Producătorii autohtoni susțin că de mai mult timp cer autorităților responsabile să intervină și să inițieze semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egipt pentru a putea exporta mere pe această piață.
Aceștia susțin că semnarea Acordului în baza căruia producătorii autohtoni ar livra pe această piață mere, iar producătorii din Egipt ar livra fructe exotice pe piața moldovenească, ar facilita esențial comerțul.
Totodată, potrivit Asociației Moldova Fruct, la moment, taxele vamale presupun costuri suplimentare de 200 de dolari per tonă, ceea ce este o povară mult prea mare pentru prețul final.
Solicitat de Agrobiznes, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că startul negocierilor cu partea egipteană a demarat încă în luna decembrie a anului trecut.
Viorel Gherciu a comunicat că la moment, Ministerul Economiei finalizează draftul Acordului de Liber Schimb pe care îl va propune părții egiptene pentru semnare.
Amintim că, în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor, semnat între Republica Moldova şi Republica Arabă Egipt, au fost efectuate primele exporturi de mere moldovenești.
Astfel că, în luna decembrie 2014 au fost exportate 30 de containere de mere, adică 600 de tone.
Comentarii