În ultima perioadă, companiile, întreprinderile agricole din țară procură tot mai multă tehnică modernă, performantă, care să le ușureze activitatea. În același timp, pe piața forței de muncă se înregistrează un deficit de specialiști în domeniul deservirii și mentenanței tehnicii agricole.
Deși, în țară avem o facultate care pregătește specialiști în acest domeniu, companiile angajează tineri chiar din primii ani de facultate pentru a acoperi necesarul de personal.
Am decis să discutăm despre oportunitățile pe care le au tinerii care studiază la facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto, de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, dar și în ce măsură programul de studiu coincide cu așteptările și necesitățile pe care le au companiile față de viitorii angajați.
‹ adv ›
Mihail Gadibadi, decanul facultății, a menționat că specialiștii în agricultură sunt foarte solicitați și pot fi încadrați în diverse ramuri ale economiei naționale.
Decanul a mai specificat că ofertele de remunerare sunt foarte variate și nu se angajează doar cei ce nu-și doresc să muncească.
Boris Nazar, doctor conferențiar universitar, a amintit că un inginer bun este cel care caută mereu răspunsuri la întrebările adresate, nu se limitează doar la cunoștințele acumulate în timpul orelor și tinde să ajungă un profesionist în domeniul său.
Companiile agricole din țară sunt deschise să angajeze tineri specialiști, dar așteaptă mai multă implicare și dorință din partea studenților, de această părere a fost Sergiu Sclifos, profesor, directorul unei companii agricole.
Vasile Pavliuc, fost student al facultății Inginerie Agrară și Transport Auto, actualmente angajat, a subliniat că companiile asigură tinerii cu studii practice și pune la dispoziția lor tehnică de ultimă generație.
Tudor Munteanu, student anul II, a specificat că de mic copil mergea cu tata în câmp, astfel că alegerea facultății s-a conturat pe parcursul anilor.
Serghei Bulat, student anul IV, a spus că nu regretă alegerea, dar a amintit că există mai multe schimbări care trebuie produse pentru a avea specialiști și a asigura piața cu cadre calificate.
Ce alte probleme au fost abordate în cadrul Webinarului, dar și ce soluții au fost propuse, urmăriți în video de mai jos.
Participanții au concluzionat că în următorii 10 ani agricultura din Moldova se va dezvolta foarte mult și deja se fac pași majori în această direcție.
Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Comentarii