‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgriCOOL: Cum obții un job bun având studii în agricultură

AgriCOOL: Cum obții un job bun având studii în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

AgriCOOL: Republica Moldova este o țară agrară, iar economia este bazată pe agricultură, astfel pentru a se dezvolta orice țară are nevoie de o economie durabilă.

Totodată, nu putem avea o economie durabilă dacă nu dispunem de specialiști care să activeze în ramurile strategice, respectiv avem o necesitate acută de specialiști calificați, în mod prioritar în agricultură.

La moment, ne confruntăm cu o lipsă  de oameni cu studii, gata să se implice și să dezvolte acest sector.

‹ adv ›

Aceste subiecte, dar și altele au fost discutate la primul webinar organizat de Agrobiznes în parteneriat cu USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în cadrul platformei AgriCOOL, lansată acum un an și care s-a dovedit interesantă pentru tinerii din Moldova pasionați de agricultură.

Tinerii de astăzi au foarte multe oportunități și ar trebui să le utilizeze la maxim, cu atât mai mult cu cât există o cerere neacoperită pe piața muncii.

Ion Rîbințev, profesor universitar, participant AgriCOOL:

Fapt confirmat și de Ion Rîbințev, profesor universitar, doctor în științe agricol, care a menționat că în ultima perioadă sistemul educațional din Moldova suferă schimbări, deoarece se implementează standarde europene.

„Ceea ce ține de UASM, cred că este nevoie de mai multă practică pentru studenți. Un bun specialist este nu doar cel ce are cunoștințe teoretice, dar și o bază practică. Ne lipsește un lot didactic-demonstrativ, unde studenții ar putea să aplice toate procesele tehnologice. Programul de studii este elaborat conform cerințelor existente pe piața muncii și aceasta datorită faptului că majoritatea profesorilor de la universitate consultă companiile care se ocupă cu producerea. Fiind la curent cu problemele cu care se confruntă producătorii agricoli, se modelează programul de studii. Numărul mic al tinerilor care merg la universități, și în mod special la facultățile cu profil agricol, este o problemă națională legată în mod direct de migrația populației în căutarea unor condiții mai bune de salarizare și de viață. Cea mai mare problemă a tinerilor specialiști este lipsa de încredere în forțele și cunoștințele pe care le posedă”, a menționat acesta în cadrul webinarului AgriCOOL.

‹ adv ›

Eugeniu Gudumac, doctor în agricultură, participant AgriCOOL:

Și Eugeniu Gudumac, doctor în agricultură, specialitatea Pomicultură, fondatorul unei companii agricole a recunoscut că activează în acest domeniu datorită profesorilor care dispun de cunoștințe enorme în domeniul de producere și nu doar.

„În anii de studenție am reușit să pun o bază foarte bună de cunoștințe pe care le aplic și acum. Le sunt foarte recunoscător profesorilor. Mă întâlnesc cu foarte mulți producători agricoli care mă întreabă dacă nu cunosc un specialist bun în agricultura pentru că ai o lipsă acută de oameni calificați pe care ar putea să-i angajeze. Chiar dacă fermierii își doresc să implementeze tehnologii moderne în companiile lor, ei nu ai specialiști calificați care să-i ajute. Cred că universitatea nu promovează foarte bine oportunitățile pe care le oferă. Dacă ar trebui să angajez acum un tânăr m-ar interesa să posede abilități bune de comunicare, mai puțin contează experiența”.

Petru Danilov, fost student al facultății de Horticultură:

Petru Danilov, fost student al facultății de Horticultură, în prezent angajat în calitate de agronom, a spus că pornind de la faptul că țara noastră este una agrară și părinții la fel fiind agricultori, desigur că alegerea lui nu a putut să fie alta decât o specialitate agricolă.

„Cred că am avut mare noroc să am profesori care ne arătau direct în câmp cum se realizează cele mai importante lucrări, inclusiv tăierile. Încetul cu încetul, am deprins totul și sincer să fiu nu îmi imaginez să am o altă profesie. Studenților care vin acum la noi în companie și fac practica le spun că trebuie să învețe, să fie foarte atenți și să acumuleze cât mai multe cunoștințe. Trebuie să acorde o atenție mai mare tuturor obiectelor care sunt predate, pentru că în agricultură toate procesele sunt interconexe”.

Eudochia Goncear, absolventă:

Eudochia Goncear, a absolvit universitatea în anul 2020, dar deja este angajată într-o companie din țară, a specificat că atunci când a venit timpul să-și aleagă o facultate, părinții au îndemnat-o să urmeze o specialitate care o va ajuta să-și găsească ușor și un loc de muncă.

„Atunci când eram la facultate nu prea știam ce înseamnă entomologie, fitopatologie, dar erau colegi care veneau de la colegiu și ei aveau cunoștințe. Eu oarecum mă simțeam obligată să depun efort pentru a recupera tot ceea ce nu cunoșteam. Dar am fost foarte mult ajutată și susținută de profesori, cu atât mai mult cu cât eram doar 2 fete în grupă și, respectiv, eram cumva favorizate.

De fapt, profesorii construiau colaborării frumoase cu fiecare student în parte. Atunci când eram studentă nu înțelegeam de ce trebuie să stau practic toată ziua la universitate, dar imediat ce am fost angajată, am înțeles că toate obiectele sunt necesare și cunoștințele acumulate sunt de un real folos”.

‹ adv ›

Dacă studiezi o specialitate agricolă sau ai o experiență care ar putea fi utilă și contribui la dezvoltarea tinerilor specialiști în agricultură participă în cadrul Academiei AgTech – împreună creăm valoare! 

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›