‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. UE ajută producătorii de nuci din Moldova să devină mai competitivi

VIDEO. UE ajută producătorii de nuci din Moldova să devină mai competitivi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit corespondentului Euronews, Paul Hackett, obținerea finanțării pentru a iniția sau dezvolta orice afacere mică sau mijlocie, în momentul dat necesită mult efort. Și mai dificil acest lucru este în Republica Moldova.

„Acum însă anumite lucruri s-au schimbat. Am fost în Soroca, la nordul țării, pentru a vedea cum unele întreprinderi implementează inițiativa europeană specială. Aici este cea mai mare livadă de nuci nu numai din Moldova, dar și din Europa. Suprafața livezii de nuci, care este deținută de AMG KERNEL, este de 800 de hectare. 80% din recoltă este exportată, în cea mai mare parte în Europa. Cu ceva timp în urmă, această întreprindere, ca și multe altele din Moldova, avea nevoie de modernizare. Datorită proiectului „Livada Moldovei”, AMG KERNEL a beneficiat de un împrumut de 2,5 milioane de lei”, a spus Paul Hackett.

Paul Hackett, Euronews: Victor, tu ești directorul companiei. Spune-mi cum această finanțare te-a ajutat să-ți dezvolți afacerea și în ce ai investit banii?

„Acest Proiect finanțat de UE ne-a permis să începem edificarea fabricii de prelucrare a nucilor. În rezultat, am devenit mai competitivi atunci când am început să vindem produsele noastre pe piețele europene”, a spus Viktor Gutu, directorul AMG KERNEL.

Împrumutul a fost posibil după ce Banca Europeană de Investiții a oferit băncilor din Moldova 120 de milioane de euro. Acum, datorită inițiativei UE și anume „Uniunea Europeană pentru afaceri”, agricultorii pot obține asistență tehnică și consultativă.

‹ adv ›

Corespondentul Euronews a aflat de la reprezentantul companiei europene despre programul de sprijin: „Pe lângă finanțare, ce alt sprijin este oferit?”

„În principiu, am unit oamenii. Mai demult agricultorii moldoveni întâlneau dificultăți când doreau să acceseze finanțare. Ajutăm fermierii și băncile să colaboreze și facilităm accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova”, a explicat Igor Gorașov, consultant tehnic al proiectului Livada Moldovei.

Proiectul „Livada Moldovei” face parte dintr-o strategie amplă de promovare a dezvoltării economice a Republicii Moldova și a altor vecini estici ai Europei.

Paul Hackett, Euronews: Victor, puteți să ne spuneți de ce acest sprijin este important pentru Moldova?

„investițiile UE sunt extrem de necesare pentru producătorii din țară, deoarece ne permit să integrăm mai rapid economia noastră pe piețele europene”, a menționat Victor Guțu.

‹ adv ›

Paul Hackett, Euronews: Care sunt avantajele acestei inițiative?

„Suportul acordat ne permite să respectăm standardele și normele europene ce se află la etapa implementării, astfel încât să putem deveni mai competitivi pe viitor și să avem acces pe piețele UE”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›