‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 8 noiembrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViespi cu ferăstrău - controlul în livezile ecologice

Viespi cu ferăstrău – controlul în livezile ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viespea cu ferăstrău, cum ar fi viespea merelor (Hoplocampa testudinea) și viespea perelor (Hoplocampa brevis), este un dăunător major în producerea fructelor în sistem convențional, cât și ecologic și pot provoca pierderi mari de recoltă.

Dăunătorul iernează ca larvă matură, devine pupă primăvara, iar zborul adulților coincide cu înflorirea mărului. Cu ajutorul ovipozitorului femela adult depune câte un ou în receptacolul florilor (imaginea 2).

După eclozare în luna mai, larva creează galerii sub epiderma fructelor, apoi spre camera seminală, hrănindu-se cu pulpa și semințele fructelor. Larva poate ieși din fructul infestat și migra spre fructul adiacent unde își continuă dezvoltarea.

‹ adv ›

Anume stadiul de larvă creează daune fructelor (imaginile 5, 6). Ea poate fi identificată prin culoarea sa crem, având un cap negru și șapte perechi de picioare. În luna iunie, fructele infestate cad la sol, iar larvele ies din fructe și pătrund în sol. Dăunătorul are o singură generație pe an.

O strategie combinată a diferitor acțiuni directe și indirecte poate rezulta în reducerea pe termen lung a populației de viespea cu ferestrău în livezi.

Totuși, necesitatea de control a dăunătorului ține de gradul de înflorire. Combaterea trebuie luată în considerare în anii cu grad slab de înflorire sau presiune mare de infestare.

‹ adv ›

V-ar putea plăcea și articolul despre Rapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase.

Pentru a monitoriza decizia de intervenție se pot folosi următoarele metode:

  • La măr se pot utiliza modele de predicție (iMetos, iFarms, RIMpro) a începutului zborului viespii (pe baza evoluției temperaturii).
  • Capcanele adezive albe (imaginea 1) aplicate înainte de înflorire monitorizează prima apariție și timpul de zbor.
  • Se evaluează vizual 100 de inflorescențe la receptaculul (baza) florilor la prezența inciziilor cu ouă depuse de viespe (imaginea 3). În funcție de abundența florilor, pragul economic de dăunare este de 1-4 de flori infestate, când trebuie să se efectueze tratamente fitosanitare.

Viespile cu ferăstrău sunt atrase de culoarea albă a florilor pomilor fructiferi. O metodă inovatoare testată și prezentată în cadrul proiectului Biofruitnet este captarea viespilor cu bandă lipicioasă albă pentru a reduce populația dăunătorului (imaginea 7).

‹ adv ›

Această metodă funcționează după același principiu ca și în cazul capcanelor de monitorizare: viespile sunt atrase de culoarea albă și se încleie de capcană (imaginile 8, 9).

Fixarea benzilor lipicioase albe are loc în modul următor:

  • Începeți înainte de deschiderea primelor flori cu modele de predicție a începutului zborului (iFarms/ iMetos/ RIMpro).
  • Agățați 150-250 de benzi lipicioase la hectar, în funcție de presiunea infecției înainte de înflorit.
  • Fixați benzile lipicioase cu capsatoare între sârmele orizontale ale sistemului de susținere dintre pomi (imaginea 7).
  • Distanța dintre sârme poate varia de la 1 la 2 m. Începeți de la sârma superioară și coborâți la cea inferioară.
  • Este nevoie de o persoană pe platforma de lucru ce va atașa benzile de sârma superioară și două persoane de sârma inferioară.
  • Se pot face două rânduri simultan, dacă se folosesc platforme de lucru.
  • În livezile fără sistem de susținere, căutați o metodă eficientă alternativă de fixare a benzilor.
  • Nicio ramură nu trebuie să acopere sau să zgârie benzile lipicioase.
  • Îndepărtați benzile imediat după legarea fructelor pentru a preveni captarea accidentală a albinelor și a insectelor benefice.

Efectul se evaluează după legarea fructelor după numărul de incizii cu ouă aplicate de viespi la receptaculul florilor. În imaginile 10 și 11 sunt prezentate rezultatele experienței companiei Delphy în Țările de Jos efectuate în 2022 aplicând metoda captării în masă.

Eliminarea fructelor infestate cu viespea cu ferăstrău cât mai timpuriu reduce daunele în plantație, deși include un grad mare de manoperă.

În agricultura ecologică împotriva acestui dăunător sunt utilizate și produse pe bază de ulei de neem aplicate între înflorirea deplină și căderea petalelor, deși au un efect întârziat.

Ar putea fi util și articolul Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului.

Permalink: Organic-farmknowledge.org/tool/44937; Organic-farmknowledge.org/tool/44938.

Video

Lectură suplimentară

Aceste recomandări au fost realizate în cadrul unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›