‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgriCOOL: Oportunități pentru specialiști în inginerie agrară

AgriCOOL: Oportunități pentru specialiști în inginerie agrară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

AgriCOOL: În ultima perioadă, companiile, întreprinderile agricole din țară procură tot mai multă tehnică modernă, performantă, care să le ușureze activitatea. În același timp, pe piața forței de muncă se înregistrează un deficit de specialiști în domeniul deservirii și mentenanței tehnicii agricole.

Deși, în țară avem o facultate care pregătește specialiști în acest domeniu, companiile angajează tineri chiar din primii ani de facultate pentru a acoperi necesarul de personal.

Am decis să discutăm despre oportunitățile pe care le au tinerii care studiază la facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto, de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, dar și în ce măsură programul de studiu coincide cu așteptările și necesitățile pe care le au companiile față de viitorii angajați.   

‹ adv ›

Mihail Gadibadi, decanul facultății:

Mihail Gadibadi, decanul facultății, a menționat că specialiștii în agricultură sunt foarte solicitați și pot fi încadrați în diverse ramuri ale economiei naționale.

„Facultatea noastră este una dintre primele facultăți inginerești din Republica Moldova, astfel că în acest an marcăm 70 de ani de la fondare. Totodată, suntem unica facultate care pregătește specialiști în domeniul ingineriei agrare. Pe parcursul perioadei de activitate, am pregătit circa 12 mii de ingineri apreciați atât la noi în țară, cât și peste hotare. Majoritatea absolvențiilor sunt angajați în cadrul companiilor de distribuție și întreținere a tehnicii agricole. Cu toate acestea, se înregistrează o lipsă acută de specialiști la aceste companii. Nu este o profesie ușoară, dar să nu uităm că totuși, nu există o specialitate mai frumoasă pentru un bărbat decât cea de inginer”. 

Decanul a mai specificat că ofertele de remunerare sunt foarte variate și nu se angajează doar cei ce nu-și doresc să muncească.

„Ofertele salariale pentru un inginer competent pornesc de la 6 mii de lei plus bonusuri și ajung până la o mie de euro plus bonusuri, în dependență de capacitățile pe care le au dobândite absolvenții. Până la urmă, pot să vă spun că nu se angajează doar studenții care nu-și doresc”.  

Boris Nazar, doctor conferențiar universitar:

Boris Nazar, doctor conferențiar universitar, a amintit că un inginer bun este cel care caută mereu răspunsuri la întrebările adresate, nu se limitează doar la cunoștințele acumulate în timpul orelor și tinde să ajungă un profesionist în domeniul său. 

„Pe lângă faptul că sunt profesor de mai bine de 15 ani în cadrul facultății, mai sunt și consultant la diferite companii care comercializează tehnică agricolă și tind să adaptez cunoștințele și informațiile pe care le predau studenților, astfel ca să corespundă cu schimbările care se petrec în domeniu.

‹ adv ›

La moment, se realizează un proiect de modernizare a laboratoarelor din cadrul facultății și sperăm că, aceasta va ajuta ca viitorii ingineri să poată exploata tehnica de ultimă generație.

Este cunoscut că, tinerii care urmează stagii de practică peste hotare sunt tentați să rămână acolo, dar și  producătorii de la noi înțeleg că pentru a avea un specialist bun trebuie să-i ofere un salariu decent, respectiv motivându-l să rămână acasă. Sper că odată cu schimbările climatice, se va schimba mult și atitudinea față de agricultori și agricultura din țară”. 

Sergiu Sclifos, participant AgriCOOL:

Companiile agricole din țară sunt deschise să angajeze tineri specialiști, dar așteaptă mai multă implicare și dorință din partea studenților, de această părere a fost Sergiu Sclifos, profesor, directorul unei companii agricole.

„Părerea mea este că partea teoretică la UASM se predă foarte bine, ce ține de partea tehnică există desigur anumite probleme. Din cunoștință de cauză, pot să vă spun că companiile sunt deschise să angajeze tinerii chiar din anii II-III de studii, doar dacă și studenții își doresc și se implică. Un specialist bun este „vânat” permanent, iată de ce este important ca tinerii să învețe, să se pregătească și să acumuleze cât mai multe cunoștințe. Până la urmă, această concurență este una bună, care îi face pe tineri să-și dorească să se dezvolte.  

Dacă companiile vor remunera tinerii corespunzător, aceștia nu vor mai dori să plece peste hotare. Tehnica agricolă, echipamentele, utilajele se dezvoltă cu pași rapizi, iar noi trebuie să fim pregătiți să facem față acestor schimbări. Consider că inginerii sunt necesari, deoarece ei sunt „doctorii” tehnicii”.

agricool agrobiznes

Vasile Pavliuc, participant AgriCOOL:

Vasile Pavliuc, fost student al facultății Inginerie Agrară și Transport Auto, actualmente angajat, a subliniat că companiile asigură tinerii cu studii practice și pune la dispoziția lor tehnică de ultimă generație. 

„Sincer să fiu, studenții care au venit la compania noastră sunt foarte bine pregătiți și fac față cerințelor și așteptărilor pe care le avem. Dorința studenților de a se implica reprezintă 90% din succes. Totodată, tinerii trebuie să învețe permanent, mai ales că totul se schimbă foarte rapid. Cei care își doresc să devină profesioniști adevărați trebuie să investească în dezvoltarea personală. Luând în considerație că domeniul ingineriei și mecanizării agriculturii se dezvoltă foarte mult, respectiv și domeniul agricol se va schimba radical în următorii ani”.

‹ adv ›

Tudor Munteanu, participant AgriCOOL:

Tudor Munteanu, student anul II, a specificat că de mic copil mergea cu tata în câmp, astfel că alegerea facultății s-a conturat pe parcursul anilor.

„Deținem 1300 de hectare și din acest considerent am fost mereu implicat în munca în câmp. Tatăl meu, la fel a studiat la UASM și respectiv, când a venit timpul să-mi aleg meseria am optat pentru facultatea Inginerie Agrară. Nu regret alegerea, cu atât mai mult cu cât fiind implicat direct în activitatea întreprinderii noastre pot să verific dacă anumite piese trebuie schimbate sau nu, ce putem îmbunătăți și care tehnică este mai potrivită pentru terenurile noastre”.

Serghei Bulat, student anul IV, a spus că nu regretă alegerea, dar a amintit că există mai multe schimbări care trebuie produse pentru a avea specialiști și a asigura piața cu cadre calificate. 

„Am ales să merg la această facultate după ce am studiat care sunt ofertele pe piața muncii, am înțeles că în acest domeniu voi putea câștiga un salariu bun. Îmi doresc să rămân acasă și să mă angajez în domeniul pe care îl studiez, pentru că planurile nu se discută, dar se realizează. Ne-am dori să avem posibilitatea să vedem direct cum funcționează tehnica agricolă. Anterior, Universitatea dispunea de o suprafață de teren agricol, acum nu mai este”. 

Ce alte probleme au fost abordate în cadrul Webinarului, dar și ce soluții au fost propuse, urmăriți în video de mai jos. 

Participanții au concluzionat că în următorii 10 ani agricultura din Moldova se va dezvolta foarte mult și deja se fac pași majori în această direcție.

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›