorii de cereale, să oferim lista tuturor traderilor care achiziţionează grâu, precum şi să confirmăm acordul lor de a răspunde la întrebările reprezentanţilor Consiliului”, a spus Alexandru Slusari.

‹ adv ›

El spune că nu se va mira dacă Consiliul îi va ruga pe agricultori să prezinte şi lista tuturor cumpărătorilor de pâine din Moldova, cu indicarea buletinelor lor.

Producătorii agricoli au propus Guvernului să achiziţioneze pentru necesităţile statului 120-150 mii tone de grâu şi astfel să ajute agricultorii care trebuie să achite creditele la bănci.

„Această problemă necesită aproximativ 150 mil. lei, în schimb pot fi soluţionate dintr-o dată problemele agricultorilor. În 2017 ar putea fi un an fără roadă şi preţurile de achiziţie a grâului ar putea creşte, iar statul va avea în depozite grâu din recolta anului 2016”, spun ei.

Unul dintre producătorii de cereale a spus că în 2016 investiţiile sale într-un hectar de grâu au constituit 9,5 mii lei. Şi dacă preţurile de achiziţie vor fi la nivelul de 2,3 lei pentru un kilogram, atunci el va suferi pierderi de circa 2,6 mii lei pentru fiecare hectar.

‹ adv ›

Un alt agricultor a menţionat că se va gândi serios dacă merită să mai semene culturile de iarnă, dacă producţia de cereale aduce pierderi.

„Lasă oamenii să-şi strângă cotele, cui îi trebuie un aşa business”, a remarcat el, precizând că în 18 ani, după privatizarea pământurilor în Moldova, agricultorii niciodată nu au fost susţinuţi cu adevărat de către stat.

Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că în 2016 şi alte culturi vor suferi pierderi din cauza secetei. Potrivit lor, la nordul republicii pierderile recoltei de porumb vor fi de 75%, pierderile recoltei de soia vor constitui 100%, iar recolta de sfeclă nu va fi mai mare de 150q/ha.

Potrivit sursei, în cazul în care cererile de majorare a preţului de achiziţie la cerealele de roadă nouă nu vor fi satisfăcute şi agricultorii vor ieşi la proteste la Chişinău, acţiunile lor de proteste vor coincide cu festivităţile din centrul capitalei, consacrate aniversării a 25-a a Independenţei RM, marcată la 27 august.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›